Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 16°C

Tekstilcilerden “İşbirliği” Hamlesi

Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD), İşkur Diyarbakır İl Müdürü ile birlikte Tekstil İhtisas OSB’deki tekstilcilerin sorunlarını masaya yatırdı. Programın ev sahipliğini Bukem Tekstil yaptı.

Tekstilcilerden “İşbirliği” Hamlesi
REKLAM ALANI
30 Ocak 2022 14:31
1.636

Diyarbakır İşkur Müdürü İsmail Koç’un da katıldığı toplantıda, GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran, GÜNTİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve Tekstilkent’te faaliyet gösteren tekstil firmaları yetkilileri hazır bulundu.

 

ARA REKLAM ALANI

Toplantının açılış konuşmasını yapan GÜNTİAD Başkanı Dalkıran, Karma OSB’de gerçekleştirdikleri organizasyonun ardından ikinci tekstilciler buluşmasını Tekstil İhtisas OSB’de hayata geçirdiklerini söyledi. Amaçlarının tekstilcilerin sorunlarını tespit etmek ve çözüm üretmek olduğunu vurgulayan Dalkıran, bir sonraki buluşmanın şehir merkezinde faaliyet gösteren firmalar ve Bismil’de üretim yapan tekstilcilerle yapılacağını söyledi.

 

“KENTİN MENFAATİ İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPMAMIZ ŞART”

 

Konuşmasında GÜNTİAD olarak kurumsal işbirliğine açık olduklarını vurgulayan Dalkıran, “Kent dinamikleri ile işbirliğine hazırız. Şu an Ticaret ve Sanayi Odası ile bir sorun yaşıyoruz. Kurumla değil, başkanı ve yönetimi ile yaşanan bir sorun bu. Burada açıkça çağrı yapıyorum. Birbirimizi sevelim veya sevmeyelim, kurumlar ve makamlar kişisel güdülerimizi tatmin etme yeri değildir. Kişisel sorunları kent sorunlarının önüne engelmiş gibi koyarsak bu kente ihanet etmiş oluruz. Bu kentin gelişiminden, istihdamından, geleceğinden kendimizi sorumlu hissediyoruz. İş birliği yapmak zorundayız. DTSO ile işbirliğine hazırız” dedi.

 

Kentin en dinamik sektörünün tekstil olduğunu vurgulayan GÜNTİAD Başkanı Dalkıran, şöyle devam etti: “Bu kentin en dinamik gücü, stratejik sektörü tekstildir. Dolayısıyla yapacağınız projelerde tekstil sektöründen de fikir alarak yapmış olduğunuz projelerde sağlıklı bir sonuç da elde edilebilir diyoruz. Diyarbakır’ın ismini sadece siyasetle anılan bir kent olmaktan ziyade sanayi ile üretimle anılan bir kent olma noktasında biz tekstilciler olarak üstümüze çok ciddi iş düşüyor. Diyarbakır marka bir kenttir tekstilde. 2020-2021 arasında yüzde 90’lık bir artış göstermiştir tekstilde. Diyarbakır ihracatını tamamı 250 milyon dolarken batıdaki bir tek firmanın yıllık ihracatı bu kadardır. Biz tekstilciler önümüzdeki sadece beş yıl için şunu çok net bir şekilde söyleyebilirim ki biz bu bahsetmiş olduğumuz Diyarbakır’daki mevcut rakamın tek başına tekstilcilerin ihracat yapabileceğini ve Diyarbakır’ın ihracatçı kentler arasında hatırı sayılır bir noktaya geleceğini de altını çiziyorum. Bunla birlikte ilk yapılması gereken Eximbank’tı, merkezi burada kuruldu. Yarın (pazartesi) ihracatçılar birliğini buraya getirmek için pazartesi günü MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk başkanım ile birlikte TİM Başkanı ile görüşeceğiz.”

 

 

CAHİT TURAN: PROJEDEN HABERİMİZ YOK

 

GÜNTİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Turan da DTSO’da Tekstil Komite Başkanlığı görevini yürüttüğünü dile getirerek, “Sanayi Mektebi’nde hayata geçecek olan Moda Akademisi Projesi’ni, DTSO, GÜNTİAD, Kalkınma Ajansı ve Dicle Üniversitesi ile birlikte alt yapısını oluşturduk. İstanbul’da bilimsel çalışmalara bizzat GÜNTİAD adına katıldım, verileri not ettik. Bu çalışmaları yaparken hiçbir şekilde DTSO imkanlarından faydalanmadık. DTSO’ya bu projeyi sunanlardan biri de benim. Ama şu an bu projenin hiçbir yerinde değiliz, bilgimiz de yok” dedi.

 

TEKSTİLCİLER SORUNLARINI SIRALADI

 

Daha sonra toplantıya katılan tekstil firması yetkilileri, yaşadıkları sorunları sıraladı. Tekstilciler buluşmasının önemine dikkat çeken firmalar, yaşadıkları sorunları şöyle sıraladı:

 

-Üretim var ama ürünleri pazarlama ve yeni pazar yaratma konusunda sıkıntılar var. GÜNTİAD ve DTSO, bu konuda sektörün pazara ulaşması konusunda devreye girmeli.

 

-Askıya alınan UR-GE Diyarbakır programları yeniden başlamalı.

 

-Tekstilkent’te arıtma ve boyahane eksikliği var. Alt yapı hazırlanıp sektörün Tekstilkent’te tam entegre haline getirilmeli.

 

-Tekstil turizmi adı altında bir fuar organize edilmeli, yerel üretimler burada sergilenmeli.

 

– Kırsal Kalkınma Projesi, yatırımcıya önemli kolaylıklar sağlıyor. Tekstilkent’teki firmaların bu projeden faydalanabilmesi için görüşmeler yapılmalı.

 

-Finansa erişim konusunda bankaların yarattığı zorlukları artık herkes biliyor. Kolay finansman için girişimler, baskılar artmalı.

 

-Tekstilkent’te servislerin aynı anda çıkış yapması nedeniyle yaşanan trafik sıkışıklığına bir düzen getirilmeli.

 

-Nitelikli eleman, özellikle moda ve tasarım konusunda eğitim kursları açılmalı.

 

-Diyarbakır’daki AVM’lerde, yerel markalara öncelik ve kira konusunda destek verilmeli.

 

-Tekstilde online pazarda yerel güçbirliğine gidilmeli.

 

-İstihdamda yaşanan sirkülasyonun önüne geçmek için firmalar arası bir sözleşme imzalanmalı, toplu transferlerin önüne geçilmeli.

 

İŞKUR ÇÖZÜM İÇİN İLETİŞİM HALİNDE OLMAYA DEVAM EDECEK

 

İşkur Müdürü İsmail Koç da sorunların çözümü konusunda GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla sürekli iletişim halinde olmaya devam edeceklerini söyledi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.