Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

AVRUPA’NIN ÜNLÜ MARKALARININ TERCİH ETTİĞİ FİRMA: ÜNTEKS

Merkezi İstanbul’da, fabrikaları Diyarbakır ile Tekirdağ’ın Saray ve Çorlu ilçelerinde bulunan tekstil firması Ünteks Şirketler Grubu, kalitesi, geniş ürün yelpazesi ve deneyimli çalışanlarıyla Avrupa’nın en önemli tekstil markalarının gözde kurumu haline geldi.

AVRUPA’NIN ÜNLÜ MARKALARININ TERCİH ETTİĞİ FİRMA: ÜNTEKS
REKLAM ALANI
21 Eylül 2021 21:27
1.682

1990’lı yıllarda üç tekstil şube ağı ile kurulan Ünteks Şirketler Grubu, Diyarbakır, Tekirdağ ve İstanbul’da bulunan fabrikalarında iplik, örgü, kumaş, konfeksiyon kalemlerinde sürekli gelişime imza atıyor.

 

ARA REKLAM ALANI

SARAY’DA ÖRME FABRİKASI

 

Ünteks Şirketler Grubu’nun Saray’daki örme fabrikasında her çeşit kalınlık ve genişlikte lacoste, süprem, üç iplik, iki iplik, interlok, ribana, kaşkorse, havlu, polar ve viskon kumaşlar imal ediliyor.

 

ÇORLU’DA BOYA BASKI VE APRE FABRİKASI

 

Çorlu’daki Ünteks Boya Baskı ve Apre Fabrikasında HT-Jet boyama makineleri, ram, sanfor, tıraş, fırça gibi apreleme işlemi gerçekleştirilen makineler ve çevre dostu boyama sistemleri ile her türlü pamuk, polyester, viskon ve karışımlı kumaşlar yüksek kalite standartları ile boyanıyor.

 

 

DİYARBAKIR’DA İPLİK, ÖRGÜ KUMAŞ VE KONFEKSİYON

 

Şirketin Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kampüs üretim alanında ise iplik, örgü kumaş ve konfeksiyon bölümü var. Örgüde aylık 2 bin 500 ton kumaş, iplikte aylık bin ton, konfeksiyon bölümünde ise aylık 1 milyon adet üretim yapılıyor.

 

İSTANBUL’DA MODEL TASARIM MERKEZİ VE KONFEKSİYON

 

İstanbul’daki tesiste ise 20 kişilik profesyonel bir ekipten oluşan model tasarım merkezi var. Müşteri temsilcilerinin ağırlandığı Merkez binasının yanı sıra İstanbul’daki 5 bantlık konfeksiyon bölümünde 300 kişi üretim yapıyor.

 

RUSYA’DA BÜYÜK YATIRIM

 

Ünteks Şirketleri Grubu, uzun yıllardır yatırım yaptığı Rusya’daki işletmesini daha da geliştiriyor. Kumaş tedariğinin yanı sıra üretim merkezi için kolları sıvayan şirket, ülkenin en büyük fabrikasını tamamlamak üzere. Moskova merkezli 3 satış deposu haricinde Ivanova bölgesinde sadece kapalı alanı 40 bin metrekare olan bir alanda fabrika kuran Ünteks Şirketler Grubu, buradaki üretimini daha da geliştirecek. Hali hazırda Rusya’daki fabrikada boya, baskı ve aprede aylık 1500 tonluk üretim, 1000 ton kapasitede de örgü üretimi yapılıyor. Yıl sonunda tamamlanacak olan örme, boya ve baskı fabrikasında bin kişi istihdam edilecek.

 

BARCELONA’DA MODEL TASARIM MERKEZİ

 

Şirketin ayrıca İspanya’nın Barcelona kentinde de model tasarım merkezi var.

 

 

ÜNTEKS, TEKSTİL OKULU GİBİ…

 

Diyarbakır’ın tüten bacası olarak bilinen Organize Sanayi Bölgesi 3. Etap’ta üretim yapan Ünteks, çalışanlar konusunda oldukça hassas. Şu an itibariyle bin 100 kişinin istihdam edildiği firmada, özellikle eleman alımlarında Yönetim Kurulu’nun prensip ilke kararları var. Entegre tesis olduğu için tek tek eleman alma yerine 50 ve 100’erli gruplar alında ilana çıkan Ünteks, müşterilerine uygun üretim yapmak için kalite standartlarını uyguluyor. Alınan işçiler, iki ve altı aylık süreçte eğitime alındıktan sonra ihtiyaç ve beceriye göre konumlandırılıyor. Yani bir nevi okul işlevi de görüyor. Öyle ki Ünteks’in yetiştirdiği elemanlar, kentteki birçok tekstil sektöründe de ekmeğini kazanıyor. Bu deneyim, yarın kent dışında da işsiz kalmalarının önüne geçiyor.

 

ÇALIŞANLARI HAKKI KONUSUNDA OLDUKÇA HASSASLAR

 

Firma yönetimi işçilerin hakları, sosyal aktiviteleri ve çalışma koşulları konusunda oldukça hassas. Bu nedenle bin 100 çalışanla sürekli periyodik toplantılar yapıyor. Bu toplantı sürecinde birebir üretimden sorumlu olanların alınmadığı toplantılarda sorun ve sıkıntıların tespiti yapılıp çözüm adımları atılıyor.

 

Ünteks’te çalışanların yaş ortalaması 24 ve çoğunluğu da lise, ön lisans ve lisans mezunu. Firma, dini bayramlar dışında üretime arar vermiyor. Mesailerde Yargıtay kararı doğrultusunda günlük mesaiye ek mesai dahil 11 saati aşmıyor. Konfeksiyonda 07.30’da mesai başlıyor, öğleden önce 15 dakika çay molası, öğle arası 40 dakika yemek molası, öğleden sonra 15 dakika çay molası, 17.40’da da paydos ediliyor. Çalışanlar fiili olarak 9 saat çalışıyorlar.

 

İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN TÜM TEDBİRLER MEVCUT

 

Bu konuda firma yetkililerinin değerlendirmesi şöyle: “Çalışanlarımızın hepsi yasal prosedürlere uygun, sigortalı, çocuk olmayan işçiler ve işçilerin tüm haklarından faydalanabilmektedirler. İş güvenliği açısından tüm tedbirler alınıyor. Küçük bir sağlık ocağımız var diyebilirim. En ufak bir sıkıntıda müdahale etmek için doktor ve hemşiremiz sürekli buradalar.”

 

 

KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK

 

Ünteks firması, tüm işçi alımlarında yüzde 50 kadın kotası uyguluyor. Özellikle de konfeksiyon bölümünde bu oran yüzde 80’e kadar çıkıyor. Örneğin şu an konfeksiyon bölümünde çalışan 700 işçinin 500’ü kadınlardan oluşuyor. Ünteks Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Ünver, bu konudaki düşüncelerini şu ifadelerle açıklıyor:

 

AMACIMIZ, DOĞDUĞUMUZ TOPRAĞI DOYDUĞUMUZ TOPRAK HALİNE GETİRMEK

 

“Kadınların yaşama, üretime katılması ve kendi ekonomik özgürlüklerini kazanmaları açısından öncelikli tercihimizdir.”

 

Yıllar sonra memleketine ciddi yatırımlarla dönüş yapan ve şu an ülke genelinde 2 bin 500 kişiye iş kapısı aralayan Ünteks Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Ünver, kentte en çok istihdam yaratan iş insanların başında geliyor. Ünver, bu konudaki düşüncelerini de şöyle anlatıyor; “Firma olarak doğduğumuz topraklara geri dönüş yapma kararı aldığımızda sloganımız şuydu; Doğduğumuz toprağı doyduğumuz toprak haline getirmek. Ve bizi var edenlerle birlikte kentimizi, doyabileceğimiz bir üretim kentine dönüştürmek. En azından bunun ön ayağı olmak ve mihenk taşı oluşturmak adına bir süreç başlattık. Şu an Diyarbakır’daki istihdamımız bin 100, yıl sonuna kadar bu rakamı bin 500’e çıkarmak istiyoruz. Devam eden boyahane, ikinci iplik fabrikasıyla toplam entegre alanımızdaki istihdam sayısı 3 bin kişiye ulaşacaktır.”

 

OLUŞAN GÜVEN NEDENİYLE AVRUPA MARKALARI ARTIK KALİTE KONTROLCÜ GÖNDERMİYOR

 

Diyarbakır, geçmişte, özellikle1920’li yıllarda Türkiye’nin 3. büyük sanayi kenti olarak anılıyordu. Ancak şu an sanayileşmede gittikçe gerileyen bir kent haline geldi. Kentin istihdam sağlayıcıları Diyarbakır’ın bir çok alanda olduğu gibi sanayileşmesinde de ciddi ısrarı var. Bu ısrarı yapan firmalardan biri de Ünteks. Diyarbakır’da 2017’de üretime başlayan Ünteks, Avrupa standartlarını yakalayan sayılı firmalardan biri. Dünyanın bir çok ünlü markası ile çalışan firma, verdiği güven nedeniyle Avrupa markaları artık Diyarbakır’a kalite kontrolcü göndermiyor.

 

ÜNTEKS, DÜNYAYA İPLİK İHRAÇ EDEN DENİZLİ’YE İPLİK SATIYOR

 

Ünteks’in verdiği bu güven yerli üretim yapan markaların da dikkatini çekiyor. Diyarbakır’daki iplik fabrikasında üretilen ve işlemlerde kullanılan iplik türü Open End. Yeni iplik fabrikası ile birlikte kapasite artacak. Şuan ipliğin yüzde 50’sini kendileri üreten Ünteks, entegre tesis tamamlandığında ipliğin yüzde 90’ını kendileri üretecek. Geçmişte Diyarbakır, Denizli’den iplik alırken, bugün artık kentten, Ünteks üzerinden Denizli’ye iplik satılıyor.

 

KONFEKSİYONDA İHRACATIN % 70’İ AVRUPA’YA

 

Diyarbakır’da 204 bin metrekarelik bir alanda üretim yapan Ünteks, konfeksiyondaki üretimin yüzde 70’ini Avrupa’nın önemli markalarına, yüzde 30’unu da iç piyasaya yapıyor. Konfeksiyonda finişli dosya çalışma yöntemiyle çalışılıyor. Gerek Ünteks’in tasarladığı, gerekse müşterilerin istediği ürünler pamuktan ipliğe, iplikten kumaşa, kumaştan mamul ürüne dönüştürüp talepte bulunanların lojistik depolarına gönderiliyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.