Dolar 32,3833
Euro 34,5660
Altın 2.384,56
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C

25 YILLIK KAN DAVASI BARIŞLA SONUÇLANDI

Diyarbakır’ın merkez Meşeli köyünde yaşayan ‘Çelik’ ailesi fertleri arasında 25 yıl önce meydana gelen ve 7 kişinin ölümüyle sonuçlanan kan davası, Metina Derneği’nin Barış Komisyonunun arabuluculuğuyla barışla noktalandı.

25 YILLIK KAN DAVASI BARIŞLA SONUÇLANDI
REKLAM ALANI
14 Eylül 2020 16:55
978

Mardin’in Derik ilçesinde akraba iki aile arasında çıkan ve 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan kavga sonrası başlayan kan davası, 25 yıl sonra 500 kişinin katıldığı törende barış ile sonuçlandı.

 

ARA REKLAM ALANI

Derik ilçesi kırsal Meşeli Mahallesi’nde 25 yıl önce akraba olan Çelik aileleri arasında çıkan kavga sonrası 5 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi de yaralandı. Kan davası nedeniyle 2 ailenin bazı fertleri İstanbul’a göç etmek zorunda kaldı. Aileler, yaklaşık 25 yıl boyunca tedirgin ve huzursuz yaşarken bölgede etkin olan Metina aşireti mensuplarının kurduğu Metina Derneği ve bazı siyasi parti temsilcileri yaklaşık 3 ay boyunca 2 tarafla da görüşerek kan davasının barışla sonuçlanması için girişimlerde bulundu. Aile büyüklerinin sağduyulu yaklaşımıyla 25 yıldır süren kan davası barışla sonuçlandı.

 

Metina Derneği Başkan Yardımcısı Esat Güngürür, “Bu olay nedeniyle köyün bir kısmı batıya göç etmek zorunda kaldı. 25 yıl içerisinde Metina aşiretimizin değerli büyükleri, kanaat önderleri tarafları barıştırmak için var gücüyle çalıştı. Ancak dünyanın en zor işlerinden biri barıştır. Tarafların bütün fertleri tek tek ikna edilip, karar verildikten sonra bu barış gerçekleştirilir. Aşiretimizin girişimleriyle bu barış gerçekleşti. Bu barışın baş mimarlarından biri de derneğimizin barış komisyonu üyesi Bahattin Temel, üç ay boyunca gece- gündüz çalışarak, bu barışa katkı sundu. Komisyonda 250’ye yakın çaba sarf eden insanımız var” diye konuştu.

 

Meşeli Mahallesi’nde korona virüs tedbirleri kapsamında barış töreni düzenlendi. Törene Derik Kaymakam Hicabi Aytemür, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Fatih Torun, İlçe Emniyet Müdürü Alper Tolga Evci, Metina Derneği Barış Komisyonu üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve iki ailenin fertleri katıldı.

 

Pandemi kurallarının uygulandığı törende tokalaşma olmazken, taraflar karşılıklı olarak selamlaştıktan sonra Kur’an-ı Kerim’in altından geçerek, barış yemini etti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.