Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Diyarbakır ve Mardin’i Timur’a Teslim Etmeyen Meşhur Dera Metinan Kalesi

Diyarbakır ve Mardin’i Timur’a Teslim Etmeyen Meşhur Dera Metinan Kalesi
REKLAM ALANI
20 Mart 2024 13:24
201

Timur İmparatorluğu döneminde Diyarbakır ve Mardin’in teslim olmayışında büyük rol oynayan 3 bin yıllık tarihi bir kale olduğunu biliyor muydunuz?

Mardin’in Mazıdağı ilçesine 32 kilometre uzaklıktaki Gümüşyuva köyünde bulunan ve 3 bin yıllık Dermetinan ya da Dera Metinan Kalesi, Bizanslılar döneminde inşa edilmiştir. Bizanslılar zamanında yapılan ve 150 metre yükseklikte bulunan bir tepe üzerine kurulan tarihi Dera Metinan Kalesi ve Kilisesi, günümüze ulaşmayı başarmıştır. Bu kalenin en önemli özeliği kapısında Bizans dönemine ait yapılan bir mezarlıktır. Bu mezarlığın duvar kabartmaları orijinal olup günümüze ulaşmıştır. Ancak tarihi kale, ilgisizlik sonucu harabeye dönmüş, restore edilmediği takdirde yok olacak tarihler arasında yer almaktadır. Tarihi kale, Timur’un bölgeyi fethetmesinde Diyarbakır ve Mardin’in teslim olmayışında rol oynadı.

ARA REKLAM ALANI

TİMURLENK, DİYARBAKIR’IN FETHİ VE DERMETİNAN KALESİ’NİN SAVUNMASI
Kırsal Gümüşyuva Mahallesinde bulunan Dera Metinan kalesinin yapılış tarihi net olarak bilinmemektedir. Timurlenk tarafından Mardin ve Diyarbakır’ın alınışı sırasında bölgede yaptığı keşifte kendisine geçit vermeyen Dera Metinan kalesinin fethini istediği rivayet edilmektedir. Mardin’den sonra Diyarbakır’ın fethine karar veren Timur, Mezopotamya’ya Karacadağ istikametinden açılan boğaza hakim olma, Mardin ve Diyarbakır’ın birbirine yardım yollarını kapatma, her iki tarafın geçidini emniyet altına almak amacıyla arazi üzerinde keşifler yaptırmış ve ilk iş olarak kendisine geçit vermeyen Dermetinan Kalesinin fethini emretmiştir. Kalenin fethi beklendiği gibi kolay olmamıştır. 150 metre yüksekliğinde bir tepenin üst düzlüğüne inşa edilen tarihi kale, Timur’u uzun zaman uğraştırmıştır.

KALE, BİZANSLILAR DÖNEMİNDEN KALDI
Dermetinan Kalesinde dikkati çeken bir başka özellik, Bizans döneminden kalma, kapısında iki mühür bulunan mermer bir mezarlıktır. Burada duvar kabartmalarının orijinal yapısı oldukça önemlidir. Kale, Bizanslılar tarafından yaptırılmıştır. Sekiz adet burç, gözetleme kuleleri, kuzeye açılan tek kapı ve içerdeki su sarnıçları kalede yaşayan insanların kendi ihtiyaçlarını ve ibadetlerini içeriden temin etmek suretiyle kalenin zaptı güç olmuştur.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.