Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C

Vali Demirtaş, Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar Çalıştayı Açılışına Katıldı

Vali Demirtaş, Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar Çalıştayı Açılışına Katıldı
REKLAM ALANI
8 Ekim 2022 14:15
1.312

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, Akademi-Medrese Buluşmaları kapsamında düzenlenen “Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar Çalıştayı”nın açılış programına katıldı.

 

ARA REKLAM ALANI

Mardin Artuklu Üniversitesi öncülüğü ve ev sahipliğinde Kadim Akademi, Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği (UMAD), Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) ile Cihannüma Derneği tarafından düzenlenen çalıştayın açılış programı gerçekleştirildi.

 

Çalıştayın açılışı törenine; Vali Mahmut Demirtaş, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Artuklu Belediyesi Başkan Vekili Hasan Anuk, İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, DİKA Genel Sekreteri Ahmet Alanlı, siyasi parti ve STK temsilcileri, akademisyen ile medrese alimleri katıldı.

 

Saygı Duruşu, İstiklal Marşının okunması ve Kuranı Kerim tilaveti ile başlayan program; Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Özçelik, bilgilendirme konuşmasıyla devam etti.

 

Çalıştayın açılışı programında konuşan Vali Mahmut Demirtaş, çalıştaya ev sahipliği yapılmasından, yurdun dört bir yanından din bilimleri alanlarında öne çıkmış akademisyenler ile toplumun teveccüh gösterdiği din adamlarını dinlerin, dillerin ve kültürlerin kesişim noktası Mardin’de misafir etmekten büyük mutluluk ve onur duyduğunu dile getirdi.

 

Milletlerin tarihinde o milletin kaderini baştan ayağa etkileyen önemli dönüm noktaları bulunduğunu belirten Vali Demirtaş, “Milletimizin yönünü ve istikametini etkileyen en önemli hadiselerden biri ve belki de en önemlisi İslam’la müşerref olmasıdır. Bu durum öylesine mühim ve ehemmiyetlidir ki ilk andan bugüne, bu milletin her bir ferdinin kimliğini ve kişiliğini belirlemektedir. Kimliğimize, kişiliğimize, hatta genlerimize kadar sirayet eden bu duyarlılık sayesinde yedi iklim, üç kıtada İslam’ın gür sedası olmayı başardık. Altı asır at sürdüğümüz coğrafyalarda hakkın ve hakikatin teminatı olduk. O sebeple bizler kendi din, kültür ve medeniyet kodlarımızı iyi anlamak mecburiyetindeyiz.  İşte bugün burada gerçekleştirdiğimiz Akademi-Medrese Buluşmaları Çalıştayı ayağa kalkmanın, kendimizi tanımanın ve farkına varmanın önemli bir parçası olacaktır” dedi.

 

Medrese ve akademinin birbirine rakip değil, paydaş olduğu kanaatinin tüm kesimlerce kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Vali Demirtaş,  şu ifadeleri kullandı; “Kim ki bunların rakip olduğu iddiasıyla ortaya çıkıyorsa biliniz ki o, ne bu dinin ne de bu güzide milletin yanında duran biri değildir. Unutmayınız, Müslüman; akıllı, ufku ve idraki geniş, dünyayı iyi okuyan kişidir. O sebeple yüce dinimiz İslam’ı kendi şahsi emelleri için kullanmaya kalkışanlara karşı da uyanık olmak durumundayız. Din ve bu millete hizmet kisvesi altında dünden bugüne illegal yapılardan milletimiz çok çekti. Milletimiz bunun en son ve acı örneğini FETÖ terör örgütüyle ve 15 Temmuz hain darbe girişimiyle en ağır bir biçimde yaşadı. Hamdolsun ki kırk yıl devletimize ve milletimize sirayet eden sinsi yapı Rabbimizin yardımı ve milletimizin cesaretiyle en ağır cevabı aldı. İşte benzer durumları bir daha tecrübe etmemek için dinimizin ehil kişi ve kurumlar aracılığıyla insanımıza en güzel şekliyle anlatılması, öğretilmesi büyük önem taşıyor. Medreseye de akademiye de bu hususta büyük görev düşüyor. İnanıyorum ki bu görevi, medrese ve akademi el ele vererek layıkıyla yerine getirecek ve dini menfaatlerine alet edenlerin kurduğu oyunları da bozacaklardır. Bu işbirliği sayesinde milletimiz yeniden şanlı tarihindeki başarılara yenilerini ekleyecek, kıyamete dek bu topraklarda birlik, beraberlik içerisinde var olmaya devam edecektir.”

 

Kadim Akademi, Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği (UMAD), Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) ve Cihannüma Başkanları da birer konuşma yaparken programın açış konferansını Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar gerçekleştirdi.

 

2 boyu sürecek olan çalıştayda, İslami ilimleri öğreten kurumlar ile medresenin sahip olduğu imkânlar ve fırsatları; söz konusu kurumların teorik ve tarihsel arka planları, amaçları ve müfredatları, öğretme ve öğrenme süreçleri, karşılaşma pratikleri ve gelecekleri ele alınacak.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.