Dolar 32,3477
Euro 34,7828
Altın 2.394,90
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

SİYASİ PARTİLERDEN KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ AÇIKLAMASI

Diyarbakır’da kadına yönelik şiddetle mücadele günü nedeniyle siyasi partiler, açıklamalarda bulundu.

SİYASİ PARTİLERDEN KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ AÇIKLAMASI
REKLAM ALANI
25 Kasım 2020 23:27
919

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” dolayısıyla Diyarbakır’daki siyasi partilerin kadın kolları başkanları basın açıklaması yaptı.

 

ARA REKLAM ALANI

AK Parti, CHP, DEVA Partisi ile Gelecek Partisi’nin Diyarbakır il teşkilatları Kadına Yönelik Şiddetle mücadele günü nedeniyle açıklama yaptı. 

 

AK PARTİ: “KADINA ŞİDDETE KARŞI TURUNCU ÇİZGİ ÇEKİYORUZ”

 

 

AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığında geçekleşen basın açıklamasında, Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Çam tarafından kaleme alınan açıklama metni Diyarbakır İl Kadın kolları Başkanı Müzeyyen Kaya tarafından okundu.

 

Basın açıklamasını okuyan Kaya, “Bugün ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Uluslararası Dayanışma Günü!’ Biz, AK Kadınlar olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da canlarımızı yakan bir sorun olan ‘şiddetle’ mücadelemizde çağrımızı tekrarlamak, sadece kadınlara değil, tüm dünyaya haykırmak üzere, 81 ilimizde eşzamanlı olarak toplanmış bulunmaktayız. AK Parti Kadın Kolları olarak bir kez daha adaletli ve vicdanlı olanı haykırıyoruz. Bugün, yılın sadece bir gününe hapsedilmiş, kalan 364 günde unutulan bir gün değildir? Maalesef bugün ve kalan her gün kadına yönelik fiziksel ve psikolojik şiddet devam ediyor. Tüm çabalara, çığlıklara, kanunlara rağmen bahaneleriyle kaim bazı cahillerin elleri, dilleri kadınların, çocukların bedenlerine, ruhlarına adeta bir balyoz gibi iniyor. Şiddet bizim turuncu çizgimizdir demiştik. O çizgiyi aşanlarla çetin mücadelemiz dün olduğu gibi bugün de yarın da sürecektir. Ülkemizde terör örgütü PKK’nın ve onun siyasi uzantılarının ağlattığı, evladının elinden alınıp hayattan koparıldığı ve dünyanın en büyük işkencesini yaşattığı Diyarbakırlı, Şırnaklı gözü yaşlı anneler. Onlar onurlu direnişleriyle alçaklarla mücadelede bizlere örnek olan eli öpülesi analarımız. Onlar şiddetin kimlerden ve nasıl geldiğinin en yakın şahitleri olarak aramızda duruyorlar. Onların da acılarının dinmesi için çalışıyoruz, çabalıyoruz. AK Kadınlar olarak bizler, ilk günkü hassasiyetimiz ve titizliğimizle, bu konuda tavizsiz duruşumuzu göstermeye devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde, her türlü şiddete karşı turuncu çizgimizi çekiyoruz” dedi.

 

CHP:KADINA ŞİDDET POLİTİKTİR”

 

 

CHP İl binası önünde bir araya gelen CHP’li kadınlara CHP Kadın Kolları MYK üyesi Armağan Akyüz, İl Başkanı Gönül Özel ve Kadın Kolları Başkanı Behiye Küden katılarak destek verdi.

 

Daha sonra CHP Kadın Kolları Başkanı Küden hazırlanan basın metnini okudu. Yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi; “Bu yıl 25 Kasım pandemi koşullarının gölgesinde karşılıyoruz. Ancak hepimiz biliyoruz ki, ülkemizde kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ve hak ihalleri artarak devam ediyor. Kadınlar şiddete, istismara, yoksulluğa, güvencesizliğe sıkıştırılmış hayatlar yaşıyor Pandemi döneminde bu sorunların daha da büyümesi yetmezmiş gibi kazanılmış haklarımıza dahi göz diken, kadınları “fıtrat ve kader arasına sıkıştıran bir iktidarla mücadele ediyoruz. Kadınların kıyafetinden kaç çocuk doğuracağına, nafaka hakkından İstanbul Sözleşmesi’ne kadar uzanan ellere, gereken cevabı her gün büyüttüğümüz örgütlü mücadelemiz ile veriyoruz vermeye de devam edeceğiz. ‘Kadına yönelik şiddet politiktir’ diye haykırmayı sürdüreceğiz. Bizler Halide Edipler’den, Bahriye Üçoklar’dan, Türkan Saylanlar’dan aldığımız ilhamla, kadınların demokrasi, eşitlik ve insan hakkı mücadelesini uluslararası dayanışma içinde sürdüreceğiz. Sokakları, meydanları, kampüsleri, fabrikaları ve tarlaları terk etmeyeceğiz. Hayatı kurduğumuz her alanda sözümüzü çoğaltacağız. Siyaset yapmaktan da emeğimizin hakkını savunmaktan da vazgeçmeyeceğiz. Eşit, özgür ve demokratik bir gelecek, biz kadınların ellerinde yükselecek. Yaşamın her köşesini sevgiyle, barışla, kardeşlikle, güvenli bir gelecekle donatacağız. El ele verip, önce eril zihniyeti sonra dünyayı değiştireceğiz. Cesaret biziz. Azim biziz. Emek biziz. Biz kadınlarız. Biz her iki kişiden biriyiz” ifadelerine yer verildi.

 

GELECEK PARTİSİ: 2020 BİTMEDEN 391 KADIN ŞİDDETE KURBAN GİTTİ”

 

 

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, günün anlamına ilişkin yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetin son bulmasını istedi.

 

Parti binasında yapılan açıklamada konuşan Altaç şunları söyledi, “Ülkece Kovid-19 salgınıyla mücadele ettiğimiz, hayatta kalmak için azami çaba sarf ettiğimiz bugünlerde, kadınlar artı olarak kendilerini korumak, hayatlarını kurtarmak için tek başlarına mücadele etmeye devam ediyor. 2020 yılı sona ermeden cinayete kurban verdiğimiz kadın sayısı 391’e ulaştı. Her 3 günde 2 kadın gördüğü şiddet yüzünden hayatını kaybediyor. Geçen hafta bir günde 4, ertesi gün 5 kadının öldürüldüğü haberlerini okuduk… Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, tüm dünyada bireysel şiddete en fazla maruz kalan kesimi ülkemizde de olduğu gibi kadınlar oluşturuyor. Gelecek Partisi olarak, bu konuda toplumu bilinçlendirmek, yasal düzenlemeleri hızla harekete geçirmedikçe kadınların özgürlükleri, yaşam hakkı elinden alınmaya devam edeceğine inanıyoruz. Bu inançla Gelecek Partisi olarak, bütün Türkiye’de ve ilimizde kadına şiddet konusunda her türlü öncü çalışmayı hayata geçirmeye, hükümetten muhalefete herkesle el birliğiyle bu konuyu çözmek için atılacak bütün adımlarda yer almaya hazırız. Söz konusu şiddete uğrayan kadınlarımızsa, bizim için gerisinin hiçbir önemi yoktur.   Bu düşünceden hareketle, Gelecek Partisi Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkanlığımız 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddeti Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sorunu yaşayanların, kadınlarımızın ne istediğine dikkati çeken bir kampanya hazırladı. Kampanyada kadınların  temel insani taleplerine yer verilirken her şeyden önce yaşamak istedikleri ön plana çıkarılarak, kadınların yasalarla sözde değil özde korunmak istekleri vurgulandı.”

 

DEVA PARTİSİ: “SON BİR YILDA DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA 179 KADIN ŞİDDET MAĞDURU OLDU”

 

 

DEVA Partisi Diyarbakır Kadın Politikaları Başkanlığı tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü sebebiyle açıklama yapıldı. Açıklamayı okuyan DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı Kadın Politikaları Başkanı Gülten Arslan Ekinci; “Doğu ve Güneydoğu’da son bir yılda 179 kadın şiddet mağduru oldu, bu kadınların 110’u hayatını kaybetti. Ve her gün ortalama 3 kadın hayatını kaybetmektedir. Kadına yönelik her türlü şiddet bir insan hakkı ihlalidir. BM Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesinin 1. Maddesinde şiddet, ‘’Kamusal ve özel alanda gerçekleşen, kadınların fiziksel, cinsel, duygusal zarar görmesiyle sonuçlanan ya da sonuçlanması olası, her türlü cinsiyet temelli şiddet eylemi veya bu eylemin yapılacağına ilişkin tehdit ya da zorlama ve keyfi olarak özgürlüğün kısıtlanmasıdır’’ şeklinde tanımlanmıştır. Günümüzde cinsiyete dayalı ayrımcılığa uğrayan kadın sayısı her geçen gün artmaktadır. İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlanan yıllık kadına yönelik şiddet raporuna göre, Doğu ve Güneydoğu’da son bir yılda 179 kadın şiddet mağduru oldu, bu kadınların 110’u hayatını kaybetti. Ve her gün ortalama 3 kadın hayatını kaybetmektedir. Müzeyyen Boylu, Şule Çet, Melek Aslan, Emine Bulut. ve daha niceleri. Sırf kadın oldukları için ayrımcılığa uğramış ve hayatlarını bu uğurda kaybetmişlerdir. Birçoğu koruma kararlarına rağmen korunamamış, katilleri iyi hal, haksız tahrik indirimleri ile ödüllendirilmiştir. Yargılama faaliyetleri esnasında ikincil mağduriyetlerine yol açılmış, örselenmiş, yıpratılarak erkek şiddetinin ağırlığı altında ezilmişlerdir” ifadelerini kullandı.

 

HABER: SEYFETTİN EKEN 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.