Dolar 32,4055
Euro 34,5736
Altın 2.382,84
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

ESNAFA BİRAN ÖNCE YARDIM ELİ UZATILMALIDIR!

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, korona virüs nedeniyle zor günler geçiren esnaf ve günlük yevmiyeyle çalışarak evlerini geçindiren vatandaşlarla ilgili basın açıklaması yaptı.

ESNAFA BİRAN ÖNCE YARDIM ELİ UZATILMALIDIR!
REKLAM ALANI
20 Nisan 2020 16:52
1.081

Bozan yaptığı açıklamada korona virüsün herkesi etkilediğini ve en çok da işçi ile esnafı etkilediğini söyledi.

 

ARA REKLAM ALANI

Korona virüs nedeniyle zor günler geçiren esnaf ve yevmiyeci işçilerle ilgili Bozan şunları söyledi; “Öncelikle Korona virüsten dolayı hayatını kaybeden başta Diyarbakır’daki vatandaşlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, hastalara acil şifa, acılı ailelerine de sabırlar diliyorum. Korona virüs salgını, Diyarbakır’ımızı sadece hastalık olarak değil, ekonomik anlamda daha çok etkilemekte, sarsmakta ve kalıcı izler bırakacak gibi görünmektedir. Sanayi ve diğer alanlarda üretime dönük fabrikalardan mahrum bırakılmış olan Diyarbakırlı hemşerilerimiz,  genellikle inşaat ve hizmet sektöründe günlük 30, 50, 70 TL yevmiye ile çalışıp geçimlerini yapmaya çalışıyorlar. İçişleri bakanlığının tebliğiyle restoran, lokanta, kahve, cafe, berber gibi yaklaşık 8500 iş yeri kapatmak zorunda kalınca, buralarda yaklaşık 30 bin kişi işsiz kalmıştır. Bu resmi kayıtlara geçen rakamlardır. Bunun yanında kayıtları olmayan iş yerleri ve çalışanları ile bütün bunların aile fertlerini de kattığımız zaman, bu sayı daha korkunç rakamlara varmaktadır.”

 

“YARDIMLAR ADİL BİR ŞEKİLDE İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITILMALIDIR”

 

Valiliğin dağıttığı yardımların yetersiz olduğunu ifade eden Bozan; “Devlet,  sosyal devlet görevini ne kadar yapabiliyor? Valiliğin kişi başı 1000 TL destek verme planlamasının olduğunu ve kısmen ödemelerin yapıldığını duyuyoruz, yeterli olmasa da ilk etapta hiç yoktan iyidir ancak bunun en az üç ay devam etmesi gerekir. Tabi bu yardımların da gerçekten işsiz kalmış ehil kişilere verilmesine dikkat edilmelidir. Herhangi bir partizancılık, adamcılık veya yandaş gibi şartlara bağlanmaması gerekir. Bu konuda Valimizin de hassas olduğunu duyuyoruz, bu da bizi memnun etmektedir” dedi.

 

“EV SAHİPLERİ KİRADA YARDIMCI OLMALIDIR”

 

Ev sahiplerinin kiracılarına bu süreçte kolaylık sağlaması gerektiğini belirten Bozan; “Devletin desteğini beklerken, işsiz kalan vatandaşlarımızın ev sahiplerinden de, durumu müsait olanların kira almaması veya yarısını alması şeklinde bir dayanışmaya giderlerse çok hayırlı bir iş yapmış olurlar. İktidarın, 132 milyar işsizlik fonunda olduğu söylenen paranın acilen hak sahibi olan işsiz vatandaşlara dağıtmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

“ESNAFA BİR AN ÖNCE YARDIM ELİ UZATILMALIDIR”

 

Başkan Bozan, konuşmasının devamında şu şekilde konuştu; “İçişleri Bakanlığının tebliğiyle kapatılması mecburi olan esnafın dışında bir de iş yerlerini açmasına müsaade edilen esnaflarımız da var.  Bu esnaflarımız da  açmasına açıyorlar da kimse yok ki satış yapsın. Bugün en fazla risk altında olan sağlık personelinden sonra ikinci sırada belki esnaflar geliyor. Esnaflarımız Diyarbakır’ın ticaretini sırtlayan kesimdir. Kira, çek, senet, faturaların ödemesi ve aile geçimini yapmak için bütün riskleri göze alarak dükkanını açmaktadır. Ancak vatandaşlarımızın çoğu evde kaldığından, esnafımız belki siftah yapmadan kapatıyorlar. Valiliğin, esnafımıza da bir an önce, yardım elini uzatmasını bekliyoruz. Devlet, sosyal devlet olma gereği esnafa en az 3 ay kira ve faturalarının hazine tarafından ödenmesini talep ediyoruz. Devlet dün esnaftan topladığı vergiyi, bugün kendilerine geri vererek destek olmalıdır. Durumu müsait olan işyeri sahiplerinin de, en az 3 ay kira almama veya yarısını alma gibi esnafımıza destek olmalarını tavsiye ediyoruz.” 

 

HABER: SEYFETTİN EKEN

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.