Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

Yüzbinler Diyarbakır Newroz’una Katıldı!

Yüzbinler Diyarbakır Newroz’una Katıldı!
REKLAM ALANI
21 Mart 2023 22:25
287

Depremde hayatını kaybedenlere adanan 2023 Newroz’unun final kutlamaları Diyarbakır’da gerçekleştirildi.

 

ARA REKLAM ALANI

2023 Newrozu’nun final gününde halk, Diyarbakır, Cizre, Nusaybin, Patnos, Doğubayazıt, Çanakkale, Bandırma, Cihanbeyli ve Göle’de özgürlük talebiyle alanları doldurdu.

 

2013 kutlamalarını aratmayan Diyarbakır’daki kutlamaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, TUAD-FED Eşbaşkanı Safiye Akdağ, Ahmet Türk, Gülistan Sönük, PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, çok sayıda yabancı konuk ve STK temsilcisi katıldı.

Newroz’da yapılan konuşmalar şöyle:

 

Türk: Kürt halkına yapılanların hesabını sormazsak yazıklar olsun bize

Diyarbakır’daki Newroz kutlamasının açılış konuşmasını Ahmet Türk gerçekleştirdi. Türk; “Önemli bir değişim dönemindeyiz: Kürt halkına karşı yürütülen saldırılara karşı direneceğiz. Bugün Kürt halkının dirilişini ifade eden önemli bir gündür. Newroz özgürlüktür. Geleceğimiz aydınlatan bir gündür. Bu günü coşkuyla kutluyoruz. Bu Newroz’u kutladığımız bir dönemde değişimin, dönüşümün kaçınılmaz olduğu bir dönemdeyiz. Bu dönemde faşizmi yıkmak için mücadeleyi esas alan bir duruşu göstermek zorundayız. Kahrolsun faşizm diyoruz. Tekçi anlayışa karşı halkımızın mücadelesini elbette yükselteceğiz. Bugün o gündür. Önümüzdeki seçimlerde bu faşizmi yıkmak ve yerine demokratik bir cumhuriyeti gerçekleştirmek için sizlerle birlikte mücadelede kararlıyız. Bizim amacımız bugün Kürt halkı üzerinde yürütülen baskıya karşı direnmektir. Kürt halkına düşmanlık eden sadece Bakurê Kurdistan’da değil Başûrê Kurdistan’da, Rojava’da Kürt halkının geleceğini adeta yok etmek isteyen anlayışa karşı mücadelenin günüdür. Sevgili Amedliler, değerli halkımız, demokratik cumhuriyetin inşası için bugün Kürt halkı önemli bir aktördür. Sayın Öcalan’ın 24 yıldır zindandaki esaretine son vermek zorundayız. Bu dönem özgürleşmenin dönemi olacaktır. Bu dönem Kürt halkının kendi kaderini belirleme günü olacaktır. Buna yürekten inanıyorum. Ve bu duygularla hepinizi saygıyla selamlıyorum. Newroz Pîroz Be!”

 

YEŞİL SOL PARTİ EŞBAŞKANI ÇİĞDEM KILIÇGÜN: “GİDECEKLER, BU İKTİDARI BİZ GÖNDERECEĞİZ”

 

Newroz tadında bir özgür geleceğe, Newroz’umuz tek adam rejimini devirdiğimiz yeni bir yüzyıla vesile olsun. Müjde olsun. Newroz Amed’dir aynı zamanda. Amed halkının direnişi de Newroz’dur. Bugün sürgünde olan birçok yoldaşımız, arkadaşımız televizyon başında Amed Newroz’unu izliyor. Biliyoruz ki herkesin kalbi burada. Bu alan sadece kutlamıyor Newroz’u. Dünyanın dört bir yanından insanların yüreği Amed Newroz’unda atıyor. Burada olmayan bütün yoldaşlarımızın, yürekleri burada atan bütün arkadaşlarımızın Newrozları kutlu olsun. Newroz pîroz be diyorum. Erkek egemenliğine direnerek devlet şiddetine karşı sokakları terk etmeyen Jin Jiyan Azadî’yî kendine rehber eden bütün kadınların Newroz’u kutlu olsun. Emeğin sömürüsüne karşı direnen bütün emekçilerin Newroz’u kutlu olsun. Doğanın sömürüsüne karşı havamızı toprağı suyu doğayı koruyan, savunan herkesin Newroz’u kutlu olsun. Demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesi verirken tutuklanan arkadaşlarımızın direnişiyle Newroz kutlu olsun. İnkar ve asimilasyona karşı direnen başta Kürt halkı olmak Alevilerin, Ermenilerin, Çerkezlerin bu toprakların bütün zenginliklerinin Newroz’u kutlu olsun. Tek adam rejiminin baskılara direnen, ortak mücadeleyi rehber edinen hepimizin Newroz’u kutlu olsun. “Her Der Newroz  Her Dem Azadî” şiarıyla yaptığımız Newroz’u 6 Şubat’ta depremde hayatını kaybedenleri anarak başlamak istiyorum.. Bugün depremin 44’üncü günü. Enkazların hala kaldırılmadığı 44’üncü gün. İktidar sattığı çadırların faturasını yazadursun, bu halk yaşananların faturasını çoktan kesti. Gidecekler, biz göndereceğiz. Yaşadığımız deprem bir doğal afet değildi, aynı zamanda bir devlet depremiydi. Herhangi bir tedbir almayan tam tersine yapılanlara göz yuman devletin depremiyle yıkım daha da derinleşti. Müteahhitleri denetlemeyen, vergilerimizi, bağışlarımızı, yandaşlara peşkeş çeken insanları enkaz altında kurmak yerine banka kasalarını kurtaran, dayanışmamıza kayyım atayan bu iktidar suçludur. Helallik vermeyen Adıyaman, helallik vermeyen Hatay bizim rehberimiz. Onlar adına hesabı biz soracağız. Birlikte soracağız.

“2013 ÇÖZÜM DEKLARASYONU HALEN GEÇERLİLİĞİNİ KORUYOR”

 

Son olarak Newroz aslında bir çözüm iradesidir. Tam da Diyarbakır’da tam da bu Newroz alanında tam da bu sahnede 2013 yılında Sayın Öcalan’ın Kürt sorunu karşısında yazmış olduğu çözüm deklarasyonunu burada hep birlikte dinledik. O zaman da bu saha Kürt sorununun çözümü konusunda sorumluluk alacağını, bu sorunun çözülebileceğini tüm Türkiye toplumuna, Kürt sorunu konusunda sorumluluk almayan devlet, iktidar aklına bir cevap verdi. Bugün bu çözüm halen gerekli, bugün bu deklarasyon halen geçerli. Bugün gördüğümüz Amed Newroz’u hem savaş karşısında hem derinleştirilen tecrit karşısında bu çözümün nihai bir sona ulaşacağının teyidini veriyor. Sorumluluğunu alıyor. 2023 yılı demokratik bir Türkiye’nin savaşsız bir Türkiye’nin, tecridin olmadığı bir Türkiye’nin yılı olsun. Yeniden hepimize her birimize kutlu olsun. Newroz pîroz be!”

MİTHAT SANCAR: “BU ÖFKEYİ YENİ YAŞAMI İNŞA İRADESİNE ÇEVİRECEĞİZ” 

 

“Sevgili Amed halkı, onurlu, direngen halkımız, hepinizi yürekten selamlıyorum. Newroz’umuz kutlu olsun. Bu Newroz’u büyük depremin yarattığı felaketin gölgesinde karşılıyoruz. Acımız büyük, yasımız var ama öfkemiz de var. Biz bu öfkeyi mücadeleye, mücadeleyi de yeni yaşamı inşa etme iradesine çevireceğiz. Bu büyük depremin büyük felakete dönüşmesinin sorumlusu AKP-MHP iktidarıdır. Bu iktidar talan politikalarıyla, rant ekonomisi ile, yandaşlara peşkeş çektiği kaynaklarla ülkeyi yıkıma sürüklemiştir. Depremi de felakete dönüştüren budur. Bu iktidar bir felaket iktidarıdır. Bu iktidarın adını açık koyalım. Yıkım, kan, talan ve felaket iktidarıdır. Şimdi bu iktidardan kurtulma zamanıdır. Bu Newroz meydanlarda bu sesi ve iradeyi en güçlü şekilde yansıtıyor. Evet, bu felaket iktidarını mutlaka göndereceğiz. Bu iktidar ülkenin kaynaklarının sömürüye, ranta, yandaşa ve savaşa aktarıyor. Yıkımlar ve felaketler işte bu zihniyetin ürünüdür. Bizler savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz. 2013 yılında bu meydanlarda barışın ve demokratik çözümün güçlü mesajını milyonlarca insan duydu. İşte o mesaj, bizim Newroz ateşiyle büyük barışa yürüyüşümüzü de ifade ediyordu. Evet, Newroz yeni yaşamdır, yaşamın yeniden uyanışıdır. Newroz direniştir, diriliştir, barıştır. İşte bizler bunun sözünü veriyoruz. Yeni yaşamı kuracağız, büyük barışı inşa edeceğiz.”

 

 

“BU ÜLKEDE BARIŞIN GÜVENCESİ BİZLERİZ”

 

“Evet, çok kalmadı. 14 Mayıs’ta sandıklarda, bu güçlü ittifaklarla yeni bir başlangıcın güçlü sonuçlarını çıkaracağız. Bu sandıklara savaş iktidarını sömürü ve talan iktidarını gömeceğiz. buradan değişimin, dönüşümün, barışın ve özgürlüğün gücünü ve güvencesini çıkaracağız. Bu ülkede demokratik dönüşümün de büyük barışın da güvencesi bizleriz, sizlersiniz. Sizlerin kararlı duruşu ve yürüyüşüdür. Başaracağız, mutlaka başaracağız. Yaşamı yeniden inşa edeceğiz. bu toprakların bütün dillerinin ortaklığıyla yeni bir dil kuruyoruz. Yeni bir ruh yaratıyoruz. Bu yeni dil ve bu yeni ruh mücadelemizin kaynağıdır. Newroz ateşi gibi yüreğimizi ve yolumuzu aydınlatıyor. Biliyoruz ki, yeni bir dil olmadan, yeni bir dünya ve yeni bir yaşam kurulamaz. O nedenle, yeni dili de yeni yaşamı da kuracağız. Büyük barışı da bu ülkeye mutlaka ama mutlaka getireceğiz.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.