Dolar 32,3157
Euro 35,1159
Altın 2.292,25
BİST 9.058,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

DTSO: “Bağ-Kur Prim Gün Sayısı Düşürülsün”

DTSO: “Bağ-Kur Prim Gün Sayısı Düşürülsün”
REKLAM ALANI
5 Mayıs 2023 09:02
229

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar’dan Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesi için bakanlığa çağrı.

 

ARA REKLAM ALANI

DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avşar, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “2008 yılında yapılan değişiklikle tüm sosyal güvenlik kurumları bir çatı altında toplanarak daha önce SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı adı altında yürütülen işlemler Sosyal Güvenlik kurumu (SGK) adı altında birleştirilmiştir. SGK’nın verilerine göre Türkiye genelinde 25 milyonun üzerinde kayıtlı aktif sigortalı bulunmaktadır. Bunun 16,5 milyonu 4/A olarak sınıflandırılan kamu ve özel sektör çalışanlarından ibaret iken, 3 milyonu 4/B olarak tanımlanan kendi mesleğini sürdüren veya bağımsız faaliyet yürütenler, yaklaşık 6 milyonu da 4/C olarak tabir edilen devlet memuru olanlardan oluşmaktadır. Her bir gruptaki aktif sigortalıların emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayıları birbirinden farklılık göstermektedir. 4/A ve 4/C gruplarındaki sigortalılarda emeklilik için 7 bin 200 gün prim ödeme şartı aranırken, 4/B olarak tanımlanan çalışanların minimum prim ödeme gün sayısı 9 bin gün olarak uygulanmaktadır. Bugün 4/B statüsünde olup emekli olabilmek için prim ödeyenler Türkiye’nin istihdamına en büyük katkıyı veren, üretim, pazarlamadan eğitim, sağlık ve daha birçok alanda ülke ekonomisine katma değer sağlayan serbest çalışan insanlarıdırlar. Kendi öz sermayeleri ile ülkenin kalkınması için çaba harcayan, her türlü riski göğüsleyenler emekli olabilmek için de en ağır yükü omuzlamak, minimum 9 bin gün prim ödemek için en az 25 yıl kesintisiz çalışmak zorunda kalmaktadırlar.”

 

“ÜRETİM VE İSTİHDAMIN ÇATISI 4/B’LİLER EMEKLİLİĞİ DAHA ÇOK HAK EDİYOR”

 

Avşar, açıklamasının devamında; “Yarattıkları istihdam ve katma değerle ülke ekonomimizin can damarı olan 4/B’li iş insanları da emekliliği en az diğer çalışanlar kadar hak etmektedirler. 25 yıl süreyle üretim için çabalayan, ürettikçe istihdama katkı sağlayan işverenlerimizin çalıştırdıkları işçilerden daha geç emekli olmaya zorlanmaları eşitlik ilkesine de aykırı bir durumdur. Kısacası 4/B’li işverenlerimiz herkesten çok daha fazla emekliliği hak etmektedirler. Bu hakkın tanınması ve prim ödeme gün sayısının 4/A ve 4/C grubundakilerle aynı seviyeye, 7.200 gün seviyesine çekilmesi için ilgili bakanlıkları ve yasama organlarına çağrıda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.