Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Uluslararası Harezmşahlar Devleti Ve Celaleddin Manguberdi Sempozyumu Başladı

Uluslararası Harezmşahlar Devleti Ve Celaleddin Manguberdi Sempozyumu Başladı
REKLAM ALANI
28 Kasım 2023 17:22 | Son Güncellenme: 28 Kasım 2023 17:23
218

Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi, Silvan Kaymakamlığı ve Silvan Belediyesi işbirliği ile “Uluslararası Harezmşahlar Devleti ve Celaleddin Manguberdi Sempozyumu” düzenlendi.
15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen sempozyumun açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Silvan Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Hasan Uğuz, Bağlar Kaymakamı İsmail Pendik, Rektör Yardımcıları, Özbekistan Heyeti Başkanı Dr. Bekzad Abdırımov, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıfat Ablay’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti okunmasının ardından Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oktay Bozan yaptığı konuşmada Harzemşahlar ve Celaleddin Menguberdi adına ilk defa sempozyum yapıldığını, yapılan çalışmalar neticesinde Celaleddin Menguberdi’nin mezarının Silvan’da olduğuna kanaat getirildiğini belirtti.


“Türkiye ve Özbekistan başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde birçok akademik çalışmaya rağmen Harezmşahlar ve kurulduğu coğrafya hakkında gün yüzüne çıkmayı bekleyen birçok konu bulunmaktadır. Bu ihtiyaç nedeniyle sempozyumumuz düzenlenecektir. Bu kapsamda Harezmşahlar Devleti’nin medeniyet tarihimizdeki yeri konusunda tüm disiplinlerde özgün araştırmalara yer verilecektir” diyen Bozan, sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti.

ARA REKLAM ALANI


Özbekistan Heyeti Başkanı Dr. Bekzad Abdırımov da Celaleddin Menguberdi Sempozyumunun kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, “Tarihimizi, ecdadımızı tanımamız bizim boynumuzun borcudur” dedi ve Menguberdi gibi tarihte büyük Ataları olduğunu ve onlardan ibret alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Silvan Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Hasan Uğuz ise binlerce yıldır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve kadim tarihi ile büyük önem taşıyan Silvan’ın Celaleddin Menguberdi tarihine ev sahipliği yapmış olmanın sevincini yaşadıklarını belirterek, çalışmalara katılım sağlayan Özbekistan heyetine ve akademisyenlere teşekkürlerini ifade etti.


Dicle Üniversitesinin böylesine büyük ve önemli bir konu içeren Uluslararası Harezmşahlar Devleti ve Celaleddin Manguberdi Sempozyumuna ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç da Diyarbakır ve çevresinin bulunduğu coğrafyanın kadim bir yere sahip olduğunu, farklı kültürlere beşiklik ettiğini söyledi.
Rektör Karakoç, Dicle Üniversitesi olarak kentin tarihine ışık tutan çalışmalara önem verdiklerini ve yöneticilerden de destek gördüklerini vurgulayarak, bu tür çalışmaların hem Özbekistan hem de Türkiye Cumhurbaşkanları tarafından takip edildiğini belirtti ve sempozyumun iki ülke arasındaki ilişkilere farklı bir ivme kazandırmasını temenni etti.


Konuşmalarının ardından hediye takdimi yapıldı ve açılış oturumu çekilen hatıra fotoğrafları ile son buldu.
Harezmşahlar Devleti’nin medeniyet tarihindeki yeri konusunda tüm disiplinlerde özgün araştırmalara yer verilecek olan Sempozyum, iki gün boyunca çeşitli oturumlar ve Silvan gezisi ile devam edecek.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.