Dolar 32,4643
Euro 34,8518
Altın 2.480,15
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Tescilli Diyarbakır Ciğer Kebabı’nın Lansmanı Yapıldı

Tescilli Diyarbakır Ciğer Kebabı’nın Lansmanı Yapıldı
REKLAM ALANI
28 Temmuz 2022 11:38 | Son Güncellenme: 28 Temmuz 2022 11:42
1.638

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından Coğrafi İşaret Tescili yapılan “Diyarbakır Ciğeri Kebabı” ve “Diyarbakır Perdeli Ciğer Kebabı”nın Lansmanı tarihi Ongözlü Köprüde yoğun ilgiyle gerçekleştirildi.

 

ARA REKLAM ALANI

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

 

600 porsiyon ciğer ikram edildi, eski bakan mangal başında mesai yaptı

 

Diyarbakır’ın vazgeçilmez yemek kültürlerinden biri olan Coğrafi İşaret Tescilli Ciğer Kebabı ve Perdeli Ciğer Kebabı’nın tanıtım lansmanında eski Bakan Mehdi Eker, mangal başına geçti. DTSO’nun etkinliğine STK’lar ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

 

Türk Patent Kurumu tarafından bu yıl Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu üzerine Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verdiği Ciğer Kebabı ve Perdeli Ciğer Kebabı’nın lansmanı için ilginç bir etkinlik organize edildi.

 

Sur İlçesi sınırlarında ve Dicle Nehri üzerinde bulunan tarihi On Gözlü Köprü’de sabah yakılan mangallarda ciğer kebabı pişirildi.

 

 

Tarihi Ongözlü Köprüde yapılan lansman toplantısına Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, Oya Eronat, Ebubekir Bal, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Meclis Başkanı Celalettin Birtane, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, AK Parti Kadın Kolları MKYK üyesi Suna Kepolu Ataman, Baro Başkanı Nahit Eren, DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen, Diyarbakır Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, çok sayıda STK temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.

 

SABAH ERKEN SAATLERDE HAZIRLIKLAR BAŞLADI

 

DTSO yetkili ve çalışanlarının 8 aşçı ile sabah 05.00’te hazırlığına başladığı On Gözlü Köprü üzerinde kurulan 8 mangalda toplam 600 porsiyon (2400 şiş) ciğer kebabı misafirlere ikram edildi.

 

 

BAKAN MANGAL BAŞINA GEÇTİ, İKRAMDA BULUNDU 

 

Etkinliğe katılan eski Bakan Mehdi Eker, mangal başında pişirdiği ciğerleri misafirlere ikram ederken, “Diyarbakırlılar ciğeri o kadar çok sever ki birbirlerine seslendikleri zaman ilk başta ciğerim diye seslenir. Kebap yapılan ciğerin sarıldığı lavaş buğdaydandır. Buğdayın ana vatanı Karacadağ yani Diyarbakır. Koyunun ilk evcilleştirildiği yer Çayönü yani Diyarbakır. Bu literatür bilgisi. Bu bilgi bu coğrafi işaretin meşruiyetidir. Kaynağı, belgesi, gücü buradan gelir. İbni Haldun’un dediği gibi ‘Coğrafya Kaderdir’ sözü burada çok önemli bir hale geliyor. Bizim kaderimizde Mezopotamya’nın, tüm bu havzanın tamamının kaderinde sadece acı ve gözyaşı yoktur, güzellikler de var. Allah’ın verdiği nimetlerin lezzete dönüşmesi var. Nimet lezzete dönüşürken değerlerle beslenir ve değerler üretir. Bu iki tescilli ürünümüz de tarihi On Gözlü Köprü’nün geçmişi kadar eskidir” dedi.

 

 

DTSO BAŞKANI KAYA: TESCİL EDİLEN ÜRÜN SAYIMIZ 48’E YÜKSELDİ

 

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye’de ciğer kebabının en çok tüketildiği kentin Diyarbakır olduğunu ifade ederek, “ “Diyarbakır içerisinde 350’nin üzerinde yalnızca ciğer kebabı ve perdeli ciğer kebabı yapan işletmelerimiz var. Oda olarak 2020 yılının ortasından itibaren ürünlerimizin tescil edilmesi için çalışmalarımızı başlattık ve ilk yıl için 64 tane başvuru da bulunduk. Son olarak aldığımız Diyarbakır Ciğer Kebabı ve Diyarbakır Perdeli Ciğer Kebabı ile tescilli ürün sayımız 48 oldu.  Önümüzdeki dönemde yeni ürünlerimiz içinde başvurularımız olacak.  Birkaç yıl içinde tescilli ürün sayımızı 100’ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Oda olarak ürünlerimizin tescilini yaparken, aynı zamanda ürünlerin ticarileşmesi yönünde de çalışmalarımız ve projelerimiz devam ediyor. Eski tarihi hizmet binamızı gastronomi merkezi olarak projelendirdik. Gastronomi İnovasyon Merkezi’nde Coğrafi İşaretli ürünlerimiz yer alacak ve yakın zamanda hizmete açılacaktır. Odamız, her yıl Tarım ve Gıda fuarları yapmaktadır, bu kapsamda birkaç yıldır tescilli ürünlerimiz sürekli tanıtılmakta ve ulusal fuarlarda da sergilenmektedir. Bu ve buna benzer projeler ile Diyarbakır coğrafi işaretli ürünler kapsamında tam anlamıyla büyüyecek ekonomiye yeni sektör ve iş kolları ile katkı sunacak. Bir başka önemli konuda ulusal düzeyde yapılan bu tescillerin AB tescillerinin yapılmasıdır. Bu kapsamda ilk etapta belirlediğimiz Karacadağ Pirinci ve Boğazkere Üzümü için çalışma başlatmıştır. Karacadağ Pirinci için müracaat yapıldı. Boğazkere Üzümü için ise teknik düzenlemeler ve çevriler tamamlandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TPE üzerinden yapılan ön değerlendirmeler neticesinde müracaatlar yapılacaktır. Önümüzdeki dönemde AB tescil süreçleri de tamamlanmış olacaktır. Coğrafi işaretli ürünlerimiz için Odamız sürecin tamamı için bir strateji kurmuş ve aşama aşama süreci yürütmektedir. Bu çalışmalarımıza yerel aktörleri de aktif bir şekilde katarak yolumuza devam ediyoruz. Bugün biz burada yaptığımız lansmanla tüm Türkiye’yi gerçek anlamda koyun ciğeri, kebap ve perdeli ciğer yiyecekse Diyarbakır’a davet ediyoruz ” şeklinde konuştu.

 

Kaya, DTSO olarak Türk Patent Kurumu’na yaptıkları başvuru sonucu bu iki ürünle birlikte Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan ürün sayısının 48’e yükseldiğini söyledi.

 

 

ELKAAN: “BUGÜN DİYARBAKIR CİĞERİNİN BAYRAMIDIR”

 

Diyarbakır Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan ise şu açıklamayı yaptı; “Bugün Diyarbakır ciğerinin bayramıdır. Yüzyıllardan beridir gelen ciğer kültürünün tescilinin bayramıdır. Bu etkinliği 10 Gözlü Köprü’de yapmamızın sebebi de tarihimizin çok eski olması ve köprünün tarihi bir köprü olması nedeniyle ciğer bayramımızı burada kutladık. Diyarbakır’ımıza hayırlı olsun. Aynı zamanda kuzu ciğeri olması da ayrı bir lezzet katıyor” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.