Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 18°C

TÜRKİYE’YE SU SATAN KÖYDEKİ VATANDAŞLARIN ‘SUSUZLUK’ ÇİLESİ

Diyarbakır’ın Serap Gözeli köyünde yıllardır su sorunu yaşayan, 3 aydır da susuz kalan köylüler yetkililerden sorunun çözümü için çağrıda bulundu.

TÜRKİYE’YE SU SATAN KÖYDEKİ VATANDAŞLARIN ‘SUSUZLUK’ ÇİLESİ
REKLAM ALANI
27 Mayıs 2021 21:14
2.768

Türkiye’ye içme suyu olarak satılan su firmasının havzasına yakın yerde bulunan köydeki vatandaşların susuzluk çekmesi üzerine köye giden CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, CHP Yenişehir İlçe Başkanı Çınar Daşlı, Kayapınar İlçe Başkanı Cemil Dalkılıç ve il yönetim kurulu üyeleri köylüleri ziyaret ederek su sorunu yaşayan köylüleri dinledi.

 

ARA REKLAM ALANI

 

Köyde bulunan su havzasından Türkiye’ye su satıldığını ancak köyün yıllardır susuz kaldığına dikkat çeken Özel, suyu olmayan köylülerin bulaşıklarını araçlara koyarak şehir merkezinde oturan akrabalarının evine götürüp yıkadığını ve köyde bulunan su havzasından Türkiye’ye su satılmasına rağmen köydeki vatandaşların susuz bırakıldığını söyledi.

 

 

Serap Gözeli köyü sakinlerinden yapılan açıklama da ise yetkililere seslenerek su sorununun çözümü için yardım istedi. Köyün istimlak edileceği sözüne karşı hiçbir cevap alamayan köylüler, yetkililerden sorunlarının çözümü ya da paralarının verilip köyü boşaltabileceklerini söyledi. Yıllardır su sorunu çeken köyde imkanı olan sondaj ile su ihtiyacını karşılarken imkanı olmayan vatandaşlar ise komşularından her gün su taşımak zorunda kalıyor. Kuraklıktan kaynaklı son 3 aydır sondajdan da su çekemeyen köylüler sorunun çözümü için yetkililere seslendi.

 

 

“YA KÖYÜMÜZÜ YIKIN, YADA SU VERİN”

 

Serap Gözeli köyü sakinlerinden Şemsettin Akyüz, “Biz bu köyün kurucuları ailesindeniz 1949’lardan beridir bu köy susuzdur. Bu köyün susuz kalmasındaki nedenlerden en büyüğü su havzasından kaynaklanıyor. Bizim köyden Diyarbakır’a ve Türkiye’nin birçok yerine su gidiyor ama bizler susuzuz. Biz yetkililerden bu derde bir çare bulmalarını istiyoruz ya köyü yıksınlar ya köye su versinler” dedi.  

 

 

“BİZİ BİR AN ÖNCE BU İŞKENCEDEN KURTARSINLAR”

 

Köy sakinlerinden Şeref Sağdıç, “Ben 56 senedir bu köydeyim, hemen yanı başımızda su havzası var. Onlara su veriliyor fakat bize gelince su yok. Bir an önce bu işkenceden kurtulmak istiyoruz. Bu köye acil bir çözüm bulunması gerekiyor, artık dayanacak gücümüz kalmadı. İmkânı olan sondajla suyu çıkartıyor, imkânı olmayan da susuz kalıyor” ifadelerini kullandı.  

 

 

“KÖYDEN TÜRKİYE’YE SU SATILIYOR AMA KÖYDE SU YOK”

 

Su havzasının olduğu ve Türkiye’ye su satılan su fabrikasının olduğu köyde su başta olmak üzere doğal gaz ve internet sorunu yaşandığını söyleyen CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, “Serap Gözeli köyü Diyarbakır’a 10 km uzaklıkta olan ve su havzası bulunan bir köy. Su havzasını beton duvarlarla çevirmişler ve oradan çıkarılan su ambalajlanıyor, Türkiye’ye satılıyor. Diyarbakır’a su oradan geliyor ama köye su verilmiyor. Su kanalı koruma alanıymış oraya su verilirse çevre kirliliği olmasın diye yani köyü istimlâk olması düşünülüyor. Dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Bilgin zamanında iki defa istimlâk için güya para gelmiş ama bu para köylülere ulaşmamış. Köylülerin deyimi ama para yenmiş ama orası istimlâk edilememiş. Köyde yaşayan vatandaşlarımız köylerinin ya istimlâk edilmesini yada köye su verilmesini istiyorlar. Köylüler gerçekten mağdur, herkes kendi imkânı ile sondaj bulmuş. 30 ile 50 metrede su sondajı vurmaya kalkan vatandaşlar, bunun maliyetinin 10 bin TL ile 20 bin TL arasında değiştiğini söylüyor. Sonuçta herkesin sondaj yaptıracak gücü yok. Kuraklıktan dolayı bu yıl suya ulaşımda zor olunca köylü ciddi bir mağduriyet yaşıyor.

 

 

İnsanlar arabalarının arkasına bulaşıklarını doldurmuş gelip Diyarbakır’da yıkatıp gidiyorlar. Çocuklar evlerine su taşıyorlar. Burada su sadece içmek için kullanılmıyor bir sürü hayvan var hayvanların da su içmesi lazım. Türkiye’ye su satılıyor ama köylüler susuz su da köyden çıkıyor” diye konuştu.

 

HABER: SEYFETTİN EKEN

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.