Dolar 32,4563
Euro 34,8765
Altın 2.433,76
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C

Rusya’da Ortaya Çıkan Wagner Grubu Nasıl Kuruldu

Rusya’da Ortaya Çıkan Wagner Grubu Nasıl Kuruldu
REKLAM ALANI
24 Haziran 2023 16:10
270

23 Haziran 2023 tarihinde Wagner Grubu’nun lideri Yevgeni Prigojin tarafından yapılan açıklamayla bir silahlı isyan başladı.

Prigojin, Rusya’nın roket saldırılarında 2 bin Wagner grubu milisinin hayatını kaybettiğini söyleyerek Moskova’ya doğru “adalet için” ve Rus askeri yüksek komutasının “kötülüğünü” durdurmak için bir intikam saldırısı düzenleyeceğini duyurdu.

ARA REKLAM ALANI

25 bin Wagner grubu milisinin hazır olduğunu iddia eden Prigojin, Wagner milislerinin Rostov’dan Rusya’ya geçtiğini ve “sonuna kadar” gitmeye hazır olduklarını söyledi. Prigojin ayrıca Şoygu’nun Rostov’dan kaçtığını iddia etti.

“2014’TE KURULDU”

Wagner Grubu 2014 yılında başlayan Donbas Savaşı sırasında kuruldu. Eski askerler, tutuklular ve gönüllü kişilerden oluşan bu askeri grup Rus ordusuna bağlı şekilde başta Ukrayna olmak üzere Rusya’nın dahil olduğu Suriye İç Savaşı, İkinci Libya İç Savaşı gibi çatışma bölgelerinde vekil güç olarak öne çıktı. Mali, Burkina Faso, Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde Rus ordusunun direktifleri doğrultusunda çatışmalara dahil oldu.

24 Şubat 2022 itibarıyla başlayan savaşta da Wagner Grubu ve Ramazan Kadirov’a bağlı birlikler Rus ordusuyla ortak hareket ederek Ukrayna ordusuna karşı savaşmaya başladı. Wagner Grubu bu savaşta Ukrayna’nın doğusunda yaşanan birçok çatışmada görev yaptı, Mariupol Kuşatması’nda yer aldı. Bu gelişmelerin ardından Rusya’da paralı askerlik yasak olmasına rağmen Wagner Grubu’na Sankt-Peterburg’da bir büro kurma izni verildi ve birçok reklam panosuna Wagner Grubu’nu öven reklamlar asıldı. Wagner Grubu “vatansever bir örgüt” olarak nitelendirildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.