Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

31 Mayıs Sigara Ve Tütünü Bırakma Günü

31 Mayıs Sigara Ve Tütünü Bırakma Günü
REKLAM ALANI
30 Mayıs 2022 09:34
1.281

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde yaptığı çağrıda tütün mamulleri ekonomik, sosyal ve fiziksel yıkıcı sonuçları olan ciddi bir bağımlılık olduğunu söyledi.

 

ARA REKLAM ALANI

Öger, yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Sigara dumanı, hem ısısı hem de içinde bulunan çok sayıdaki kimyasal maddeler nedeniyle solunum yollarının koruyucu mekanizmaları üze­rinde olumsuz etkiler oluşturmasıyla, solunum yollarında ve akciğerlerde çeşitli hastalıklar meydana gelmektedir. Bu hastalıklar arasında; akciğer kanseri, kronik bronşit, astım, çeşitli enfek­siyonlar hatta alerjik rahatsızlıklar yer almaktadır. Yapılan çalışmalar, tütün içenlerde bu hastalıkların daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Her yıl dünyadan milyonlarca insanın öldüğü Türkiye’de yüzbin’den fazla insanın hayatını kaybettiği tütün sektörünün acımasız çarkını durdurmak mümkündür. Tütün endüstrisinin bilhassa gençlere yönelik politikalarını engellemek, toplumu endüstrinin kirli oyunlarından uzak tutmak elimizdedir. 2008 yılında uygulamaya konan kapalı mekânlarda sigara içme yasağının denetimlerindeki eksiklikler nedeniyle kapalı alanların da giderek sigara içilebilir hale geldi. Kamusal alanlara da sigara yasağı olduğunu, bu yasaklar hastane bahçesi, okul bahçesi, park, cafe, restoranların açık bölümlerini kapsıyor. Nargile kafeler dahil, tüm yiyecek içecek hizmeti veren mekanların açık alanlarında sigara içme yasağı olmasına rağmen maalesef yetersiz olan denetimden kaynaklı neredeyse bütün alanlarda hatta birçok kapalı alanlarda bile sigara içildiğini şahit olabiliyoruz. özellikle nargile kafelerin şehrin en işlek caddelerde açılması bu kafelerin de nargile sunum izinlerini olmamasına rağmen müşteri ağırlamaları ciddi manada rahatlık oluşturmaktadır.Oysa sigara ve tütün yasağı noktasında her kurumun, kuruluşun sermayesi büyük veya küçük fark etmeksizin denetlenmesi, cezayi müeyyidelere tabi tutulması gelecek nesillere verebilecemiz en büyük sağlık kazanımıdır” dedi.

 

 

“YASAKLAR ÇİĞNENMEK İÇİN DEĞİL UYUMAK İÇİNDİR”

 

Yasakların çiğnenmek için değil uyulması için konulduğunu belirten Öger; “Türkiye’de maalesef insanların kafasındaki algı bir yasak konulmuşsa onu çiğnemek bir başarı göstergesi olarak algılanmaktadır. Yasakların toplum sağlığı noktasında öneminin toplumun diğer fertleri tarafından da bilinmesi gerektiğine inanıyoruz getirilen sigara yasağının uygulanabilirliği noktasında ticari odaların,  sivil toplum kuruluşların, bireysel anlamda vatandaşların duyarlı olması ve yasaklara uyulması noktasında mahalle baskısı oluşturması elimizi güçlendirecektir. Kendiniz ve sevdikleriniz için sigara ve tütün mamüllerini terk edin getirilmiş yasaklara uyun ve uymayanlarıda lütfen yetkili mercilere bildirin. Bu konularda göstermeniz duyarlılık gelecek nesillere karşı bir sorumluluk vatandaşlık görevimizdir” ifadelerini kullandı.

 

HABER: SEYFETTİN EKEN 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.