Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

MEDYUM VE BÜYÜ DOLANDIRICILIĞI

17 Nisan 2023 01:24
385

İnternet ağları ve sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılık suçlarına bir yenisi daha eklendi. Instagram, Google, Facebook, Twitter gibi ağlar üzerinden açtıkları hesaplarla, kendilerini medyum veya büyücü olarak tanıtan kişiler, insanların çaresizliklerinden ve duygusal boşuklarından yararlanarak bu problemlere karşı sözde çözümler sunuyor. Son zamanlarda kendisine gelen dolandırıcılık şikayetlerinin arttığını belirten Av. Nupel Dicle Oyur bu dolandırıcılar ile ilgili vatandaşları uyardı.

 

ARA REKLAM ALANI

AĞLARI ÇOK GENİŞ

Dolandırıcıların yurtdışı kaynaklı sitelerden ve farklı inançlara ait çeşitli ayinlerin görsellerini kopyaladığını ve bu görsellerle gizemli bir hava oluşturduklarını belirten Av. Nupel Dicle Oyur, bu kişilerin aynı zamanda  kendi fotoğraflarının altına yüzlerce kendi kurdukları sahte hesaplardan memnuniyet mesajı atıp güven veren bir profil görüntüsü oluşturduklarını bu sayede masum vatandaşları ağlarına düşürdüklerini ifade ediyor.

Dolandırıcılar iletişim için genellikle bir haberleşme ağı olan WhatsApp’ı kullanıyor ve öncelikle kişiye birkaç soru sorarak, bu kişiyi araştırıyor veyahut kişisel bilgilerini çalarak, kişiye bazı bilgiler veriyor. Bu bilgilerinde kendilerine ruhani varlıklar tarafından verildiğini söyleyerek aynı zamanda dini inanç ve duyguları istismar ederek nitelikli dolandırıcılık suçunu işliyorlar.

Ağlarına düşürmeyi planladıkları kişiden yaptıkları işlem için EFT veyahut Havale yoluyla küçük bir ücret alan kişiler daha sonra bu kişiyle sohbet etmeye sorular sormaya başlıyor. Zaten duygusal boşlukta olan ve kendini çaresiz hisseden mağdurlar Medyum sandığı dolandırıcılarla sohbet etmeye ve onlara kimsenin bilmelerini istemediği sırlarını dökmeye başlıyorlar. Halihazırda, kişisel bilgileri ele geçirmiş olan dolandırıcılar bir de bildiklerini de ekleyerek mağdurdan yeniden paralar talep etmeye başlıyorlar. Dolandırıldığını anlayan mağdur parayı vermek istemediğini belirtince de dolandırıcılar elindeki bilgilerle şantaj yapmaya başlıyorlar. Rezil olacağından, itibarının lekeleneceğinden korkan mağdurlar, istemeye istemeye para gönderiyor ve bu şantajın kesileceğini düşüyor. Fakat dolandırıcılar durmuyor tehdit etmeye şantaj yapmaya devam ediyor.

 

NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK

Sosyal medya üzerinden açılan sahte hesaplarla büyü ve benzeri hizmet sattıklarını ifade eden bu kişilerin çok açık biçimde bir dolandırıcılık faaliyeti yürüttüğünü söyleyen avukat Nupel Dicle Oyur, “Bu suçun nitelikli dolandırıcılık kapsamında olduğunu ve işin içinde birden fazla suç olduğundan zincirleme suç hükümleri kapsamına girdiğini ve cezasının da bu oranda artacağını belirtiyor. Bu bakımdan mağdurların korkmadan bu alanda çalışan bir avukat tarafından hukuki destek almalarını ve şantajlara boyun eğilmemesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca mağdurların haklarını aramaları gerektiğin, mağdurun pasif kaldıkça dolandırıcıların eylemlerinin arttığını ifade ediyor.

Unutmayalım ki; dolandırıcılık suçun hat safhada olduğu bu dönemde sosyal medya üzerinden büyü yoluyla çeşitli sorunları çözdüğünü iddia eden kişilere güvenilmemeli, özellikle de bu tarz hesap sahipleriyle fotoğraf gibi, isim gibi, TC kimlik numarası gibi kişisel bilgiler paylaşılmamalıdır.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.