Dolar 32,3357
Euro 34,8475
Altın 2.389,71
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

HDP’li Özsoy’dan Mezarlık ve Cenaze Saldırıları Önergesi

HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, mezarlık ve cenazelere yönelik saldırıları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

HDP’li Özsoy’dan Mezarlık ve Cenaze Saldırıları Önergesi
REKLAM ALANI
7 Ocak 2022 22:39
1.540

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Eşsözcüsü ve Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, mezarlık ve cenazelere yönelik saldırıları Meclis gündemine taşıdı.

 

ARA REKLAM ALANI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Özsoy tarafından verilen önergede; “Ölüye saygı ve defnetme hakkı kutsal kitaplardan evrensel insancıl hukuk normlarına kadar birçok yerde tanınmaktadır. Buna rağmen, ölülere yönelik saygısızlık ve şiddetin değişik biçimleri alabildiğine devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın Iselhorn kentinde Müslümanlara ait bir mezarlığın ırkçı bir grup tarafından tahrip edilmesi bu duruma son örneklerdin biridir. Bu saldırı hem ölülere karşı ağır bir saygısızlık hem de hayattaki yakınlarına karşı da ağır bir manevi saldırıdır. Bu saldırının ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı haklı bir açıklama yayımlayarak Almanya hükümetinden saldırının faillerinin yakalanmasını ve bu tür çirkin saldırıların tekrarlanmaması için tedbirler alması yönünde çağrıda bulunmuştur. Almanya’da yaşanan bu duruma benzer saldırılar Türkiye’de de maalesef çokça yaşanmaktadır. Garzan Mezarlığı’ndaki cenazelerin ailelerinin rızası olmaksızın kaçırılması ve Kilyos mezarlığında kaldırım kenarlarında kutular içinde defnedilmesi, 14 Eylül 2017 tarihinde Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan saldırı, Ankara ve Van’da Ermeni mezarlıklarının  tahrip edilmesi, Van’dakinin üzerinde tuvalet yapılması, Suruç’ta hayatını kaybeden Ece Dinç’in Karacaahmet Mezarlığı’nda bulunan mezarlığına yönelik saldırı, cezaevlerinde yada açlık grevlerinde hayatlarını kaybedenlerin cenazelerine yapılan polis müdahaleleri, Diyarbakır ve Bingöl’de Kürtçe ifadelerin bulunduğu mezar taşlarının tahrip edilmesi, Hacı Birlik gibi yerlerde sürüklenen cenazeler, Kevser Eltürk ve Taybet İnan gibi çıplak bir şekilde teşhir edilen yada sokak ortasında bir hafta bekletilen kadın cenazeleri son birkaç yıl içinde Türkiye’de tanık olduğumuz yüzlerce örnekten sadece bazılarıdır. Bu saldırılar aileler başta olmak üzere toplumda derin acılar oluştururken faillere yönelik izlenen cezasızlık politikaları benzer uygulamaları teşvik etmektedir” denildi.

 

Bakan Soylu’nun cevaplaması istemiyle verilen önergede şu sorular soruldu;  

 

1)      Almanya’da Müslümanlara ait mezarlara yönelik saldırılara dair bakanlığınızın tutumu nedir?

 

2)      Türkiye’deki cenaze, mezar ve mezarlıklara yönelik saldırılara dair bakanlığınızın tutumu nedir?

 

3)      Türkiye’de 2015 yılından bu yana kaç mezarlığa ırkçı saiklerle saldırı olmuştur?

 

4)      Bu tür saldırılarla ilgili güvenlik güçleri dahil kaç kişi gözaltına alınmış, kaç kişi tutuklanmış veya hüküm giymiştir?

 

5)      Irkçı saldırı tehdidi altında olan mezarlıklara yönelik önlem alıyor musunuz?

 

6)      Toplumda ölülere, cenazelere ve mezarlara yönelik şiddeti teşvik edenlere karşı bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.