Dolar 32,2852
Euro 34,6790
Altın 2.403,67
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

‘Diyarbakır Hasır Bileziği’, Coğrafi İşaretle Tescillendi

‘Diyarbakır Hasır Bileziği’, Coğrafi İşaretle Tescillendi
REKLAM ALANI
18 Ekim 2023 22:41
289

TÜRK Patent Kurumu’nca 2 yıllık çalışmanın ardından coğrafi işaretle tescillenen ‘Diyarbakır hasır bileziği’ için, lansman yapıldı.

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

ARA REKLAM ALANI

Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası (DTSO) tarafından, 31 Mart 2021’de başvurusu alınan ve 13 Haziran’da Türk Patent Kurumu’nca kabul edilerek coğrafi işaret tescili alan ‘Diyarbakır hasır bileziği’nin, tarihi kuyumcular çarşısında lansmanı yapıldı.

Lansmana Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, DTSO Meclis Üyeleri, kuyumcu esnafları ve vatandaşlar katıldı. Lansmanda konuşan DTSO Meclis Üyesi Serdar Ay, Diyarbakır Hasır Bileziği’nin hak ettiği değeri bulması için bu çalışmayı yaptıklarını ve bazı etkinlikleri Gazze’ye yönelik saldırılar nedeniyle iptal ettiklerini söyledi.

Başvurunun ardından tescil çalışmalarının 2 yıl sürdüğünü belirten Ay, “Diyarbakır Hasırı’nın tescilini yapmak 2 yıl sürdü. Diyarbakır Hasırı’nın üretilmesi, üretmesi, açıkçası çok zor ve zahmetlidir. Teknolojiden uzak, sadece el işi bir sanattır. 300 yıla yakın bu sanatı icra ettik. Bu sanatla yine Ermeni ustalarının bizlere bırakmış oldukları bir el emeğidir. Şuan Diyarbakır Hasırı’nı yapabilmek için, 180 ile 200’e yakın bir parçayla, bir günlük emek gerekiyor. Günde bir hasır yapabiliyorsunuz. Ondan dolayı zahmetli bir emtiadır. İnsanlarımızın, genelde düğünde gelinlerin birinci tercihidir. Bir Diyarbakır kadınının olmazsa olmazlarındandır. Şuan uluslararası pazarda da yoğun talep görüyor. Tüm fuarlarda dünyada bunun tanıtımı yapılıyor ve aynı zamanda satışı yapılıyor. Hasırlarımız 30 gramdan başlıyor, 150 grama kadar üretiliyor. En çok tercih edilenler 30 ve 50 gram aralığındadır. Altının da çok pahalı olmasından kaynaklı tercih sebepleri değişti. Bundan birkaç yıl önce 100 grama yakın hasırlar satılıyordu. Ama şuanda gramajları düştü” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.