“BİZİM SUYA KANALİZASYON SUYU BULAŞMAZ”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, kentte görev yapan ulusal ve yerel medya temsilcileriyle basın toplantısı düzenledi.
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Diyarbakır’da görev yapan ulusal ve yerel medya temsilcileriyle İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde bir araya geldi.
Kentte görev yapan basın mensuplarıyla tanışma amacıyla düzenlenen programa Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek ve kentte görev yapan ulusal ve yerel basın temsilcileri katıldı.
Basın mensuplarıyla bir süre sohbet eden Tutşi, DİSKİ’nin yatırımlarını anlattığı bir sunum yaptı. Tutşi, daha sonra gazetecilere İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni tanıttı.
Diyarbakır’da son dönemde çocuklarında görünen rahatsızlığının suyla bağlantının olmadığını söleyen Tutşi, “Bizim sistemimiz basınç ile çalıştığından dolayı bizim suya kanalizasyon suyu bulaşmaz. Biz sürekli olarak şahsımızda, halk sağlıkları da kontrol ediyor. Bir kez olsun ne kimyasal, ne de mikrobiyolojik durum yoktur. Yazıktır, bizim suyumuz bu kadar güzel ve kaliteliyken her yaz her yerde ve her şehirde yaşanan ishaldir, vakalardır oluşuyor” dedi.
Diyarbakır’da son dönemde çocuklarında görünen rahatsızlığının suyla bağlantının olmadığını söleyen Tutşi, “Bizim sistemimiz basınç ile çalıştığından dolayı bizim suya kanalizasyon suyu bulaşmaz. Biz sürekli olarak şahsımızda, halk sağlıkları da kontrol ediyor. Bir kez olsun ne kimyasal, ne de mikrobiyolojik durum yoktur. Yazıktır, bizim suyumuz bu kadar güzel ve kaliteliyken her yaz her yerde ve her şehirde yaşanan ishaldir, vakalardır oluşuyor. Ancak hiçbir şehir bunu suya bağlamazken biz niye bunu suyumuza bağlayarak çamur atıyoruz? Bu kadar emeğe yazıktır. İnanın uyumuyoruz ve her konuda da açıktır. Bizim suyumuz plastikten içilen sudan daha kalitelidir. Diyarbakır’ın 2050 yılına kadar içme suyu sorunu çözülüyor. Şu anda hem temeli, hem de yer sorunu halledildi” diye konuştu.
“SERAP GÖZELİ’DE MEVZUAT GEREĞİ ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLIDIR”
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine bağlı Serap Gözeli köyünde yıllardır su sıkıntısı çeken köylülerin durumuna ilişkin konuşan Tutşi, “Serap Gözeli sadece bugünün değil, 30 yıllık Çelikevler’deki gibi kimsenin çözmediği, bizim çözmeye çalıştığımız, hayata geçirdiğimiz, ihale yaptığımız, yer tespiti yaptığımız iş gibidir. Serap Gözeli kapalı havzadır. Bakanlar Kurulu kararı var, orada herhangi bir işlem yapma şansı yoktur. Ancak biz bunu da bir şekilde çözmeye çalışıyoruz. Orada da suyumuz var, sondajımız var. 4-5 tane kaynak suyumuz var ama şebeke yapma konusunda mevzuat gereği elimiz kolumuz bağlıdır. Bu durum, hiç kimsenin çözemediği sorundur.
“SUYUMUZUN MUSLUKTAN İÇİLİYOR OLMASI BİR NİMETTİR”
DİSKİ Genel Müdür Fırat Tutşi’nin açıklamaların devamı şöyle, “Şehrimiz güzeldir, şehrimiz iyidir, çok kalitelidir. Bu suyumuzun musluktan içiliyor olması bir nimettir. Çoğu illerde bu yok. Bu suyumuza sahip çıkalım. Kalitelimizi artıralım, bununla ilgili bize ne düşüyorsa bizler, Diyarbakırlıya ne düşüyorsa Diyarbakırlıların yapmasını bekliyoruz.
21 GÜNDE 21 KAMPANYASI
Biz 15 bin 272 kilometre karelik alanın tamamında hizmet veriyoruz. 1272 personelle de bu hizmeti yürütüyoruz. Aynı şekilde 1 milyon 700 bin kişiye hizmet ediyoruz. 1282 tane sondaj kuyumuz var. 1466 tane içme suyu depomuz var. 2021 yılı bütçemiz 552 milyon liradır. Bundan 10 gün önce açıkladığımız, ’21 Günde 21 Kampanyası’na 1 yıl içerisinde başlattığımız ve bir çoğunun bu sene biteceği 552.3 milyon liralık yatırımdır.
“SU KULLANMA BİÇİMİMİZ YANLIŞTIR”
423 bin tane abonemiz var ve şehirde çok büyük oranda abonesiz kullanıcımız var. Biz şehirde ürettiğimiz suyun yüzde 43-44’ü kayıp dışıdır, kaçaktır, bahçe ve bostanda boşa gidiyor. Günlük kişi başı tüketim ortalama 120-130 litreyken, Diyarbakır’da bu oran 270 litreye çıktı. Bu şunu gösteriyor, bizim su kullanma biçimimiz yanlıştır. Kaçak kullanımlarla mücadele veriyoruz.
“104 MİLYON LİRA CİVARINDA BORCUMUZ VAR”
Kuraklığın olduğu bu günlerde daha iyi su kullanmalıyız. İlçelerdeki durum vahim, köylerdeki durum ise daha daha vahim haldedir. 104 milyon lira civarında borcumuz var. 113 bin abonemizden ise alacağımız var. Burada faizleri siliyoruz, taksitlendirme yapıyoruz. Müşteri hizmetlerimize 259-360 bin çağrı geliyor. En kısa sürede de müdahale yapıyoruz. Son 4-5 yılda yaptığımız yatırımların tamamı 711 milyon TL’dir.
“SUYUN OLMADIĞI HİÇBİR YERİMİZ YOKTUR”
Suyun olmadığı hiçbir yerimiz yoktur. Ancak verdiğimiz şebekelerden yazın sorun oluyor. Neden, çünkü köylülerimiz bu içme sularıyla bahçe suluyor. Biz sondaj açıp suyu artıyoruz, karşı taraftaki de diyor ki bu sene su çok iyi ben seneye 2 dönüm daha ekeyim. İlçelerdeki kayıp kaçak oranı yüzde 60-65, köylerdeki ise yüzde 85’tir. Onlar bizim monte ettiğimiz saatleri bu yüzden kırıyorlar. Bin 280 tane sondaj varken, o kadar köyümüz yok.
“BİRİLERİ İÇMEYE SU BULAMAZKEN, DİĞERİ HARCIYORSA BU HAİNLİKTİR”
Diyarbakır merkezde kuraklıkla ilgili yaşadığımız bir su sorunu yoktur. İlçelerde ve köylerde suyumuzun birazcık azalması normaldir, doğaldır. Bu durum her tarafta var. Biz her gün Diyarbakır’a 300 bin metreküp su veriyoruz. Bu en az 2 buçuk milyon insan demektir. Diyarbakır’da ise 1 milyon 700 bin insan var. Lütfen abonesiz kullanmayalım. Birileri içmeye su bulamazken, diğeri harcıyorsa bu hainliktir.”
“TESİSLERİ HASSASİYET İLE İZLİYOR, TAKİP EDİYOR VE MÜDAHALE EDİYORUZ”
15 bin 272 kilometrekarelik şehir sınırlarında bin 279 personelle hizmet ürettiklerini belirten Tutşi, “Bu hizmetleri üretirken; hayatın kaynağı olan suyun; sağlıklı, çevremize zarar vermeden, mümkün olan en az kayıpla ve kesintisiz akmasını temine çalışıyoruz. Yerin altında yatırım yapıp, yerin üstünden işletiyoruz. DİSKİ olarak tesis ettiğimiz Diyarbakır’ın su dolaşım ve boşaltım sistemini hassasiyet ile izliyor, takip ediyor, gerekmesi durumunda müdahale ediyoruz” dedi.
HABER: SEYFETTİN EKEN