Dolar 34,5261
Euro 36,1556
Altın 2.963,72
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C

Şanlıurfa’da “Çulhacılık” İçin Coğrafi İşaret Sevinci

Şanlıurfa’da yok olmaya yüz tutan el sanatlarından bez dokumacılığı çulhacılık, Haliliye Belediyesince yürütülen çalışmalar kapsamında coğrafi işaret belgesi aldı.

Şanlıurfa’da “Çulhacılık” İçin Coğrafi İşaret Sevinci
REKLAM ALANI
29 Ekim 2021 17:48
1.414

Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, yüzyıllardır icra edilen ancak artık unutulmaya yüz tutan çulhacılık mesleğini, Haliliye Belediyesi Geleneksel El Sanatları Merkezi’nde kurulan atölyede yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

 

ARA REKLAM ALANI

Bu kapsamda Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurunun kabul edildiğini ve çulhacılık için coğrafi işaret belgesi alındığını aktaran Canpolat, bu mesleği daha da büyüteceklerini ifade etti. Çulhacılık mesleği kapsamında elbise, şal, yastık kılıfları gibi ürün yapılıyor.

 

“DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”

 

Canpolat, açıklamasının devamında, “Atölyemizde bir ustamız ile 2 çırağı bulunuyor. Hedefimiz, ustamız aracılığıyla yeni ustalar yetiştirmektir. Evliya Çelebi de bu çulha bezinden Seyahatname’sinde bahsediyor. Çulha bezinden yeni ürünler üreterek, sanayileşmeyle birlikte ekonomi ve istihdam anlamında çalışmalarımız sürüyor. İnşallah bu sanatın yüzyıllarca yaşatılması için çalışıyoruz. Belediye olarak değerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Haliliye Belediyesinin kurduğu atölyede çulhacılık mesleğini yaşatmaya çalıştıklarını aktaran usta Mehmet Karadaş, “1969 yılından yani 9 yaşından beri bu işi yapıyorum. Bu da bizim baba mesleğimizdir. Mesleğimizde bir değişiklik yok. Eskiden Urfa nüfusuna göre, 40-50 bindi. Urfa’nın yarısı bu mesleği yapıyordu şu anda 2 buçuk milyon oldu ama bir tek tezgâhımız kaldı. Teknolojiye yenik düştük. Memleketini seven gelip bu mesleği öğrensin. Her yerde bu tezgâhların sesi gelsin. Bu işi yapan para kazanır. Şu anda Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın desteğiyle bu işi yapıyoruz. Yoksa atıl durumdaydı. Bize de çok büyük desteği var. Şu anda 2 çırağım var. Biri de benim kızım. Dededen toruna geçti. O şimdi üçüncü nesil” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.