Dolar 34,4457
Euro 36,1526
Altın 2.958,87
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C

Diyarbakır’da Su Çalıştayı Düzenlenecek

Diyarbakır’da Su Çalıştayı Düzenlenecek
REKLAM ALANI
30 Eylül 2023 09:27
263

02-06 Ekim 2023 tarihinde, Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi’nin 50. Yıldönümüne ithafen “Uluslararası Tarımsal Su Yönetiminin Sürdürülebilirliği ve Dijitalleşme Çalıştayı” düzenlenecek.
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Koordinatörlüğünde, 2-6 Ekim 2023 tarihinde “Uluslararası Tarımsal Su Yönetiminin Sürdürülebilirliği ve Dijitalleşme Çalıştayı Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi ülkemizin tarım potansiyelinin oldukça yüksek olduğu bir bölgesidir. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile bölgeye yapılan başta sulama, enerji, yol, sulama kanalı altyapısı, arazi toplulaştırması, lojistik, eğitim ve sağlık gibi alanlarda yapılan yatırımlar sayesinde hem bireysel hem de ulusal gelirde bir refah artışı sağlanmıştır. Bölgede bitkisel ürün yetiştiriciliğine iklim olanak tanısa da yağış bakımından yarı kurak özelliktedir. Çoğu bitki sulama yapılmaksızın yetiştirilemez. Bu nedenle sulama Güneydoğu Anadolu Bölgesi açısından son derece önemlidir. Hızlı nüfus artışı, küresel ısınma ve kuraklık göz önüne alındığında, gıda arz ve güvenliğinin dolayısıyla tarım ve sulamanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Suyun miktar ve kalitesinin günden güne azaldığı, bu zamanda, suyun ve sulamanın akılcı ve tekniğe uygun olarak yapıldığı modern sulama yöntemlerinin kullanımı yanında, sulamada uzaktan algılama ve diğer dijital teknolojilerin kullanımı, günümüzde oldukça önem kazanmıştır. Bu anlamda Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki çok sayıda üniversite, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çok sayıda araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmaktadır. Bu çalışmaların daha da ivme kazanması için değişik ülkelerden bilgi birikiminin paylaşılması ve yeniliklerin öğrenilmesi gerekmektedir.
Bu çalıştaya ABD, Avustralya, İspanya, İsrail, Cezayir, Azerbaycan, Romanya, Güney Afrika, Gana, Umman, Zimbabwe, Tunus, Makedonya, Romanya, Özbekistan, Türkmenistan Pakistan, Kolombia, Iran, Irak, Almanya, Kanada ve ülkemizden çok sayıda katılımcı yer alacak. Katılımcılar konularında uzman, araştırıcı, öğretim üyesi, öğrenci, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinden oluşmaktadır.
Bu uluslararası çalıştay, başta sulama olmak üzere, iklim değişikliği, kuraklık ve su yönetimi konularında dünyanın diğer ülkeleri ile bilgi alışverişi, bu alanda ülkemizin, bölgemizin ve kurumlarımızın uluslararası ilişkilerinin geliştirilmesi ve ileriye dönük işbirliğinin artırılmasına katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda, üniversitemizin uluslararasılaşma yanında bölgemizin sosyal ve kültürel yönden tanıtılmasına da önemli katkı sağlayacaktır.
Bu çalıştay 5 gün olup, ilk 2 günde (02-03 Ekim 2023) Diyarbakır’da bilimsel sunumlar ve tartışma yapılacak olup, aynı zamanda, Diyarbakır Sur İçi, Hevsel Bahçeleri ve Zerzevan Kalesine kültür gezisi yapılacaktır. Çalıştayın diğer 2 günü (04-05 Ekim 2023) ise, Şanlıurfa’da devam edecek olup, son (06 Ekim 2023) ise, Diyarbakır’da kapanış olacaktır. Bölge için önemli olan sulama konusundaki bilimsel faaliyetler yanında, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa illerinin tarihi ve kültürel tanıtımı için bir fırsat olacak.

ARA REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.