Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Yeniden İnşaya 1 Milyon Liralık Destek

Yeniden İnşaya 1 Milyon Liralık Destek
REKLAM ALANI
23 Haziran 2023 12:37
258

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, afet bölgesindeki KOBİ’lerin faaliyetlerini sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla yeni inşa edilecek iş yerlerine ait proje ve yapım maliyeti, inşaatı devam eden iş yerlerine ait yapım maliyeti giderlerine 1 milyon liraya kadar destek sağlayacaklarını bildirdi.

 

ARA REKLAM ALANI

Bakan Kacır, Kahramanmaraş’ta Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) projeleri imza töreninde yaptığı konuşmada, 4 projenin imza töreni ve deprem bölgesini ayağa kaldırma yatırımlarını anlatmak vesilesiyle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti. Türkiye’nin tarihinin en geniş alanda yıkıma ve en çok can kaybına yol açan deprem felaketini hep birlikte yaşadıklarını ifade eden Kacır, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifalar diledi. Kacır, 14 milyonun üzerinde vatandaşın depremlerden doğrudan etkilendiğini, asrın felaketinin yaralarını, devlet millet el ele vererek, dayanışmayla sarmaya gayret ettiklerini kaydetti.

 

33 BİN TESİS ÜRETİMİNİ SÜRDÜRÜYOR

Kısa sürede, hem planlı sanayi alanları olan organize sanayi bölgeleri ve sanayi sitelerinde hem de müstakil üretim tesislerinde hasar tespit çalışmalarını tamamladıklarını anlatan Kacır, “Bölgede üretimde olan 34 organize sanayi bölgesinin 7’sinin altyapısında kısmi hasar meydana geldi. Organize sanayi bölgelerinde ve sanayi sitelerinde yıkılan, ağır ve orta hasarlı olan 5 bin 600’e yakın tesisimiz var. Bunların yanında bazısı kısmi olmak üzere 33 bin tesisimiz üretimini sürdürüyor. Kahramanmaraş özelinde baktığımızda üretimde olan 8 organize sanayi bölgesinde faal 12 sanayi sitesinde yıkılan, ağır, orta ve az hasarlı pek çok binamız var.” diye konuştu.

 

BAKANLIĞA OLAN BORÇLAR 1 YIL ERTELENDİ

OSB ve sanayi sitelerinin Bakanlığa olan borçlarını bir yıl ertelediklerini vurgulayan Kacır, “Üretimin çarklarının önümüzdeki dönemde daha hızlı dönmesi için ilimizde toplam 1046 hektarlık alana sahip 3 bölge Sayın Cumhurbaşkanı’mız tarafından sanayi alanı ilan edildi. Afşin Sanayi Alanı, Elbistan Çiçek Mahallesi Sanayi Alanı, Dulkadiroğlu Denizli Mahallesi Sanayi Alanı, önümüzdeki yıllarda sanayicilerimize ev sahipliği yaparak üretimimize güç katıyor olacak.” dedi.

 

KOBİ’LERİMİZİ DE YALNIZ BIRAKMADIK

Bu felaketin KOBİ’leri de derinden etkilediğini aktaran Kacır, “Depremde iş yerleri hasar gören ve zorlu şartlara rağmen işlerine devam etme çabası içinde olan KOBİ’lerimizi de yalnız bırakmadık. Ekonominin belkemiği KOBİ’lerimizin hızla toparlanmaları amacıyla işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 yılı borçları ile hayatını kaybeden işletmecilerin tüm borçlarını sildik. KOBİ’lerimizin acil ihtiyaçları için KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı’nı devreye aldık. 1 yılı geri ödemesiz, 3 yıl vadeli ve sıfır faizli bu destekle işletmenin ve aldığı hasarın büyüklüğüne göre KOBİ’lerimize 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi imkanı sağladık. Kahramanmaraş’ımızda 842 işletmemiz bankalardan bu krediyi kullanmış oldu. Kullandırılan kredilerin toplam tutarı 302 milyon lira. KOSGEB tarafından bu kredilerin faiz oranlarının tamamını biz üstlendik. Şu ana kadar bu tutar 72 milyon lirayı aştı.” ifadelerini kullandı.

 

50 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE DESTEK

Kalkınma ajanslarının rolünü önemsediklerini dile getiren Kacır, bugüne kadar ajanslar eliyle kamu, sivil toplum ve özel sektörden gelen 24 binden fazla kalkınma odaklı projeye 50 milyar liranın üzerinde destek sağladıklarını söyledi. Kacır, bölgelerin, şehirlerin, ilçelerin kendine has özelliklerinden faydalanarak ülkenin her bir köşesini adeta bir çekim merkezine dönüştürdüklerini söyledi.

 

BÖLGESEL KALKINMA ODAKLI TOPARLANMA ACİL EYLEM PLANI

Ajansların depremin etkilerinin en aza indirilmesi sürecinde de aktif rol üstlendiğini dile getiren Kacır, altyapının ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, ekonomik toparlanmanın hızlanması, sosyal ve kültürel canlanmanın sağlanması, bölgenin afetlere dayanıklılığının artırılması amacıyla 1 milyar liralık kaynak aktardıkları Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Planı’nı başlattıklarını belirtti.

 

41 PROJEYE DESTEK

Deprem bölgesinde 784 milyon lira bütçeli 41 projeyi bugüne kadar destekleme kararı aldıklarına işaret eden Kacır, “İşte bugün bu çalışmalar kapsamında desteklediğimiz 34 milyon lira bütçeli 4 projemizin sözleşmelerini imzalayacağız. Ama burada sözümüz söz, Kahramanmaraş için kalkınma ajansları kaynağımızdan en az 200 milyon liralık bir kaynağı önümüzdeki dönemde inşallah tahsis ediyor olacağız. Hep birlikte yerel paydaşlarımızla birlikte bu kaynağı en etkin şekilde kullanacağımız projeleri hayata geçirmek için çaba göstereceğiz.” şeklinde konuştu.

 

PROJELERE DEĞİNDİ

Projelerden bahseden Kacır, “Bu projeden iş yerleri yıkılan esnafımız başta olmak üzere yaklaşık 150’ye yakın kuyumcu imalathanesinin yararlanmasını bekliyoruz. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemizin yararlanıcısı olduğu, 6 milyon lira bütçeli Soğuk Hava Deposu Kasa Üretim Tesisi ile 2015 yılında yine ajansımızın güdümlü proje desteğiyle kurduğumuz Göksun Soğuk Hava Deposu Tesisi’ne entegre plastik kasa üretimi tesisini kurmuş olacağız. Bu sayede elma başta olmak üzere meyve üreticilerinin de hasat sonrası ürün kayıplarını en aza indirecek, pazarlama imkanlarını artırıyor olacağız.” dedi.

 

ELBİSTAN TEKSTİL ATÖLYESİ

Bir diğer projenin Elbistan Tekstil Atölyesi olduğunu kaydeden Kacır, “Elbistan Belediyemizin yararlanıcısı olduğu 3 milyon lira bütçeli proje ile Elbistan Organize Sanayi Bölgesinde bir hazır giyim atölyesi kurmuş olacağız. Böylece özellikle kadınlar ve gençlerimizin gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarını destekleyerek bölgenin kalkınmasını hızlandıracağız. Diğer projemiz de depremden etkilenen dar gelirli çiftçilerin çilek üretimi ile desteklenmesi projesi. Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün yararlanıcı olduğu bu proje ile toplam 50 dekarlık örnek çilek bahçelerini inşallah kuruyor olacağız. İnşallah bu projelerle ilimizin hak ettiği refaha kavuşmasını daha da hızlandırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

 

PROJE VE YAPIM GİDERLERİNE 1 MİLYONLUK DESTEK

KOSGEB aracılığıyla başlattıkları ‘Afet Dönemi Proje ve Yapım Maliyeti Desteğini’ ilk kez açıklayan Bakan Kacır, “Afet bölgesindeki KOBİ’lerimizin faaliyetlerini sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla yeni inşa edilecek iş yerlerine ait proje ve yapım maliyeti, inşaatı devam eden iş yerlerine ait yapım maliyeti giderlerini 1 milyon liraya kadar destek sağlayacağız. Bu destek 1 yılı geri ödemesiz, 3 yılda geri ödenecek. Biz ne Kahramanmaraş’ı sahipsiz bırakırız ne de Kahramanmaraşlı kardeşlerimizi kaderlerine terk ederiz.” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından projelerin imzaları atıldı.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.