Dolar 34,3826
Euro 36,8470
Altın 2.970,27
BİST 9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 16°C
Çar 13°C

Türkiye’de Yaklaşık 14,5 Milyon İşçi Sendikasız

Türkiye’de Yaklaşık 14,5 Milyon İşçi Sendikasız
REKLAM ALANI
6 Ağustos 2024 19:32
216

Toplu İş Sözleşme Uzmanı Cihan Okçu, sendikalı işçi sayısıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

ARA REKLAM ALANI

Okçu, yaptığı açıklamada; “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2024 yılına ait Ocak ve Temmuz Ayı işçi sendikaları üyelik istatistiklerini açıkladı. Açıklanan istatistiklerde 2024 yılının ilk yarısında Türkiye’deki sendikalaşma oranı %15,22’deyken ikinci yarsında yüzde 14,80’e geriledi. Türkiye’de çalışan işçi sayısı 16.973.061 olarak açıklandı. 16.973.061 işçiden sadece 2.512.033 sendikalıyken 14.461.028 işçi sendikasız olarak çalışma hayatına devam etmektedir. Türkiye’de çalışan işçilerin yüzde 85,20’si sendikasız. Peki, Anayasal hak olan sendikaya üye olma hakkını işçiler neden kullanmıyor? Ülkemizde sermayenin iş gücüne olan dominant etkisi, sermayenin daha çok kâr etme arzusu bu sonucu doğuran en büyük etmenlerden biri olarak sayılabilir. Bir işçinin sendikasız olması patronlar için az maliyetli üretim gücü olarak göründüğü, işçinin sendikalı olması durumunda üretim gücündeki maliyetinin artacağı düşünülmektedir. Patronların kârlılık oranını düşürdüğü fikriyle kendi iş yerlerinde işçilerin sendikalaşmasını istemez ve engellemeye çalışır. İşçilerin sendikaya üye olması durumunda, sermaye tarafından psikolojik baskı kurulması ve işçiyi işten çıkarma sonuçları işçilerin sendikalaşması önündeki en büyük engeldir. Güçlü olan patrona karşı güçsüz işçi sınıfı, bu engellemelere boyun eğmektedir. Sonuç olarak sendikasızlaşma ve güvencesiz çalışma hayatlarına devam etmektedirler” dedi.

Örgütlenmenin önündeki sorunun nasıl kalkacağıyla ilgili olarak Okçu; “Sendikanın Toplu İş Sözleşmesi yapmak dışında kendisine üye yaptığı işçiyi, güçlü olan patrona karşı koruma görevini de üstlenmelidir. Ayrıca Anayasal hakkın kullanılmasının engellemesine karşısında öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yasalar yetersiz ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yaptırım ve cezai işlemler için de yargı organlarının gerekli özeni göstermesi sendikasızlaştırmayı önleyecektir” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.