Dolar 38,0300
Euro 43,2725
Altın 3.958,74
BİST 9.380,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 11°C
Hafif Yağmurlu
Diyarbakır
11°C
Hafif Yağmurlu
Paz 12°C
Pts 13°C
Sal 18°C
Çar 21°C

Tarihi Kral Yolu’nda İlk Yürüyüş Eğil Gerçekleştirildi

Tarihi Kral Yolu’nda İlk Yürüyüş Eğil Gerçekleştirildi
10 Nisan 2025 12:08

Diyarbakır Valiliği öncülüğünde Antik çağda Doğu ile Batı arasında ticaret, iletişim ve askeri geçişler için stratejik öneme sahip olan Tarihî Kral Yolu’nda ilk yürüyüş gerçekleştirildi.

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

Gerçekleştirilen yürüyüşte Vali Murat Zorluoğlu’na Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, Dicle Kaymakamı ve Eğil Kaymakam Vekili Kadir Yurdagül, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yunus Çolak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Sabahattin Genç, AFAD İl Müdürü İlami Çakmak, DOTED Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Güler ve Türsab Mezopotamya BTK Başkanı Serdar Baturay eşlik etti.

Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğiyle 2024 yılında hayata geçirilen “Diyarbakır Kral Yolu Rotası Oluşturma Projesi” kapsamında, tarihi güzergâhın Diyarbakır sınırlarında kalan yaklaşık 240 kilometrelik kısmı turizme kazandırılması hedeflenen projeyle birlikte Kral Yolu’nun Diyarbakır’dan geçen Çınar, Çermik, Eğil, Ergani, Çüngüş, Dicle ve merkez ilçeleri kapsayan rotası belirlenirken; doğa yürüyüşü, bisiklet sürüşü, kamp alanları ve karavan park yerleri gibi alternatif turizm noktaları da tanımlanıyor. Rota çalışmaları 8 kişilik uzman bir ekip tarafından yürütülüyor.

Pers İmparatorluğu döneminde sistematik hale gelen ve Lidya’dan başlayarak Mezopotamya’ya, oradan İran içlerine uzanan Kral Yolu; tarih boyunca Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve İslam medeniyetlerinin buluşma ve geçiş noktası olarak Diyarbakır’a büyük önem atfetmiştir. Zerzevan Kalesi, Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri, Ulu Camii ve Ongözlü Köprü gibi yapılar bu zengin tarihin izlerini taşımaktadır. Diyarbakır’ın Kral Yolu üzerindeki bu özel konumu, şehri kültürel miras turizminin yanı sıra tarih ve inanç turizmi açısından da merkez şehir haline getirme potansiyeline sahip olan projeyle ilin marka değerini artırmayı, kırsal alanları turizme entegre etmeyi ve ziyaretçi sayısını artırarak yerel kalkınmaya katkı sunmayı hedeflemektedir.

En güncel Diyarbakır ve bölgesinden haberler, sonhaberlerim.com'da
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.