Dolar 32,3820
Euro 34,7553
Altın 2.397,48
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

“Sure ve Hadisli” Davetiyeye Destek!

“Sure ve Hadisli” Davetiyeye Destek!
REKLAM ALANI
26 Kasım 2022 14:53 | Son Güncellenme: 27 Kasım 2022 17:22
1.323
Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bir okulda velilerin toplantıya sure ve hadisli bir davetiyeyle çağrılmasına gösterilen tepkiye tepki gösterdi.

 

Tekdemir, İslam düşmanlığını sözde inanç özgürlüğüyle maskeleyen, çatışma, şiddet ve insanların farklılıkları üzerine bina edilmiş bölücü zihniyetten beslenen kesime dert olduğunu söyledi.

ARA REKLAM ALANI

 

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesindeki bir okul yönetimi tarafından Velilerin Sûre ve Hadisli davetiye ile toplantıya çağrılmasıyla ilgili yapılan habere ilişkin bir açıklama yaptı.

 

Konu ile ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Tekdemir; “Diyarbakır Kayapınar’da bir okulumuzda velilerin toplantıya sûre ve hadisli bir davetiyeyle çağrılması, İslam düşmanlığını sözde inanç özgürlüğüyle maskeleyen, çatışma, şiddet ve insanların farklılıkları üzerine bina edilmiş bölücü zihniyetten beslenen kesime yine dert olmuş. Toplumun inancıyla olan sorunları, insanlıklarını ve sendikacılıklarını gölgeleyen ve sorgulatan inanç hazımsızlarının, bu türden basitlik ve kofluklarla öğrenci ve velilerimiz ile okul yöneticilerimiz üzerinde baskı kurmaya tevessül etmelerine sessiz kalmayacağız” dedi.

 

Toplumun inancıyla olan sorunları, insanlıklarını ve sendikacılıklarını gölgeleyen ve sorgulatan inanç hazımsızlarının, bu türden basitlik ve kofluklarla öğrenci ve velileri ile okul yöneticileri üzerinde baskı kurmaya tevessül etmelerine sessiz kalmayacaklarına değinen Tekdemir, “Öğrencilerinin ve ebeveynlerinin inançlarını tanıyıp saygı duyan, çocuğun ebeveynin inancı doğrultusunda eğitim görmesi hakkını idari pratiğe yansıtan, toplumun inancı konusunda gerekli hassasiyeti gösteren eğitimcilerimiz yalnız değildir.  Sakız misali ağızlarından “bilimsel ve laik eğitim” lafı düşmeyen çevrelerin, Diyarbakır’ı Ermenilerin yoğun yaşadığı bir şehir olarak tarif etmeleri, cahilliklerini ifşa ediyor, kendilerini komik duruma düşürüyor, içinde yaşadıkları şehre ne kadar yabancı olduklarını açık ediyor” diye konuştu.

 

 

NE OLMUŞTU?

 

Halktv.com.tr sitesinde yayınlanan haberde, “Diyarbakır Gaziler Anadolu Lisesi’nde veliler sure ve hadisli davetiyelerle toplantıya çağrıldı. halktv.com.tr’ye bilgi veren kaynaklar, müdürün ‘ciddi ve caydırıcı’ olması amacıyla yaptığını ve aklına Müslüman olmayan öğrencilerin gelmediğini söyledi. Hadisli davetiyeyi değerlendiren Diyarbakır Eğitim-Sen’den Zülküf Güneş, “Dini İslam olmayan öğrencilerin din özgürlüğü sınırları aşıldı” ifadelerine yer verildi.

 

Haberin devamında, Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesindeki Gaziler Anadolu Lisesi’nde veliler okuldaki toplantıya sure ve hadisli davetiyeler ile çağrıldı. Müdür İbrahim Hayrullah Erdem imzası taşıyan davetiyelerde Tahrim Suresi 6. ayet olan “Ey iman edenler, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten kendinizi ve ailenizi koruyun” ile “Hepiniz çobansınız ve hepiniz güttüğünüzden sorumlusunuz” hadisi yer aldı.

 

 

Sure ve hadisin ardından veliler “Öğrencinizin eğitim-öğretim durumunu görüşmek üzere 26 Kasım 2022 Cumartesi günü 13.00’de yapacağımız veli toplantısına sizleri bekliyoruz. Katılmanızı ve gerekli duyarlılığı göstermenizi rica ederim” ifadeleriyle toplantıya çağrıldı.

 

Hadisli davetiyeye ilişkin halktv.com.tr’ye bilgi veren okul idaresine yakın bir kaynak, müdür İbrahim Hayrullah Erdem’in davetiyeyi ‘ciddi ve caydırıcı’ olması amacıyla yaptığını belirtti. Kaynağımız, okul idaresinin öğrencilerin; veli toplantısı davetiyelerinde sure ve hadis olursa yere atmayacağı düşüncesiyle hareket ettiğini ifade etti. “Okul idaresinin aklına Müslüman olmayan öğrenciler gelmedi mi” diye sorduğumuz kaynağımız, “Müdürün aklına gayrimüslim öğrencilerin olacağı gelmedi” dedi.

 

‘İdari kadronun muhafazakarlaştırma çabasıyla bu tarz uygulamalara rastlıyoruz”

 

Hadisli davetiyeleri değerlendiren Diyarbakır Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Eş Başkanı Zülküf Güneş, son yıllarda idari kadronun muhafazakarlaştırma çabasıyla bu tarz uygulamalara rastladıklarını belirterek, “Okullarda da bu tarz yazılar görmek mümkün. Okul duvarlarında dini motifle görebilirsiniz. Sadece imam hatiplerde değil diğer okullarda da böyle yazılar olabiliyor. Okul müdürleri kendi inisiyatifleriyle yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

‘Sadece dini motiflere vurgu yapılması doğru değil’

 

“Bilimsel, laik ve evrensel değerlerle eğiti veren okullarda sadece dini motiflere vurgu yapılması doğru değil” diyen Güneş, şöyle konuştu: “Diyarbakır, geçmişte Ermenilerin de yoğun yaşadığı bir şehirken halen de gayrimüslim öğrenciler var. Anayasa’da da din, inanç özgürlüğü var. Bu uygulamayla bu özgürlüğün de aşıldığı görülüyor. Dini İslam olmayan öğrencilerin din özgürlüğü sınırlarının aşıldığını söyleyebiliriz.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.