Dolar 32,3157
Euro 35,1159
Altın 2.292,25
BİST 9.058,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

“Sanat Sokağı Diyarbakır’ın Sembolüdür ve Sahipsiz Değildir”

“Sanat Sokağı Diyarbakır’ın Sembolüdür ve Sahipsiz Değildir”
REKLAM ALANI
5 Nisan 2023 10:33
227

Diyarbakır’a bir grup esnaf, Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bulunan ve giderek fuhuş ve uyuşturucu madde kullanımının arttığını iddia ettiği Sanat Sokağı ile ilgili basın açıklaması yaptı.

 

ARA REKLAM ALANI

Diyarbakır Sanat Sokağı Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Ümit Umdu, bazı kesimlerin Sanat Sokağı’na yönelik alkol ve fuhuş iddialarına tepki gösterdi. Yenişehir ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda yapılan açıklamaya, esnaflar ile siyasi parti temsilcileri destek verdi.

 

Yapılan basın açıklamasına CHP, İYİ Parti, Türkiye İşçi Partisi ile DEVA Partileri temsilcileri, DiSK Dev-Sağlık İş Sendikası Diyarbakır Bölge Şube Başkanlığı, Sanat Sokağı esnafı ve vatandaşlar katıldı.

 

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

 

Basın açıklamasına 6 Şubat’ta yaşanan depremde hayatını kaybedenleri anarak başlayan Umdu; “Her kentin belirli sembolleşmiş sokak, cadde ve tarihi yerleri vardır. Semboller kentlerin kimliği ve ruhudur. Kentliler ve kent dışından gelen misafirler için hem gezilecek yerler hem de sosyal hayatın en canlı yaşandığı alanlardır. Diyarbakır’ımız için de surlar ve etrafındaki tarihi yerlerin yanında ilk modern kent kültürünün şekillendiği ve oluştuğu yer olan ofis semtimizin en gözde sokağı olan sanat sokağımız da bu sembollerden biridir. 2000’li yılların başında oluşturulan ve çeşitli sanatsal etkinliklerin ağırlıklı olarak geliştirildiği sokağımız, bölgede bulunan birçok kent için örnek alınan bir sokak olmuştur. Batman, Şırnak, Van gibi kentlerdeki sanat sokakları da bu örnek üzerinden yapılmıştır. Zamanla kentimizin en önemli etkinliklerinin yapıldığı ve gençlerin, ailelerin bütün toplumsal kesimlerden halkımızın uğrak yeri olmuş ve gittikçe kentin sembollerinden biri olan sanat sokağı yerel turizmin de cazibesi haline gelmiştir” dedi.

 

Sanat Sokağı’nın eski halinin yürünemeyecek halde olduğunu aktaran Umdu; “Hep birlikte sanat sokağının  eski  halini hatırlayalım isterseniz!!! Sokak içinde mahalle sakinlerini ve misafirleri taciz edecek seviyeye gelen dilencileri,   kırık dökük olan ve yürünmeyecek halde olan sokağı… Evet, hepimizin hatırladığı gibi yürünemez, girilemez bir haldeydi. Sokağın bu acınacak halde olan hali bizleri ciddi anlamda üzmüş ve biz kentin sevdalıları olarak bu durumu düzeltmek üzere sanat sokağı güzelleştirme derneğimizi kurduk. Yerel yönetim ve mahalle sakinleri ile birlikte yaşanan sorunları aşmak için gerekli bütün girişimleri yaptık ve çalışmaları başlattık. Caminin ön tarafına öncekinden daha kapsamlı ve büyük çocuk parkı yaptık, sonuna da Yenişehir belediyesi tarafından büyük bir çocuk parkı yapıldı.

 

“ALTYAPI VE IŞIKLANDIRMASINI YENİDEN DÜZELTTİK”

 

Umdu, açıklamasının devamında şunları söyledi; “Sokağın yürüyüş alanları daha da genişletildi, sağında ve solunda yeşil alanlar için saksılar oluşturuldu. Sokağımızın alt katında otopark olduğundan aşağıya sızan sular yüzünden ne yazık ki isteğimiz büyüklükte yeşil alanları yapamadık. Yetkililere tüm bu çalışmalar ve denetim için her türlü girişimde bulunduk. Sokak girilemez halde iken bina sakinleri gitmek istiyordu. Fakat şimdi sokağın yenilenmesi ile sokağın kalitesi arttı. Etraftaki evlerin ve mülklerin fiyatları da artmış oldu ve gitmek isteyenler de bu isteklerinden vazgeçti. Hatta deprem olmamış olsaydı bina giyindirmeleri ile ilgili Yenişehir belediyesi nezdinde görüşme sağlanmıştı, sokaktaki binalarımız belediye tarafından ücretsiz boyanacaktı. Bu proje hala devam etmektedir. Sanat sokağı esnafları olarak sokağımızı sadece kâr amacı güdülen işletme yeri olarak görmüyoruz. Bunun en büyük kanıtı eskiden oturma alanları yokken şuan sokağın ortasında herkesin oturabileceği yerler oluşturduk. Sanat sokağında oturan bina sakinleri kadınlarımız için kamelya oturma yeri bile yaptık,  ama ne yazık ki orası gece geç saatlerde uygunsuz kullanıldığı için imza toplanarak kaldırıldı yerine zabıta kulübesi yapıldı. Sanat sokağı ön alanları ile ilgili bütün işletmelerimiz işgaliye ödemektedir. Aynı zamanda toplumsal gelişmelere de duyarlı olan esnafımız felaketin ilk günlerinde cafelerimiz de ücretsiz hizmet vererek sıcak ortamlarını halkımıza açmıştır. Adıyaman ve Afşin’e iki tır yardım gönderdik. 40 günden beridir depremzedeler için yardım deposu kurarak birebir depremden mağdur olan 2400 ailenin ihtiyaçlarını karşıladık. Ramazan ayının ilk gününden bugüne kadar da hem depremzede hem de gerçek ihtiyaç sahiplerine ramazan kolisi ulaştırdık ve ulaştırmaya devam ediyoruz. Ve biz sanat sokağı esnafları olarak toplumsal dayanışmaya devam edeceğiz. Peki, şimdi neden buradayız? Sokak bütün olumsuzluklar içindeyken hiçbir şekilde düzeltme çabası içerisinde olmayan, sokak ile alakası bile olmayan çeşitli kesimden insanların sürekli olarak sokağımıza dönük asılsız iddialar ortaya atması sonucu bütün yapılan düzenleme ve güzelleştirmelere rağmen,   sokağımız töhmet altında, ilgisiz bırakılmaya, esnafımız da mağdur edilmeye çalışılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

 

Son günlerde Sanat Sokağı’na saldırıların arttığını belirten Umdu; “Öyle ki, ısmarlama röportajlarla şu anda benim ağzıma almaya bile çekindiğim çirkinliklerin burada yaşanıyormuş gibi gösterilmeye çalışılarak ve böyle algılar yaratılarak sanat sokağı hedef haline getirilmeye ve kapatılmaya çalışılmaktadır. Sokak kendi kaderine terkedilmişken kimse böyle bir röportaj vermedi. Fakat şimdi tam olarak sokak eski güvenini kazanmış ve herkesin gönül rahatlığıyla gezebileceği, oturabileceği bir durumda iken yapılan bu açıklamalar ve karalama kampanyasının kötü niyetli olduğunun bütün ahali gibi biz de dernek yönetimi olarak farkındayız. Bu kötü niyetli yaklaşımlar bütün esnafımızı, sanat sokağına gönül veren, burada vakit geçiren vatandaşlarımızı zan altında bırakmaktadır. Bunun yanında bu süre için de sokağımıza emek vermiş tüm kurumların ve şahsiyetlerin emekleri göz ardı edilmektedir. Bu yüzden tarafımıza isnat edilerek yapılan kötü açıklamaları kesinlikle reddediyoruz. Ofis semtinde meydana gelen olumsuzlukların sanat sokağında yaşanıyormuş gibi gösterilmesini kabul etmiyor, bu durumdan büyük rahatsızlık duyduğumuzu da belirtmek istiyoruz. Sokağımız yetkili birimler tarafından denetlenmektedir ve hiçbir olumsuzluğa ne esnafımız, ne yetkili birimler ne de buradaki vatandaşlarımız tarafından izin verilmektedir. Hiç kimsenin yalan haber yaparak Diyarbakır’ımızın simgesi haline gelen sokağımızı kirletmesine izin vermeyeceğiz ve bu asılsız iddialarda bulunan kişiler için suç duyurusunda bulunacağız. Her türlü karalama kampanyasının önüne geçebilmek için idari kurumlarla sürekli istişare halinde bulunduğumuzu, güvenlik önlemleri için Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı güçleri sanat sokağına davet ettiğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Bizler sanat sokağı güzelleştirme derneği, sanat sokağı esnafı, sakinleri ve Diyarbakır sevdalıları olarak diyoruz ki; biz şehrimize de sokağımıza da aşığız. Bu sokak bizimdir, bu sokak kentimizin göz bebeğidir. Bu sokağı sonuna kadar güzelleştirme ve koruma konusunda kararlıyız” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.