Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Petrol Arzındaki Azalış Fiyatları Yükseltti!

Petrol Arzındaki Azalış Fiyatları Yükseltti!
REKLAM ALANI
30 Haziran 2023 17:14
243

ABD’de petrol stoklarındaki önemli azalış, fiyatların yükselmesine neden oldu.

 

ARA REKLAM ALANI

ABD’de petrol stoklarındaki önemli azalış ve faiz arttırımı, fiyatların yükselmesine neden oldu.

 

Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) petrol stoklarındaki azalmayla beraber faizlerdeki artış, petrol fiyatlarında artışa neden oldu. Eylül kontratlı Brent ham petrol fiyatı 16 sent (‰2) arttı ve 74,67 dolara yükseldi. Nispeten daha az ilgi gören ve önümüzdeki Cuma günü sona erecek olan aylık ön kontratlar da 30 sentlik artışla 74,64 dolardan işlem gördü.West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü ise 8 sent ya da ‰1 değer kazanarak 69,95 dolara yükseldi.

 

STOKLAR BEKLENENDEN ÇOK DAHA FAZLA AZALDIABD

 

Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) geçen hafta ham petrol stoklarının 9,6 milyon varil azaldığını açıklamıştı. Halbuki stoklardaki azalış beklentisi 1,8 milyon varil civarındaydı. Bu nedenle piyasalarda arz sıkıntısı oluşacağı yönde bir beklenti oluştu. Bu da fiyatlardaki artışı tetikledi.

 

OPEC ÜRETİMİ DAHA DA KISMANIN HAZIRLIĞINI YAPIYOR

 

ABD ekonomisinde toparlayıcı etkilere paralel oluşan petrol stoklarındaki azalma, Suudi Arabistan’ın Temmuz ayında üretimi günde 1 milyon varil daha azaltacağı döneme denk geldi. Öte yandan OPEC+ da, petrol arzını 2024 yılına kadar sınırlandırmaya yönelik daha geniş bir anlaşmadan bahsediyordu.

 

RUSYA’NIN İHRACATI DA AZALDI

 

Rusya Federasyonu’nda ise Primorsk, Ust-Luga ve Novorossiysk’ten denizyoluyla petrol ihracatı, Temmuz ayında 1,9 milyon varil/güne (bpd) düşecek. Haziran ayında bu miktar 2,3 milyon varil/gün seviyesinde gerçekleşmişti. Bu gelişme de dünya piyasalarında ham petrol arzını sıkılaştıracak etkenlerden biri olacak. Önemli tüketicilerden Çin Halk Cumhuriyeti tarafında ise fazi artışı beklentisi var ve sön dönem ekonomik verileri, nisbi durgunluğa işaret ediyor. Bu veriler, petrol fiyatlarındaki artışı yavaşlatan bir etken oldu. Çin’de imalat faaliyetleri Haziran ayında peş peşe daralma işaretleri verdi. Haziran’da imalat dışı faaliyetlerde de azalma görüldü. Kaynak: Petrol arzındaki azalış fiyatları yükseltti

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.