Dolar 32,3978
Euro 34,7823
Altın 2.433,24
BİST 10.051,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 17°C

Otogar Esnafı Yüzde 65’lik Kira Zammıyla Kepenk Açtı!

Otogar Esnafı Yüzde 65’lik Kira Zammıyla Kepenk Açtı!
REKLAM ALANI
12 Kasım 2022 11:35
1.259

1998 yılında temeli atılan ve 2006 yılında hizmete açılan Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali’ndeki (DİŞTİ) esnaflar, bu sabah işyerlerinin kilidini yüzde 65’lik kira zammıyla açtı.

 

ARA REKLAM ALANI

Otogardaki esnaflar ise kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve yeni yılda geçerli olacak yüzde 65’lik zam oranına tepkili.

 

Türkiye İstastik Kurumu (TÜİK), 3 Kasım’da Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) on iki aylık ortalamasının %65,26 olduğunu açıkladı. TÜFE üzerinden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından sözleşme imzalatılan DİŞTİ’deki esnaflara TÜİK’in belirlediği orana gör zam yapıldı. Kuruluşundan bu yana otogarda esnaflık yapan yurttaşlar ise ilk defa kira artışlarında yüzde 65’lik bir oranla karşılaştıklarına dikkat çekerek, bu zam oranıyla evlerine ekmek götüremeyecek duruma düşeceklerini söylüyor. Kayyumla yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne seslenen, esnaflar kiralarına yapılan yüzde 65 zam oranının iyileştirilmesini talep ediyor.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı tarafından 7 Kasım 2022 tarihinde hazırlanan kira artış bildirim kontratı, bu sabah DİŞTİ’deki esnaflara iletildi. Belediyenin hazırlayıp bazı esnaflara gönderdiği ‘Kira Artış’ bildiriminde, “….No’lu dükkan için aylık kira bedeliniz, 11405.08 lira+KDV’dir. Türkiye İstastik Kurumu’nun TÜFE 12 aylık ortalamalara göre yüzde 65,26 oranında artışı baz alınarak aylık kira bedeliniz 2 bin 322 lira 04 kuruşa yükseltilmiştir” ifadesi yer aldı. Ancak zamla birlikte yeni kira bedeli ise dükkanlara göre değişiklik gösteriyor. Kira fiyatlarının 4 bin lira bandını aştığı söylenilen otogardaki zamlı kira uygulaması ise yeni yılda start alacak. Otogar esnafı ise ‘Kira Artış’ bildirimine tepkili.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan ve Haziran ayında Meclis’ten geçen kira artışlarıyla ilgili düzenlemede yer alan “Kira artışında yüzde 25 sınırı”na atıfta bulunan bir vatandaş, “Resmi olarak açıklama yapmadı mı? Yüzde 25’ten fazla zam yapmayın diye. Bu resmi bir açıklama. Peki bana niye yüzde 65’in üzerinde zam yapıyorlar?” sorusunu yöneltti.

 

“ESKİDEN YÜZDE 10’A ŞAŞIRIYORDUK”

 

Kuruluşundan bu yana otogarda esnaflık yaptığını belirten Sabri Ural, dükkan kirasına gelen yüzde 65’lik zam oranına karşı şaşkınlığını, “Bu otogar açılmış açılmamış ben buradayım. Hiçbir zaman böyle bir zam artışıyla karşılaşmadım. Eskiden yüzde 10 geldiğinde biz şaşırıyorduk. Nasıl böyle bir şey oluyor diye?” sözleriyle belirtiyor.

 

“İŞ YOK, GÜÇ YOK BU YÜZDE 65 ZAMMI NASIL ÖDERİM”

 

Vural, hiçbir esnafın son zam oranından memnun olmadığını belirtiyor ve şöyle devam ediyor, “Bu zammı ödememiz mümkün değil, yetkililere çağrımız bu zammı geri alsınlar. İş yok güç yok, görüyorsun bir tane müşteri yok. Ben bu durumda bu yüzde 65 zammı nasıl öderim. Ne olacak halimiz? Kapatmaktan başka bir çaremiz kalmadı. Ha benim yerime gelen de bunu bu şartlarda çıkarım verebiliyorsa gelsin yapsın. Biz burada sadece kira çıkarmak için mi bekleyeceğiz? Bakma biz burada bekliyoruz. Ha bugün ha yarım diyoruz, bakalım nereye kadar gidecek?”

 

“YÜZDE 25 DİYORLAR, PEKİ BANA NİYE YÜZDE 65 ZAM YAPIYORLAR”

 

Gündeme yansıyan mülk sahibi ile ev sahipleri arasında yaşanan fahiş kira artışlarına dikkat çeken Vural, bir de geçtiğimiz Haziran ayında kiracılara ilişkin Meclis’ten geçen yasal düzenlemeyi hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü, “Yüzde 25’ten fazla zam yapmayın diye. Bu resmi bir açıklama. Peki bana niye yüzde 65’in üzerinde zam yapıyorlar? Eğer devlet yüzde 25 zam olsun diyorsa ve bunu geçmesin diyorsa o zaman onlarda yüzde 25 zam yapsın. Onlar bunu söyledi. Biz söylemedik bunu. Madem vatandaş birbirine eziyet çektirip fahiş zam yapıyorsa sen devletsin sen niye böyle bir zam yapıyorsun?”

 

“İLK KEZ BÖYLE BİR ZAMLA KARŞILIYORUZ”

 

Otogarda esnaflık yapan Çetin Yiğiter ise, yüzde 65’lik zammın geri alınması için Valiliğin kapısını çalacaklarını belirtiyor. Yiğiter, “Yıllardır otogarda esnaflık yapıyoruz. Kiralara gelen zam gerçekten çok yüksek. Yüzde 65 zam geldi. Aylık kiramız, 1400 liradan 2 bin 200 liraya çıktı. Otogarda şuan durumlar ortada. Esnaf iş yapamıyor. Bu zam da eklenirse ne yapacağız. Bilmiyoruz. Daha önce yüzde 20 ile yüzde 25 zam yapılıyordu. İlk kez böyle bir zamla karşılıyoruz.”

 

“DAHA PANDEMİ DÖNEMİNDE OLAN BORÇLARIMIZ DURUYOR”

 

Otogarın başka bir esnafı Ömer Doğan da yüzde 65’lik zam oranının normal olmadığını vurguluyor. Otogardaki kapasitenin bu zammı karşılayacak iş profilinde olmadığına dikkat çeken Doğan, pandemi dönemindeki borç yüklerine vurgu yaparak, “Biz pandemi döneminden yeni çıktık ve pandemi döneminde olan borçlarımız daha duruyor. Önümüz kıştır. Zaten otogarın hali ortada kimse yok. Otogar’daki esnafların birçoğu zaten icralıktır. Geçen seneki kiralarımızı biz doğru dürüst verememişiz. Bir de bu yüzde 65’lik zam oranı gerçekten çok yüksek. Yani yüzde 20-30 oranında zam normaldir”

 

“BİR SİMİT VE SU İLE BİZ BU KİRALARI NASIL KARŞILAYACAĞIZ”

 

Otogarda esnaf olarak diğer ara giderleri de karşıladıklarını hatırlatan Doğan, “Kiramız 1300 liradan 2 bin 300’ü aştı. Buradaki esnafın zaten ortak gideri de bulunuyor. Otogardaki ortak giderler de esnaf başına aylık 600 liraya yakın geliyor. Diğer büyük firmalar gibi değiliz. Büyük firmaların günlük ciroları zaten kaç bin liralıktır. Biz burada bir simit ve poğaça satarak bu işi yapıyoruz. Bir simit ve su ile biz bu kiraları nasıl karşılayacağız? Büyük firmalar verebilir ama biz esnaf olarak bunu verebilecek güçte değiliz. Yetkililerden talebimiz bu durumda bize yardımcı olmalarıdır. Kiralarımızı mantıklı bir seviye getirsinler ki buradaki esnaflar evine ekmek götürsün.”

 

“YETKİLİLER BİR DAHA DÜŞÜNSÜN”

 

İbrahim Bilban, hükümetin kira artış sınırına ilişkin söylemlerini hatırlatan esnaflardan. Bilban, yeni yılda geçerli olacak zamların ayakta zar zor duran esnafları ayrıca zor duruma düşüreceğini, “Bu gün bize bu zam bildiriminde bulundular. Yeni yılda geçerli olmak üzere kiralara yüzde 65’lik zam yapılacak diye. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘yüzde 25 zam’dan bahsetmişti. Ülkenin bu şartlarında zam yok yapılmıyor demiyoruz. Ama bu zamların makul şartlarda olması gerekiyor. Yani zamlar, makul sevilere indirilirse bizim için de insanlar için de daha iyi olur. Bu zammı yetkililer bir daha düşünürse bizim için iyi olur” sözleriyle kaydetti. (Sur Ajansı)

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.