Dolar 32,3956
Euro 34,7914
Altın 2.403,79
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Hevsel’de Gastronomi ve Kültür Yolculuğu

Hevsel’de Gastronomi ve Kültür Yolculuğu
REKLAM ALANI
29 Eylül 2023 21:06
307

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde geniş yer verdiği Hevsel Bahçeleri 8 bin yıllık geçmişi ile farklı halkların mutfaklarına sebze yetiştiren, tescilli Diyarbakır Karpuzunun yetiştiği ve Türkiye’nin sayılı kuş cennetlerinden biri konumunda.

Kente özgü pek çok yöresel lezzetin hikayesi Hevsel’de yetişen sebzeler ve meyveler ile başlıyor ve gelenekler, ritüeller, hikayeler ile zenginleşiyor. Kent mutfağına dair yaptığımız yolculukta Hevsel Bahçeleri en önemli durağımız ve korunarak yeni nesillere bırakılması gereken doğal kültürel zenginliğimiz.  Bin yıllarca kenti besleyen bu doğal peyzaj alanı kentin gastronomisi ve kültür turizmi potansiyelini de en iyi gösteren ve gelişmesine en güçlü katkıyı sağlayabilecek durumda. Ancak bugün, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan bu zenginliği koruyamıyor, kentte turizmin çeşitlenmesi ve yeni rotalar oluşturulması için değerlendiremiyoruz.

ARA REKLAM ALANI

 

 

Bu zengin kültürel miras varlığında DTSO bünyesinde kurulan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile kurulan Gastro İnovasyon Merkezi ev sahipliğinde Hevsel Şenliği düzenleniyor. Hevsel Bahçeleri’nin kenti besleyen, kent gasotrnomisi ve kültürüne kattığı zenginliğe dikkat çeken bir etkinlik organize edilecek.

30 Eylül Cumartesi günü 15:30 – 18:30 saatleri arasında düzenlenecek olan etkinlik AB Türkiye Delegasyonu ve DTSO AB Bilgi Merkezi işbirliğinde gerçekleştiriliyor.  Şenlik ayrıca her yıl Eylül ayının son haftasında düzenlenen, miras açısından dikkate değer alanların ve anıtların halka açılması, gelecek nesiller için korunmasına yönelik farkındalık yaratarak Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki kültürel bağları güçlendirmeyi amaçlayan Avrupa Miras Günleri kapsamında da destekleniyor.

Şenlik kapsamında Hevsel’de yetişen ürünler ile yapılan geleneksel ürünlerin ikramları yapılacak ve Mehmet Atlı konseri düzenlenecek. Şenlik Keçi Burcu’nun altında Hevsel Bahçeleri’nde şu an ekim yapılmayan boş bir arazide düzenlenecek. Gastronomi ve müziğin buluştuğu bu etkinliğe tüm halkımızı davet ediyoruz.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.