Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 14°C

Hastane Çalışanları Adalet Bekliyor

Hastane Çalışanları Adalet Bekliyor
REKLAM ALANI
19 Eylül 2022 16:41
1.445

Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Veysel Cangül, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde yaşanan sorunlarla ilgili yapmış olduğu saha çalışmasında sağlık çalışanların yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

 

ARA REKLAM ALANI

Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Veysel Cangül’den yapılan açıklama şöyle, Dicle Üniversitesi Hastanesi iş yeri temsilciğimizin yapmış olduğu saha çalışmalarında sağlık çalışanlarının çok mutsuz olduğu gözlemlenmiş olup sebep ve nedenlerine inildiğinde ise şunlar tespit edilmiştir:

 

1- Öncelikle şunun bilinmesi gerekiyor: Sağlık çalışanları emeklerinin karşılığını kimseye avuç açarak almamaktadır. Gecesiyle gündüzüyle büyük bir özveri ve çaba göstererek döner sermaye ödemelerini hak ediyorlar. Kimi yöneticilerin bu ve benzeri söylemleri çalışanlarda büyük üzüntü oluşturmaktadır.

 

2- 3 basamak yoğun bakımlarda 2 yatağa bir hemşirenin bakması, Sağlık Bakanlığımızca onca çalışma ve analizden sonra belirlenmiş bir konudur. Hastanemizde 3 (üç) basamak yoğun bakımlarda hemşire arkadaşlar çoğunlukla en az 3 hastaya bakmaktadır. Bu durum hastalarımızın hayati risklerini artırdığı gibi hemşire arkadaşlarında iş sağlığı güvenliğini riske etmektedir. Bu durum 3. Basamakta çalışan hemşirelerin iş yüklerini de en az %50 artırmış olmaktadır. Bu durumun temelinde yetersiz istihdam olmasının yanında hastane yöneticilerinin fazla mesai oluşmasın diye uygulamış olduğu baskılardan kaynaklı olduğu tarafımıza bildirilmektedir. Nitekim E-imza sisteminde hastane yöneticilerine fazla mesailere tutumunun görüleceği söylenmektedir.

 

3- Nöbetlerde hasta eksilmesi durumunda (hastaların transfer veya vefatlarında) nöbet İptallerinin yapılmasının hukuki hiçbir yasal zemini bulunmamaktadır. Nöbete iken resmî hiç bir talimat olmadan sadece sözlü söylemler ile eve gönderilen hemşirenin olası hayati tehlikesi kimin sorumluluğundadır? Unutulmamalıdır ki her çalışan özel bir hayatı ve buna bağlı sorumlulukları vardır. Bu konuda yapılan yanlışlar bir an önce terk edilmelidir.

 

4- Hastane yöneticilerinin hafta için mesai saatlerinde MDÖ (mesai dışı ödeme) ameliyatlarına girmeleri yöneticilere ulaşımı güçleştirdiği gibi kamu zararı da oluşturmaktadır. Sağlık-Sen Diyarbakır şubesi olarak bu konu hakkında kamuoyuna gerekli bilgi ve belgeler temin edilecektir.

 

5- İl genelinde en yüksek bedeli ödeyip en kötü yemeği yememiz kabullenir bir durum değildir. Hastanede verilen yemekten faydalanamayan her bir çalışanın aylık kaybı 1600-2200 TL’dir. Yemeğin kalite miktar ve lezzetinin artırılması için yetkililerden ivedilikle adım atmaları beklenmektedir.

 

6- 3. Basamak yoğun bakımlarda ve riskli birimlere 200 puandan, 2. Basamak yoğun bakımlara (ara yoğun bakım) 165 puandan, kliniklere 145 puandan döner sermaye ödenmesi yapılması çalışanların beklentisidir. (bu puanlara eğitim, kalite ve risk birimleri puanları hariçtir)

 

7- MDÖ’lere (mesai dışı ödeme) katkı sunan fakat bu katkı kapsamında ek ödeme almayan meslek grupları bulunmaktadır. Bu meslek grupları; cerrahi birim ve anestejiyoloji asistan doktorları, anestezi neknikerleri ve teknisyenleri, ameliyathane hemşireleri, cerrahi birim hemşireleri, kan alma birimde çalışan hemşireler, laboratuvar hizmetlerinde çalışan tüm personeller, radyoloji bölümünde çalışan tekniker ve teknisyenlerdir. Bir meslek grubu alabileceği maksimum seviyeden faydalanır iken diğer meslek gruplarının emeklerinin olmasına rağmen faydalanmamaları kabullenir bir durum değildir.

 

8- Mesai saatleri içerisinde üniversite çalışanlarına ve birinci derece yakınlarına poliklinik ve radyoloji hizmetlerinde iş akışı bozulmayacak şekilde öncelik verilmesi gerekmektedir. Çalıştığın hastanede öncelikli hasta grubu olarak karşılanmamak çalışanlarda aidiyet duygularına zarar vermektedir. Malumunuz sağlık çalışanlarının sağlığı yerinde olduğu müddetçe hizmette aksama olmaz ve sağlık çalışanları, sağlıkta işleyen sisteme yük olmaz.

 

Sağlık-Sen Dicle Üniversitesi İşyeri Temsilciliği olarak; sağlık çalışanlarına, maddi ve manevi daha yaşanır bir iş sahası sağlanıncaya kadar sendikal faaliyetlerimiz kamuoyu karşısında kesintisiz devam edecektir.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.