Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C

Engelli Babanın Örgü Aşkı Paraya Dönüşüyor

Engelli Babanın Örgü Aşkı Paraya Dönüşüyor
REKLAM ALANI
14 Mart 2022 19:25
1.555

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki Mahmut Sergin, örgü örerek kazandığı parayla aile geçimini sağlıyor.

 

ARA REKLAM ALANI

Siverek ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki bedensel engelli Mahmut Sergin, çevresinin ‘kadın işi’ dediği örgü işiyle uğraşarak, aile geçimini sağlıyor.

 

Engelli olduğu için günün büyük bir bölümünü evinde geçiren baba Sergin, örgü örerek, yaptığı örgü bebek, kazak, eldiven, atkı ve bereleri sosyal medyadan paylaşarak satışa sunuyor. Ürünleri için talep gören baba Sergin, 30 yıldır el işi örgülerini organik iplerle ördüğünü söyledi. Sergin, kazandığı parayla aile bütçesine katkı sağladığını ifade etti.

 

“TAVUK KANADIYLA İŞE BAŞLADIM”

 

Örgü işine, tavuk kanadını şiş olarak kullanarak başladığını aktaran Mahmut Sergin, “Küçükken beni hastaneye götürmüşler. Hastanede bana iğne yazılmış. Ailem, bana iğneyi hastane dışında bir kadına yaptırdı. Çocuktum sürekli ağlıyordum, farkına varmamışlar. 7 yaşına kadar bu sancıyla yaşadım. Daha sonra bir ayağımın damarı kısa kaldı, sakat kaldım. Bende hep evde oturuyordum. İki ablam vardı. Bende onlarla el işi yapmaya başladım. Onlara baka baka öğrendim. O zamanlar şiş, tığ falan yoktu. Bende tavukların kanatlarını alıp şiş yerine kullanmaya başladım. Biraz öğrendim, daha sonra kendime ip almaya başladım. Ve yakınlarıma da diyordum, bana ip verin sizlere kazak, eldiven atkı yapayım. Evde sıkılmayayım diye hep el işi yapıyordum. Bu işi iyice öğrendikten sonra babamdan para alıp, gidip ip alırdım. Daha sonra yaptıklarımı dükkanlara götürürdüm. Bu şekilde 22 yaşına kadar devam ettim. Daha sonra evlendim. 3 kız, 2 erkek 5 çocuğum oldu. Ben halen bu işi sürdürüyorum” dedi.

 

“BU İŞ KADIN İŞİ DEDİLER”

 

Sergin, örgü işiyle ilgili konuşmasının devamında, “Bazen arkadaşlarım görüyor, ‘neden yapıyorsun bu işi, bu iş bayan işidir, sen erkeksin.’ Ben de iş, iştir ele muhtaç olmaktansa bu işi yapıyordum, dedim. En azından birkaç kuruş para kazanarak, çocuklarıma haçlık verebiliyorum. Şimdiye kadar ev alamadım, kiradayım. Kiralık dükkan tutum. Bir bayan bana örgü makinesini al öğrenirsin, dedi. Bende vakfa gittim, Allah razı olsun, bana bir makine almama yardımcı oldular. 15 yıl önce artık makinede yıprandı, iş yapılmıyor. Makinem ve malzemem iyi olsa belki günde en az 30 tane kazak, 5 taneye yakın atkı, bere yaparım. Şimdi imkanım yetersiz olduğu için böyle ufak işler yapıyorum. Ürünleri de çocuklara, götürün pazarda satın diye veriyorum. Çocuklar da utanıyor, götürmüyor. Bende dükkânlara götürüp bırakıyorum. Onlarda Allah razı olsun yardımcı oluyorlar” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.