Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
27°C
Parçalı Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 22°C
Çar 24°C

EMO Başkanı Bulut: ‘Yangının Sebebi Kesinlikle Anız Değil’

EMO Başkanı Bulut: ‘Yangının Sebebi Kesinlikle Anız Değil’
REKLAM ALANI
26 Haziran 2024 15:05
146

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan ve yerleşim yerlerine sıçrayan yangınla ilgili olarak Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası 11 maddelik ön raporunu açıkladı.

ARA REKLAM ALANI

6 kişilik bir heyetle yangının çıktığı bölgede araştırma yapan Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası, açıkladığı raporda yangının anızdan dolayı çıkmadığını tespit ettiklerini, ancak elektrik dışında başka bir bulguya da rastlamadıklarını açıkladı.


‘ŞÜPHELER ANIZ ÜZERİNE OLABİLİR ANCAK YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ ANIZ DEĞİL’
Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Ufuk Bulut, “Yangının ertesi günü Kent Koruma Platformu’nun çağrısı özerine platformun bileşenleri olarak, TMMOB’a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası da katılım sağladı. Bu konuda bir gözlem ve inceleme heyeti oluşturma kararı verildi ve acilen köye girme çağrısı yapıldı ve yerine gidildi, bakıldı. Biz de doğal olarak elektrikle ilgili kısımlara baktık. Elektrikte en büyük şüphe anız üzerineydi. Belirtilen yer anız değildi. Ekili bir buğday alanıydı. Henüz biçilmemişti. Bölgede sulu tarıma elverişi bir alandı ve o yüzden her halde biçimi de gecikmiş bir tarlaydı. İçinden 2- 3 tane elektrik direği geçiyordu. Biz onları inceledik. İncelemelerimizde kesinlikle işte sebep budur diyebileceğimiz bir şeye varamadık. Bir kanaate varamadık. Ama sebep oluşturabilecek şeyler vardı. Örneğin hatların eskiliği, örneğin tarla içerisinde bulunan ağaç direklerinin varlığı, örneğin izolatörlerin bağlantılarındaki teknik ve birçok elektriksel eksikliğe rastladık. Tabii bunlar, şu nedenle yangın çıkmış diyebileceğimiz bir bulguya rastlayamadık ama bunların hepsi de tek başına ayrı ayrı neden olabilir” dedi.


‘RAPORUMUZDA KESİNLİK YOK AMA ELEKTRİK OLMASI KUVVETLE MUHTEMELDİR’
Belirledikleri raporda bir kesinlik olmadığını belirten Bulut; “Fakat orada elektrik dışında neyin sebep olmuş olabileceğini biz kestiremiyoruz. Yani aradık, kuş ölülerini de aradık. Yani olabilir diye ona baktık. Bir yıldırım şüphesini de soruşturduk, sorguladık. Aklımıza ne geldiyse arkadaşlarla birlikte bir heyet olarak gitmiştik. 6 kişilik bir elektrik mühendisleri heyeti olarak gittik. Aklımıza gelen her türlü bulguyu araştırdık. Ama neden şudur diyebileceğimiz bir şeye rastlayamadık. Elektrik olması kuvvetle muhtemel olabilir. Örneğin direk diplerinin altındaki otların temizlenmesi gerekiyor. Çünkü direk tepesinde izolatörler var. O bağlantıların herhangi birisinde bir ark oluşması nedeniyle direğin dibine düşecek bir ark bir yangına sebebiyet verebilir” diye konuştu.


‘ANIZ ŞÜPHESİ KESİNLİKLE DOĞRU DEĞİL’
Anız şüphesinin kesin olarak doğru olmadığını ifade eden Bulut; “Şimdi bölge insanı olmamız itibarıyla da bir şeyler söyleyelim. Yani birisinin orada anız yakması meselesinden kaynaklı köylüler, yani köyler arasında ciddi bir husumet çıkar. Yani adam öldürmeye varır bu iş. Çünkü çok büyük bir tahribat var ortada. Her hangi bir anız yakma olayı birisinin şüphesi bile yani birisinde şüphenin birikmesi bile çok ciddi sıkıntılara neden olur. O yüzden kimse bu zamanda bu bölgede cesaret edemez. Biz sonuçta bir kamu kurumuyuz. Toplum yararına bir yapıyız. Bizim böyle bir yargı belirtmemiz doğru olmaz ama orada başka bir neden görünmüyor” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.