Dolar 32,5253
Euro 34,7741
Altın 2.406,07
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C

DTSO’da “Diyarbakır’ın Geleceğinde Jeotermalin Yeri Konferansı” Düzenlendi

DTSO’da “Diyarbakır’ın Geleceğinde Jeotermalin Yeri Konferansı” Düzenlendi
REKLAM ALANI
3 Kasım 2023 16:45
313

Diyarbakır’ın geleceğinde Jeotermalin yeri konferansı yapıldı. Konferansta jeotermal enerji kaynaklarının bölgedeki potansiyeli, Diyarbakır’a katkısı, kullanım alanları ve işletme türleri üzerinde duruldu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği,  TMMOB Jeoloji Mühendisler Odası ve Dicle Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Konferansa  DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Meclis Başkanı Nevin İl,  TMMOB JMO Diyarbakır Şube Başkanı Dicle Barç, DİMAD Başkanı Fahrettin Çağdaş, Prof. Dr. Alper Baba, Dr. Aydın Çiçek, Fahri Profesör Orhan Mertoğlu, STK temsilcileri ve iş insanları katıldı.

ARA REKLAM ALANI

Konferansın açılış konuşmasını yapan JMO Başkanı Barc şunları söyledi: “Tektonik bakımdan hareketli, aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemiz jeotermal kaynaklar bakımından da oldukça zengindir. Ülkeler, bölgeler veya kentler için yaşamsal bir kaynak veya varlığa sahip olmak tarih boyunca her zaman önemli olmuştur. Bunların iyi korunması, kamu yararı çerçevesinde işletilmesi, bu kaynak veya varlıkların yarattığı artı değerler ile ülkelerin veya kentlerin gelişmesine ve zenginleşmesine vesile olmaktadır. Bu kaynaklardan biri olan “Jeotermal Enerji”, yenilenebilir öz kaynak oluşturmasının yanı sıra, çok amaçlı kullanımı, temiz, çevre dostu ve ekonomik olması gibi önemli avantajlar sunmaktadır. Antik çağda banyo, ısınma ve pişirme amaçlı olarak kullanılmaya başlanmış olan jeotermal kaynaklar bugün, elektrik enerjisi üretiminde, merkezi ısıtma ve soğutmada, seralarda, termal turizmde kaplıcalarda, kültür balıkçılığında ve mineraller içeren içme suyu üretimi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Dünya genelinde artan enerji talebi, ülkeleri alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendirmekte ve dolayısıyla bu tür kaynaklardan kapsamlı bir biçimde yararlanma yollarını araştırmaya ve kaynakları verimli kullanmaya zorunlu kılmaktadır. Enerji üretiminin tüketimi karşılamadaki payının sürekli azaldığı ülkemizde de, enerji arzında giderek artan dışa bağımlılık nedeniyle ve yenilenebilir enerji kullanımı bilincinin gelişmesiyle jeotermal enerjiye olan ilgi artmakta ve bu konuda yapılan bilimsel ve teknik araştırmalar ivme kazanmaktadır.  Ülkemizin enerji ihtiyacına önemli oranda katkı sağlayacak bu tür araştırma ve çalışmaların, jeotermal enerji potansiyelimizi daha iyi belirlememiz açısından ne kadar gerekli ve önemli olduğunu göstermektedir. Bizler de, Jeotermal Enerji  Kaynakları ve Doğal Mineralli Sular konusunda yapılan araştırmaları ve bu konuda gelişmekte olan teknolojik bilgileri paylaşmak, yaşanan sorunları tartışmak, çözüm önerileri getirmek amacı ile düzenlediğimiz bu etkinliğimiz ile bölgemizin ve Diyarbakır’ın jeotermal alanlarının potansiyeli, kentin sahip olduğu jeotermal kaynaklardan etkin bir şekilde yararlanılması, üretimin geliştirilerek istihdamın artırılması ve kentin ekonomisinin geliştirilebilmesine katkı sunmasını hedeflemekteyiz.”

Daha sonra konuşan DTSO Başkanı Kaya, Jeotermalin enerji üretimde en önemli girdilerden birini oluşturduğunu ifade etti. Kaya, enerji üretiminde barajlarda ve petrolde üretilen enerjinin sınırlılığına dikkat çekerek,  Diyarbakır’da toprakların yüzde 60’ının sulanabilir olduğunu ve yenilenebilir enerji kaynağı olan jeotermal ile 12 ay sürdürülebilir enerji imkanına sahip olduğunu söyledi.

Konferansta İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Alper Baba Jeotermal kaynaklarının önemi ve bölgeye katkısı üzerine bir sunum yaptı.

Bağlar, Karacadağ, Sur, Çınar ve Bismil (Diyarbakır) arasındaki alanın Jeotermal enerji potansiyeli üzerine ise MTA Genel Müdürlüğü Enerji Hammadde Etüt ve Arama Dairesi Başkanlığı/Güneydoğu Anadolu Jeotermal Enerji Projesi Başkanı Dr. Aydın Çiçek sunum yaptı.

Türkiye Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Fahri Profesör Orhan Mertoğlu da “Jeotermalin entegre olarak değerlendirmesinde yatırım ve işletmeler” konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.