Dolar 39,0695
Euro 44,2382
Altın 4.161,32
BİST 9.198,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 35°C
Az Bulutlu
Diyarbakır
35°C
Az Bulutlu
Çar 33°C
Per 30°C
Cum 26°C
Cts 29°C

Diyarbakır’ın İçme Suyu Kaynağı Dicle Barajı İçin Önleyici Adımlar Atılıyor

Diyarbakır’ın İçme Suyu Kaynağı Dicle Barajı İçin Önleyici Adımlar Atılıyor
27 Mayıs 2025 18:39

Diyarbakır Valiliği’nin koordinasyonunda, kentin içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Dicle Baraj Gölü’nün korunmasına yönelik “İçme Suyu Havza Toplantısı” gerçekleştirildi. Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, gölün mevcut ve olası çevresel tehditlere karşı daha etkin şekilde korunması için yürütülebilecek çalışmalar ele alındı.

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

Toplantının açılışında konuşan Vali Zorluoğlu, Dicle Baraj Gölü’nün yalnızca bir su kaynağı değil, aynı zamanda Diyarbakır’ın yaşam damarlarından biri olduğunu vurgulayarak, bu doğal varlığın gelecek nesiller adına korunmasının önemine dikkat çekti. Kurumlar arası iş birliğinin ve koordineli çalışmanın altını çizen Zorluoğlu, bu konuda hazırlanan koruma planının önemine dikkat çekti.

GÖL HAVZASI KORUMA ALTINA ALINDI

Toplantıda, DİSKİ Su Sağlığı ve Havza Koruma Şube Müdürü Gülcan Yalçın Tantekin tarafından yapılan sunumda, gölün 14 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe giren “Havza Koruma Planı” ile resmi olarak koruma altına alındığı belirtti.Tantekin, planın 634 kilometrekarelik geniş bir alanı kapsadığını ve bu alan içerisinde Eğil ile Dicle ilçelerine bağlı toplam 53 mahalle ile 65 mezranın yer aldığını ifade etti. Yapılan analizlerde baraj gölü için en büyük tehditlerin; tarımsal ilaç ve kimyasal gübre kullanımı, kontrolsüz hayvancılık, ruhsatsız yapılaşma, evsel atık su deşarjları ile katı atık birikimleri olduğunu belirtti.

KISA, ORTA VE UZUN VADELİ ÖNLEMLER MASAYA YATIRILDI

Toplantıda, Dicle Barajı Havzası’nın korunmasına yönelik kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler ele alındı. Kaçak yapılaşmayla etkin mücadele edilmesi, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların bilinçlendirilerek organik tarıma yönlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca maden sahalarına karşı etkili tedbirlerin alınacağı ve gezi tekneleriyle ilgili düzenlemelerin yapılacağı kararlaştırıldı.

Hevsel Toplantı Salonu’nda, Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıya; Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Serra Bucak Küçük, Vali Yardımcıları Aziz Gölbaşı ve İlyas Öztürk, Eğil Kaymakamı Volkan Hülür, Eğil Belediye Başkanı Fırat Seydaoğlu, DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Şerifoğlu, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yunus Çolak ile ilgili kurum müdürleri ve temsilcileri katıldı.

En güncel Diyarbakır ve bölgesinden haberler, sonhaberlerim.com'da
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.