Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

DİYARBAKIR’IN ASTRONOMU HAYATINI KAYBETTİ

NASA’dan takdir mektubu olan Diyarbakırlı Abdülkadir Topkaç yaşamını yitirdi.

DİYARBAKIR’IN ASTRONOMU HAYATINI KAYBETTİ
REKLAM ALANI
22 Şubat 2021 12:10
756

Diyarbakır’da astronomiye olan merakı nedeniyle Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) takdir mektubu olan kentin tek astronomu Abdulkadir Topkaç yaşamını yitirdi. Topkaç’ın ölümü kentte hüzünle karşılandı.

 

ARA REKLAM ALANI

Diyarbakır’da yaşayan Abdulkadir Topkaç, uzun bir süre fırıncılık yaptı. Astronomiye merak salan ve 1991 yılından bu yana gökteki olayları inceleyen ilkokul mezunu Ahbdulkadir Topkaç, yaptığı çalışmalardan dolayı NASA’dan mektup aldı.

 

Sur’daki hendek ve barikat olaylarında teleskopu zarar gören Abdulkadir Topkaç’a hayırseverler yeni bir teleskop hediye etmişti.

 

Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesi’ne bağlı Dengecûk (Gözegöl) Köyü’nde 1954 yılında dünyaya gelen Topkaç, eğitimini ilkokul beşinci sınıfa kadar tamamlayabildi. Asıl mesleği simit ustalığı olan Topkaç, ciddi çalışmalara başlaması 1991 yılında ayın hareketlerini dürbünle gözlemlemeye başlamasıyla oldu. Topkaç, astronomiyle ilgilenmeye başlamasını, “1991 yılında evin avlusunda oturuyordum, akşam saatleriydi. Ay görünmeye başladı. Kendi kendime düşünüp, ‘Bu kadar zaman soyut kavramları düşündükten sonra ayın eksen dönüş hareketini bulabilir miyim?’ şeklinde açıklamıştı.

 

Cep telefonu teknolojisinde Diyarbakır’ın mucidi olan Celal Göğer, Sur olaylarında hasar gören Abdulkadir Topkaç’ın evini onararak yeniden yaşanabilir hale getirmişti.

 

Topkaç, ilk teleskobunu 1992 yılında İstanbul’da 2 bin 500 dolara satın aldı. Satın aldığı teleskop Sovyetler Birliği’nden kalmaydı. Bu teleskop, Sur ilçesindeki Hendek çatışmalarında tahrip oldu. Bunun üzerine sosyal medyada düzenlenen bir yardım kampanyası sonucunda Topkaç’a 16 bin liralık bir teleskop alındı.

 

1992 yılında Ayın bir aylık seyir açısını elde eden Topkaç, ayın yay şeklinde hareket ettiğini gözlemlemiş, çalışmalarını NASA ve TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi göndermişti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.