Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Diyarbakır’daki STK’lardan Newroz Resepsiyonu

Diyarbakır’daki STK’lardan Newroz Resepsiyonu
REKLAM ALANI
21 Mart 2022 11:05
1.470

Diyarbakır’da aralarında Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf Odaları, Baro, İHD, meslek odalarının da yer aldığı 18 Sivil Toplum Kuruluşu, 21 Mart Newroz Bayramı nedeniyle bir etkinlik düzenledi.

 

ARA REKLAM ALANI

Tarihi Sur ilçesindeki bir otelin taş avlusunda düzenlenen Newroz Resepsiyonu’na, HDP milletvekilleri, il ve ilçe eş başkanları, CHP, Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi il başkanları, DTSO, DTB, DESOB, İHD, Baro, SİAD, işçi örgütleri, meslek oda temsilcileri ile Tunus, Mısır, Fas ve Federal Kürdistan Bölgesi’nden misafirler katıldı.

 

 

AÇIKLAMA ÜÇ DİLDE OKUNDU

 

Organizasyona ev sahipliği yapan 18 STK adına hazırlanan basın açıklaması, Türkçe, Kürtçe ve Zazaca okundu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı; “Newroz yeni bir gündür, canlılıktır, yani kışın monotonluğunun ve donukluğunun sona erdiği baharın başladığı gündür.

 

Dünyanın farklı yerlerinde birçok ulus ilkbaharın gelişini bayram olarak kutlamaktadır. Kürtler, bu günü salt baharın gelişi için değil, Asurlu kral Dehak’ın zulmüne karşı Demirci Kawa’nın yaktığı ateş ile Mezopotamya halklarına müjdelediği özgürlüğün günü olduğu için kutlamaktadır.

 

Aradan geçen asırlara rağmen Kürtler, bulundukları her yerde halkların özgürlüğe olan özleminin ve zulme karşı başkaldırının günü olan 21 Martı, büyük bir umut ve coşkuyla karşılamaktadır.

 

Ancak Kürtlerin büyük bir coşku ile gerçekleştirmek istediği Newroz kutlamaları bu topraklarda uzun yıllar boyunca yasaklandı. Yasaklara rağmen yapılan kutlamalarda yaşananlar ile Newroz, kan ve gözyaşı ile anılmaya başlanmış ve hafızalarda da ne yazık ki bu şekilde yer edinmişti. Oysa Newroz özgürlüktür, barıştır, kardeşliktir, kötülüğün sona erdiği güzelliklerin başladığı gündür.

 

Bu anlamlı günde de dünyanın farklı yerlerinde bütün yıkıcılığı ile savaşlar devam etmektedir. Halklar üzerindeki baskı ve zulüm acımasız boyutlarda varlığını sürdürmektedir. Ülkemizde de son 40 yıldır devam eden çatışmalı süreç sebebiyle on binlerce insanımız yaşamını yitirmiş, milyonlarca insan yaşadığı yerlerden göç etmek zorunda bırakılmıştır.

 

Zaman Zaman Kürt meselesinin barışçıl çözümüne yönelik büyük umutlarla başlatılan süreçlere tanıklık ettik. Ancak başlatılan bütün bu süreçler toplumsal beklentilerin aksine akamete uğramış, istenilen barış ve huzur ortamı tesis edilememiştir.

 

Bütün bu yaşananlara rağmen savaşa, çatışmaya ve şiddete hayır demeye ve barışta ısrarcı olmaya devam etmeliyiz. Yaşadığımız bunca acıdan sonra bu topraklarda konuşmamız gereken şey, sadece ama sadece barış olmalıdır.

 

Bugün bu tarihi alanda bütün farklılıklarımız ve renklerimizle Newroz’un bizlerde karşılık bulduğu ve yarattığı umut ile barış için bir aradayız. Bu vesileyle Mezopotamya halklarının elde ettikleri özgürlük ile meydana çıkan bu güzel bayramı benimseyip kutlayan başta Kürt Halkı olmak üzere tüm halkların Newroz Bayramını kutluyoruz.

 

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu

 

Diyarbakır Barosu

 

Diyarbakır Diş Hekimleri Odası

 

Diyarbakır Eczacılar Odası

 

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği

 

Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği

 

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği

 

Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası

 

Diyarbakır Tabip Odası

 

Diyarbakır Ticaret Borsası

 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası

 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi

 

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği

 

İnsan Halkları Derneği Diyarbakır Şubesi

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu

 

Rosa Kadın Derneği

 

TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu

 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Temsilciliği”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.