Diyarbakır’daki Hasarlı Binalar Meclis Gündeminde
Maraş merkezli depremin ağır hasara yol açtığı Diyarbakır’da, 3 bin 252 ağır hasarlı yapıdan sadece 50’si yıkıldı.
Konuyu mecliste gündeme getiren Yeşil Sol Parti Diyarbakır milletvekili Halide Türkoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından cevaplanması talebiyle mecliste soru önergesi verdi.
Türkoğlu, yaptığı açıklamada; “6 Şubat’ta Maraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından “Afet Bölgesi” ilan edilen 11 ilden biri de seçim bölgem olan Diyarbakır’dır. Yapılan hasar tespit çalışmaları sonucu 3 bin 252 binanın ağır hasarlı, 2 bin 828’nin orta hasarlı, 32 bin 652 binanın ise az hasarlı olduğu kaydedilmiştir. Yaklaşık 6 ayın ardından Bağlar ilçesinde başlayan yıkım çalışmaları ile 3 bin 252 ağır hasarlı binadan henüz 50’ye yakını yıkılabilmiştir. Sulama yapılmadan gerçekleşen yıkımlarda mahalleler toz bulutu arasında bırakılırken yıkımlar yeterli güvenlik önlemleri alınmadan gerçekleştirilmektedir. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şube Başkanının yapıların yıkımına ilişkin basına yaptığı değerlendirmelerde de şu bilgilere yer vermiştir; Valiliğin Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından düzenlenen ihalelerin, “pazarlık usulü” ile yapıldığını ihale için bir bedel belirlenmemiştir. Çıkan hurdalık ve geri dönüşüm malzemeleri üzerinden valiliğe para verilerek gerçekleştirilmiştir. Daha yüksek fiyat veren ve daha iyi referansı ‘torpili’ olanlar ihaleleri aldı” ifadelerini kullandı.
Türkoğlu, Bakan Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle şu soruları sordu;
1.) Hasarlı binaların yıkımı için yürütülen süreçte ve yıkım aşamasında hangi önlemler alınmıştır?
2.) Hasarlı binaların yıkımları yapılırken caddeler neden kapatılmıyor?
3.) Bina yıkımları gerçekleştirilirken neden sulama yapılmıyor? Halk sağlığını ve güvenliğini riske atarak gerçekleştirilen bu yıkımlara müdahale edilecek midir?
4.) Yıkım ihaleleri hangi yasal gerekçe ile pazarlık usulü yapılmaktadır? İhalelerin usulüne uygun yapılıp yapılmadığına dair Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?
5.) Depremin üzerinden 5 aydan fazla zaman geçmesine rağmen hasarlı binaların yıkımı neden geciktirilmiştir?
6.) Deprem konutlarının yapımı hangi aşamadadır? Konteynır ve çadırlarda kalan halkın yaşadığı mağduriyetin hızlıca giderilmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir?