Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C

Cezaevinden Çıkan Gültan Kışanak, Diyarbakır’a Geldi

Cezaevinden Çıkan Gültan Kışanak, Diyarbakır’a Geldi
REKLAM ALANI
17 Mayıs 2024 16:25
242

KOBANİ olayları olarak bilinen, 6-8 Ekim 2014’te 37 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin, aralarında eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 18’i tutuklu 108 sanığın yargılandığı davada dün tahliye edilen Gültan Kışanak, Diyarbakır’a geldi.

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

ARA REKLAM ALANI

6-8 Ekim 2014’te, dönemin HDP yöneticilerinin yaptığı protesto çağrısı üzerine başladığı iddia edilen olaylarda 37 kişinin hayatını kaybettiği ve ‘Kobani’ olarak bilinen sokak eylemlerine ilişkin 108 sanık hakkında 2020 yılında Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen davanın karar duruşmasında, tutuklu sanıklardan Ayla Akat, Ayşe Yağcı, Gültan Kışanak, Meryem Adıbelli ve Sebahat Tuncel’in tahliyelerine hükmedildi.

30 Ekim 2016 tarihinden beri cezaevinde olan dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanı olan Gültan Kışanak, Diyarbakır’a geldi. Diyarbakır Havalimanı’nda Mardin Büyükşehir Belediyesi eş başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Ayşe Serra Bucak Küçük ve Doğan Hatun ile partililer karşıladı.

Burada açıklamalarda bulunan Gültan Kışanak, kararın kendileri için anlamlı olmadığını belirterek, “Kobani aslında bir insanlık davasıydı, bir vicdan davasıydı. O zaman gerçekten 7’den 70’e herkes Kobani’de aslında insanlığa, vicdana, onura sahip çıktı. Sonrasında bize Kobani Kumpas Davası’nda operasyonlar yapıldı. Şimdi de bu vicdan ve insanlık davası olarak önümüzde duruyor. Dünkü karar bizim için anlamlı bir karar değildir. Ne hukuki olarak, ne siyasi olarak, ne vicdani olarak, ne de bu ülkenin hakikati olarak zerre kadar geçerliliği olan bir karar değil. Biz biliyoruz ki oradaki arkadaşlarımızın her biri halklarımızın barışı için, özgürlüğü için, demokrasi için yaşadılar. Bunun için nefes aldılar, bunun için mücadele ettiler. Bugün de cezaevlerinde aynı direnişi sürdürüyorlar” dedi.

‘KÜRT HALKINI SUSTURMAYA YÖNELİK SİYASİ DAVA’

Kışanak ve beraberindekiler, ardından Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il binasına geçti. Davada örgüt üyeliği suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Mardin Büyükşehir Belediyesi eş başkanı Ahmet Türk, burada yaptığı konuşmada, davanın Kürt halkını susturmaya yönelik olduğunu belirterek, “Kobani kumpas davası, Kürt halkını sindirmeye, susturmaya, kazanımlarını ortadan kaldırmaya yönelik bir siyasi dava olarak karşımızda duruyor. Biliyoruz ki geçmişten bugüne kadar Kürt halkının kazanımlarını yok etmek için adeta ırkçı milliyetçi bir anlayışla karşı karşıyız. Ne yaparlarsa yapsınlar bu halk asla başını eğmeyecek, özgürlüğü için demokratik geleceği için Kürt halkının özgür geleceği için mücadeleyi sürdürecek. Yüreğimiz buruk. Çünkü yoldaşlarımız hala içeride ama biz özgür demokratik bir gelecek için, elbette ki bugün dünden daha fazla örgütlü inançlı bir şekilde mücadele edeceğiz” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.