Dolar 32,5073
Euro 34,8975
Altın 2.433,11
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 19°C

Diyarbakır’da Son 49 Yılın En Yüksek Kar Yağışı Görüldü

Vali Münir Karaloğlu başkanlığında karla mücadele toplantısı düzenlendi.

Diyarbakır’da Son 49 Yılın En Yüksek Kar Yağışı Görüldü
REKLAM ALANI
20 Ocak 2022 13:18
1.722

Vali Karaloğlu, 112 Acil Çağrı Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, kentte yürütülen karla mücadele çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

 

ARA REKLAM ALANI

Karaloğlu, dün itibariyle Diyarbakır’da başlayan 17 ilçenin tamamında devam eden kar yağışı dolasıyla kriz merkezinde ilgili kurum temsilcileriyle değerlendirme toplantısı yaptıklarını söyledi.

 

Diyarbakır’ın şehirlerarası yollarına ilişkin bilgi aktaran Karaloğlu, şöyle konuştu; “Diyarbakır- Elazığ, Diyarbakır- Şanlıurfa, Diyarbakır- Mardin, Diyarbakır- Batman ile Silvan ve Bitlis hattındaki yollarımızda kar dolayısıyla kapanma yok. Maalesef her kar yağışından sonra zincirsiz ve tedbirsiz yola çıkan özellikle tırların kayması sonucu zaman zaman trafikte kapanmalar oluyor. Şu anda Mardin yolunda buna benzer bir sorunumuz var. Elazığ-Maden arasında benzer sorunlarımız oluşuyor. Bingöl tarafında özellikle kapanmalarımız var. Bunlara da müdahale ederek kayan tırları yoldan çekerek trafiği yeniden açmaya çalışıyoruz. Birinci önceliğimiz yollarda mahsur kalan vatandaşlarımızı bulundukları yerlerden daha güvenli yerlere almak. Onların öncelikle can güvenliklerini, sağlıklarını korumaya dönük çalışmalarımız devam ediyor.”

 

Diyarbakır’ın dış ilçe yollarına ilişkin bilgi veren Karaloğlu, şunları aktardı: “Meteorolojik verilere göre kent merkezinde kar kalınlığı 25 cm’yi bulurken Kulp’ta kar kalınlığı bir metreyi geçti. Şu anda Lice-Kulp, Dicle-Hani ve Eğil-Dicle arası yollarımız ulaşıma kapalı durumda. Ekiplerimiz açmak için çaba sarf ediyorlar. Sabah saatlerinde kapalı olan Çermik-Ergani ve Çermik-Çüngüş yolları yapılan çalışmalarla ulaşıma açılmış oldu. Kırsalda müdahale ettiğimiz bölgeler var. Maalesef kırsalda 570 mahalle yolumuz şu an için ulaşıma kapalı durumda.  İl merkezinde kapalı cadde ve sokağımız bulunmuyor.”

 

“İL VE İLÇE MERKEZLERİNDE GENEL BİR ELEKTRİK KESİNTİSİ YOK”

 

Karaloğlu, elektirik, haberleşme ve su kesintisine ilişkin şunları aktardı: “Şu anda il ve ilçe merkezlerinde genel bir elektrik kesintimiz yok. Devam eden arızalar ile ilgili ekiplerin müdahalesi de sürüyor. Yalnız kırsal mahallelerde 483 yerleşim birimimizde, mahallemizde enerji kesintimiz var. Bunların da birçoğuna bölgelerde ulaşım olmayışından dolayı ekiplerin müdahalesi de zorlaşıyor. İşte bugünkü toplantımızın bir amacı da oydu. Ekipler arasında koordinasyonu sağlayarak enerji veremediğimiz bölgelerde de en kısa sürede enerji vermeye çalışacağız. Bunun yanında haberleşmede çok ciddi bir sorunumuz bulunmuyor. Zaman zaman elektrik kesintisinden kaynaklı arızalar oluşabiliyor. O noktada da Türk Telekom görevlilerimiz sahada müdahale ediyorlar. İçme suyu ile ilgili bir sorunumuz bulunmuyor. Çermik ilçemizdeki küçük çaplı sorunumuz çözüldü. Ergani’de yüzde 5’lik kısımda su kesintimiz mevcut. Onu da gidermeye çalışıyoruz.”

 

Kentte kar nedeniyle eğitime bugün ara verildiğini anımsatan Karaloğlu, “Meteorolojinin bu gece çok ciddi bir ayaz ve buzlanma olacağı, sıfırın altında 15 dereceye kadar sıcaklığın düşeceği uyarıları var. Bugünkü toplantıda almış olduğumuz kararla yarın ve cuma günü Diyarbakır’ın tamamında eğitime 2 gün ara veriyoruz. Aynı şekilde kamu kurumlarında memur ve kamu görevlisi olarak çalışanlardan gebe, engelli ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımız da bu 2 gün idari izinli sayılacak” dedi.

 

“ACİL İŞİ OLMAYANLAR TRAFİĞE ÇIKMASINLAR”

 

Meteoroloji verilerine göre kar yağışının bu gece itibariyle kentte son bulacağını aktaran Karaloğlu “Haftaya yeni bir kar dalgasının geleceği bilgisi de var. Bizim karın yağışından şikayetimiz yok. Oluşturduğu olumsuzlukları ortadan kaldırmaya gayret ediyoruz. Meteorolojiden almış olduğumuz bilgiye göre 16 Ocak 1973 de Diyarbakır’da  65 santim kar yağmış. O günden bugüne en çok kar yağan gün oldu. Dün ve bugün 25 santimi geçti. Merkezde son 49 yılın en bereketli gününü ve kışını yaşıyoruz. İnşallah bu da yazın çiftçilerimizin yüzünü güldürür diye temenni ediyoruz. Vatandaşlarımıza zaman zaman sosyal medya üzerinden de uyarılarımız oluyor, aynı uyarıları tekrar etmek istiyoruz. Acil işi olmayanlar lütfen trafiğe çıkmasınlar. Trafiğe çıkanlar da mutlaka araçlarında kışlık lastik bulundursunlar ve zincirle çıksınlar. Acil ihtiyacı olmayanlar trafiğe çıkmasın, trafiğe çıkanlar da mutlaka tedbirini alarak trafiğe çıkmış olsunlar.” ifadelerini kullandı.

 

EKİPLER 7/24 TAKİPTE

 

Acil sağlık müdahalelerinin 112 çatısı altında birleştiğine dikkati çeken Karaloğlu, sözlerini şöyle tamamladı; “Vatandaşlarımızın özellikle yolda kalma gibi acil ihtiyaçlarında 112’miz 7/24 vatandaşımızın emrinde. Yine belediye hizmetlerine dönük 153 sistemini aktif hale getirdik. Hem kendileri ile ilgili hem de belediye hizmetleri ile ilgili taleplerini 153’e bildirebilirler. Biz bütün ekibimizle vatandaşımızın hizmetine hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Şu anda sahada Diyarbakır’ın tamamında yol açma çalışmaları ve enerji arızalarını giderme konusunda 328 araç ve 1650 personelle oluşan olumsuzlukları giderme noktasında kamu kurum ve kuruluşlarımız, büyükşehir belediyemiz, ilçe belediyelerimiz elbirliği ile sorunları çözmeye gayret ediyoruz, gayret etmeye de devam edeceğiz. İnşallah bu kar yağışı dolayısıyla daha fazla bir sıkıntı yaşamadan neticelendiririz diye de temenni ediyorum.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.