Dolar 32,5157
Euro 34,8762
Altın 2.432,52
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C

Diyarbakır’da Kurban Satışları Durgun

Diyarbakır’da Kurban Satışları Durgun
REKLAM ALANI
5 Temmuz 2022 14:42
1.304

Diyarbakır’da kurban satış noktalarında hayvan sahipleri önceki yıla göre umdukları müşteri potansiyelini bulamazken, kurbanlık almaya gelen yurttaşlar ise fiyatların pahalılığından yakınıyor.

 

ARA REKLAM ALANI

Diyarbakır’da Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık satışları başladı ancak yurttaşların her gün düşen alım gücü ve katlanan kurban fiyatlarından kaynaklı pazarlarda tat tuz yok. Kurbanlık satıcıları yem fiyatlarından şikayet ederken, yurttaşlar ise yüksek fiyatlardan dolayı kurbanlıkların yanına yaklaşamıyor.

 

Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlıklar Diyarbakır’da pazarlarda yerini aldı. Kentte birçok noktada kurulan kurban pazarında hayvan sahipleri müşteri beklerken, ekonomik kriz kurban satışlarında da kendisini gösterdi.

 

 

Diyarbakır’da Kurban satış noktalarından biri olan Yeniköy Mezarlığı yanındaki alanda müşteri bekleyen hayvan sahipleri geçen yıla göre satışların ciddi oranda düştüğünü ve yurttaşların alım güçlerinin yükselen fiyatlar karşısında çaresiz kaldığını belirtiyorlar.

 

‘ARTIK ALLAH YOLUNDA KESMEKTEN DE VAZGEÇİYORUZ’

 

Kurban fiyatlarının yüksek olduğunu ifade den bir Osman adında genç bir yurttaş şunları söyledi: “Geçen seneye göre kıyalarsam bir hayvanı 700-800 liraya alıyorduk ama şuan 2 bin liradan bahsediyorlar. En fazla fiyatı bin 500 lira olur diye umuyordum ama karşıma farklı bir fiyat çıktı. Artık Allah yolunda kesmekten de vazgeçiyoruz.”

 

‘YEM PAHALI OLUNCA HALİYLE KURBANLIK FİYATLARI DA ARTIYOR’

 

Yeniköy Kurban Satış noktasında hayvanlarını satmaya çalışan Emin Timoçin, 250 küçükbaş hayvan getirdiğini anacak satışların umduğu gibi gitmediğini belirterek şunları söyledi: “Geçen yıl bin 200 lira olan keçi bu yıl 2bin 500 lira. Vatandaş fiyatı pahalı buluyor ve almıyor. Kurbanlıklar pahalı ama Arpa fiyatları da pahalı. Geçen yıl 2 bin 500 liraya aldığımız arpa bu yıl 7 bin 500 lira. Yem pahalı olunca haliyle kurbanlık fiyatları da artıyor. Bu sene pahalılıkta dolayı kimse fazla da kurban kesmez. Satışlar geçen yıla göre yarı yarıdan daha düşük.”

 

‘MALİYETLER KURBANLIK FİYATLARINDAN ÇOK DAHA FAZLA ARTTI’

 

Besi girdi maliyetlerinin yükselmesinden dert yanan kurbanlık satıcısı Süleyman İzol şunları söyledi: “Arpa, saman altın gibi olmuş alamıyoruz. Fiyatlar uçmuş ne verebiliyoruz ne de alabiliyoruz. Geçen yılla bu yıl arasında kurbanlıklarda yüzde 200 fark var. Kurban fiyatları 3 bin 500’den başlıyor. Geçen yıl bin 500 liraydı. Millet de kurban alamıyor. Maliyetler kurbanlık fiyatlarından çok daha fazla arttı. Millet şuan perişandır.”

 

 

‘FİYATLARI ARAŞTIRIYORUZ AMA BÖYLE OLSA KURBAN ALMAK ZOR MESELE’

 

İslam Dalmızrak, kurbanlık almaya geldiğini ancak fiyatların yüksek olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kurban almaya geldik ama alınmıyor. Bir tanesinin fiyatını sormuşuz 3 bin lira diyorlar. Geçen yıl 700 liraya da bin liraya da kurban vardı. Bu sene kurban fiyatları 2-3 katına çıktı. Şuan fiyatları araştırıyoruz ama böyle olsa kurban almak zor meseledir.”

 

KURBANLIKLAR PAHALI, SATIŞLAR DURGUN 

 

Kurbanlık satışı yapan Ömer Ersoy ise şöyle konuştu: “Kurban fiyatları önceki seneye göre çok pahalanmış. Geçen sene bu zamanlar 50-60 tane kurban satmıştık ama bu sene 10-15 tane sattık. Hayvanlar bu sene çok pahalı olduğu için milletin gücü yoktur kurban almaya. Geçen yıl kurban fiyatları 800 liradan başlıyordu ve en iyisi 3 bin liraya kadar çıkıyordu. Bu yıl ise en ucuzu 2 bin liradan başlıyor ve 7 bin liraya kadar çıkıyor. Burada bir kurbanlık milletin bir iki ay maaşıdır, millet alamıyor. Onun için de satışlar durgundur.

 

KURBANLIKLAR 7 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR 

 

Kurbanlık satıcısı İrfan Şahin de işlerin önceki yıla göre düştüğünü belirterek şunları söyledi: “Kurbanlık fiyatları bin 500 liradan başlıyor ve 7 bin liraya kadar da kurbanlık var. Allaha hamdolsun ama geçen seneye göre satış yok.”

 

KAYNAK: Surajans

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.