Dolar 32,3650
Euro 34,6947
Altın 2.390,09
BİST 10.171,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Diyarbakır’da “Karpuz Hasadı” Etkinliği Yapıldı

Diyarbakır’da “Karpuz Hasadı” Etkinliği Yapıldı
REKLAM ALANI
20 Temmuz 2023 20:06
267

Diyarbakır’ın coğrafi işaretli ürünlerinden olan ve özellikleriyle dünyaya nam salmış Diyarbakır karpuzunun ilk hasadı Vali Su’nun katılımıyla yapıldı.

 

ARA REKLAM ALANI

Ergani ilçesine bağlı Yolköprü Mahallesi’nde düzenlenen karpuz hasadı etkinliğine Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın, kamu kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.

 

Hasat etkinliğinde kestiği bir karpuzu inceleyen Vali Su, daha sonra üreticilerle bir araya geldi. Arazide gazetecilere açıklamalarda bulunan Su, kentin her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Vali Su sözlerine şöyle devam etti; “Hububat, arpa, pamuk ekimi gibi konularda önemli bir potansiyele sahibiz. Aynı zamanda ceviz, üzüm, fıstık gibi ürünlere sahibiz. Bugün hasadını gerçekleştireceğimiz karpuz yetiştiriciliğinde de önemli bir potansiyelimiz var. Dünyada karpuz önemli tarım ürünü. Dünyada üretimde 1’inci sırada Çin yer alıyor. Ülke olarak biz 2’nci sıradayız. Ülkemizin Akdeniz, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde karpuz yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlimiz ise bölgemizde en çok üretimi yapan şehir konumunda.”

 

Diyarbakır’da 2023 yılında 30 bin dekar alan üzerine karpuz ekimi gerçekleştirdiklerini kaydeden Vali Su, “İlimizde karpuz üretiminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Tarım Bakanlığımız çok ciddi yatırımlar gerçekleştiriyor. Bu yıl da önemli bir proje gerçekleştirdik. Çiftçilerimize 115 bin 505 karpuz fidesi dağıtımı gerçekleştirdik. Şimdi o çiftçilerimizin ürünlerini alıyoruz. Bu proje yaklaşık 1 milyon 155 bin liralık bir projeydi. Bunun yüzde 75’ini çiftçilerimize hibe olarak verdik. Yüzde 25’ini de çiftçi katkısı olarak gerçekleştirdik. Toplamda geçen yıl ülkemizde 690 bin dekar alanda 3 milyon 394 bin ton karpuz üretimi gerçekleştirilmişti. İlimizde de geçen yıl 27 bin dekar alanda 112 bin ton karpuz üretimi gerçekleştirdik. Bu yıl desteklerimizle biraz artırdık bu rakamı, 30 bin dekara çıkardık. 150 bin ton üzerinde üretim gerçekleştirmiş olacağız. Bizim için önemli bir ürün olan karpuz, yaz mevsiminin en önemli serinletici meyvelerinden bir tanesidir. Bu meyanda Tarım Bakanlığımıza da bu desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, çiftçilerimize bereketli, bol kazançlar diliyorum” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.