DİYARBAKIR’DA İZİNLER İPTAL, SAĞLIKÇILAR TEPKİLİ!
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü sağlıkçıların izinlerini iptal etmesi tepkilere neden oldu.
Konuya ilişkin gazetemize konuşan SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak ve Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, alınan karardan dönülmesi çağrısında bulunarak, izinleri iptal etmek yerine yeni sağlıkçı atamalarının yapılmasını söylediler.
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü dün itibariyle sağlıkçıların izinlerini iptal etti. Geçen yılda izinleri iptal edilen sağlık çalışanların pandemi sürecinde iş yükünün artmasıyla psikolojik olarak yıprandığını belirten SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak ve Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, Koronavirüs vaka sayısının pik yaptığı bu dönemde çözüm yolunun sağlıkçıların izinlerinin iptal etmek yerine yeni sağlıkçı atamalarının yapılması çağrısında bulundu.
SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, Kentteki hastanelerde 3 kişinin yaptığı işi 1 kişinin yaptığını belirterek sağlıkçıların kan ağladığını söyledi. 2 yılı aşkındır devam eden pandemi sürecinde sağlık atamalarının yeterli seviyede olmadığını ve gelen sağlıkçıdan çok istifa eden sağlıkçı olduğunu belirten Orak, pandemiden kaynaklı sağlıkçıların iş yükünün çok artığını belirterek sağlıkçı atamalarının yapılmasını söyledi.
Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu ise, konuya ilişkin Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin ile görüştüklerini belirterek izinlerin geçici olduğunu söyledi. Türkiye’de 2 ya da 3 hastaya bir hemşirenin baktığını ve sağlık çalışanı sayısının yetersiz olduğunu söyleyen Ensarioğlu, pandemi sürecinde sağlık çalışanların sevdiklerinde ayrı kalıp mağdur olduklarının da göz önünde olduğunu söyleyerek yakın zamanda yeni atama beklediklerini belirtti.
“İZİNLERİ İPTAL ETMEK ÇÖZÜM DEĞİL, YENİ SAĞLIKÇI ALIMI YAPILMALI”
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, “Sağlıkçıların izinlerinin iptal edilmesi Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü’nün aldığı bir karardır. İlden ile Valilik ile İl Müdürü birlikte karar alıyorlar. Dün Antalya’da, bugün de Diyarbakır’da yapıldı. Çözüm sağlıkçıların iznini iptal etmek değildir. Zaten sağlıkçılar 2 yıldır çok yoruldular, çok yıprandılar. Daha çok onların dinlenmesi gerektiği bugünlerde izinlerini iptal etmek, sağlıkçıları daha çok yıpratacaktır. Şöyle bir haklı tarafları da var, sağlık personeli cidden yetmiyor ama bunun çözümü sağlıkçıların iznini iptal etmek değil, yeni sağlıkçı alımı yapmaktır. Bir an önce sağlıkçı alımının yapılması lazımdır. Hastaneler şu anda sağlık personelleri açısından kan ağlıyor. 3 kişinin yaptığı işi 1 kişi yapıyor. İzin de iptal edilince herkes yorgunluktan tükenmiş duruma düşüyor.
“ALIM OLDU AMA ÖYLE BÜYÜK BİR ALIM OLMADI”
Uzunca bir süredir, bir buçuk 2 yıldır alım oldu ama öyle büyük bir alım olmadı sağlık personelleri açısından. Onun dışında emekli olanlar, istifalar açıldıktan sonra istifa edenler çok oldu. Giden çok, gelen yok. Bunun üstüne bir de pandemiden kaynaklı olarak sağlıkçının yükü çok arttı. Geçen yıl da izinler iptal edilmişti, geçen yaz da kimse izin kullanamamıştı. Bu yaz da öyle. İzinleri iptal ederek var olan sağlıkçıyla, var olan personelle bu işi sürdürmeye çalışıyorlar. Ancak artık sağlık sistemi tükenmiş durumda. Bunun çözümü yeni sağlıkçı alımını yapmak, yeni sağlık personeli almaktır.” Diye konuştu.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İZİNLERİ GEÇİCİ OLARAK DURDURULMUŞ”
Sağlık Ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, “Sağlık çalışanlarının izinleri geçici olarak durdurulmuş. Bu Covid-19 sürecinde sahaya inmek, sahada aşılanmak sürecinde sondan ilk 5’te oldukları için, bu izinler iptal değil, geçici olarak durdurulmuş. Ta ki bu Covid-19 sürecinin sahadaki çalışmaları hızlandırmasından dolayıdır. Ben bugün Müdür Bey ile de görüştüm bu konuyu. Sebep olarak Covid-19 sürecinde izin dönemi olduğu için, hastanelerdeki hasta sayıları da ortada. Şimdi bir kısım izne giderse orada bulunan hastaların mağduriyeti artar. Şimdi iş yükü artınca, oradaki çalışanlar mağdur olur. Bir de bu kısıtlamaları uzun tutmamak için, Müdür Bey bu Covid-19 sürecini rahatlatma, biraz daha aşılamada hızlandırmadan dolayı durdurduklarını söyledi. Ancak ilerde bu izinler başlayacaktır. Yani bu izinler bir yılı bulmaz.
“TÜRKİYE’DE 2 YA DA 3 HASTAYA BİR HEMŞİRE BAKIYOR”
Biz her açıklamamızda sağlık çalışanların az olduğunu, alımların olması gerektiğini, iş yükünün kat be kat arttığını, hasta yükünün kat be kat arttığını söylüyoruz. Buna rağmen personel say ımızın yetersiz olduğunu söylüyoruz. Dünya sağlığına baktığımızda hasta sayısına düşen hemşire sayısı belliyken, Türkiye’de 2 ya da 3 hastaya bir hemşire bakıyor. Bu da iş yükünü artırıyor. Yakın zamanda da personel alımı olacaktır.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ MAĞDUR EDİLMESİN”
İzin herkesin doğal bir hakkıdır. Ben bundan dolayı Müdür Bey’le görüştüm ve kendilerine, çalışanlarımızın gerekli izinlerin kullanılması gerektiğini söyledim. Çalışanlarımız mağdur edilmesin. Ancak Covid-19’un pik yaptığı bir dönem. Zaten sağlık çalışanlarımızın sevdiklerinden ayrı kalması, yıpranmaları, mağduriyetleri göz önündedir. İzinler zaten psikolojik olarak onların hakkıdır. En kısa zamanda arkadaşlarımız izinlerine ayrılacaktır.” dedi.
Covid-19 ile mücadele kapsamında sağlık çalışanlarının istifa, emeklilik ve izin taleplerine kısıtlama getiren Sağlık Bakanlığı, istifa yasağının 1 Temmuz’dan itibaren Türkiye geneli kaldırılmıştı.
ANTALYA’DA DA İZİNLER İPTAL
Öte yandan önceki günde Antalya Valiliği İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu, yangın felaketinin yaşandığı ilde koronavirüs salgın riskinin de artması gerekçesiyle sağlık çalışanlarının izinlerini iptal etti.
HABER: FATİH SURUÇ (MÜCADELE GAZETESİ)