Dolar 32,4268
Euro 34,8288
Altın 2.442,65
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 17°C

Diyarbakır’da El Cezeri’nin hayatı ve çalışmalarını konu alan kitap hazırlandı

Diyarbakır’da El Cezeri’nin hayatı ve çalışmalarını konu alan kitap hazırlandı
REKLAM ALANI
6 Nisan 2024 09:09
124

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve Amida Höyük Kazı başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız ile Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem’in editörlüğünde, 23 bilim insanının da katkısıyla hazırlanan kitapta, bilim dünyasında sibernetik ve robotiğin piri olarak kabul gören El-Cezeri’nin hayatı ve yaptığı çalışmalar kaleme alındı.

Prof. Dr. Yıldız, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı, Üniversitemizin ise 50’nci yılı anısına, ‘Dahilerin İlham Kaynağı el-Cezeri’nin Günümüze Yansıyan Mirası’ adlı bir kitap çalışması yaptık. Bu kitap çalışmasının, El-Cezeri’nin 25 yıl emek verdiği, teknolojinin temellerinin atıldığı Diyarbakır’da hazırlanması önemlidir” dedi.

ARA REKLAM ALANI

Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve Amida Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız ile Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem’in editörlüğünde, Artuklu Sarayı’nda 25 yıl yaşayan, sibernetiğin ve robotiğin piri olarak kabul gören El-Cezeri’nin hayatı ve yaptığı çalışmalar kitap haline getirildi. ‘Dahilerin İlham Kaynağı El Cezeri’nin Günümüze Yansıyan Mirası’ isimli kitaba, çeşitli üniversitelerde görevli akademisyen ve araştırmacı yazarlardan oluşan 23 kişilik ekip de makaleler ile destek verdi. Uzun yıllardır El-Cezeri’nin yaşadığı Diyarbakır Artuklu Sarayı’nda kazı çalışmaları yürüten ve El-Cezeri’nin hayatı ve çalışmaları üzerinde bilimsel araştırmalar yapan Prof. Dr. Yıldız, 6- 8 Ekim 2022 tarihleri arasında ‘Uluslararası El-Cezeri Çalışmaları ve Günümüze Yansımaları Sempozyumu’ adı ile Diyarbakır’da ilk kez bir ‘El-Cezeri’ sempozyumu yapıldığını belirterek, “Bu sempozyumun akabinde 2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı ve üniversitemizin 50’nci yılı anısına, bu defa ‘Dahilerin İlham Kaynağı El-Cezeri’nin Günümüze Yansıyan Mirası’ adlı bir kitap çalışması yapıldı. Bu kitap çalışmasının El-Cezeri’nin 25 yıl emek verdiği, teknolojinin temellerinin atıldığı Diyarbakır’da hazırlanması önemlidir. Kitapta El-Cezeri’nin hayatı, ilimi kişiliği ve bilime katkısı, mühendislik tarihindeki yeri, teknoloji tarihindeki yeri, El-Cezeri’nin yaşadığı Artuklu Sarayı’nda El-Cezeri izleri, El-Cezeri’nin yaşadığı ortam ve bu ortamın El-Cezeri’ye katkıları gibi makaleler yer almaktadır” şeklinde konuştu.

‘METİNLERİN YANI SIRA ÖNEMLİ GÖRSELLER DE YER ALIYOR’

Kitabın çalışmalarına 2022’de başladıklarını ve 2 yıllık çalışmanın ardından baskıya girdiğini ifade eden Prof. Dr. Kılıç, “Kitabımızın çalışmaları 2023’ün sonlarında tamamlanıp baskıya girdi. Kitapta metinlerin yanı sıra görseller de yer almaktadır. Özellikle El-Cezeri’nin yaptığı eserlerin fotoğrafları kitapta yerini alıyor. Kitabımızın ön kapak sayfasında El-Cezeri’nin yaptığı ve kendisi ile özdeşleşen bir nevi El-Cezeri’nin yaptığı çalışmaların simgesi haline gelen, filli su saatinin çizimi yer alıyor. Kitabımızın arka kapak sayfasında ise El-Cezeri’nin Artuklu Sultanı Nurettin Mahmud’un emriyle Artuklu Sarayı için yaptığı, meşhur Artuklu Sarayı kapısının çizimi yer almaktadır. Bu çizimler Ebu’l-‘İzz İsma’il bin er Rezzaz El-Cezeri’nin, El-Cami‘ Beyne’l-İlm ve’l- ‘Ameli’n-Nafi fî Sınaati’l-Hiyelaaa’ (Makine Yapımında Yararlı Bilgiler ve Uygulamalar) adlı ünlü eserinden alınmıştır” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.