Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Diyarbakır’da Bir Hastanede Yılda 4 Binin Üzerinde Katarakt, 600’ün Üzerinde Kornea Ameliyatı

Diyarbakır’da Bir Hastanede Yılda 4 Binin Üzerinde Katarakt, 600’ün Üzerinde Kornea Ameliyatı
REKLAM ALANI
14 Mart 2024 00:05
346

Diyarbakır’da Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği İdari Şefi Doç. Dr. Mehmet Fuat Alakuş, kliniklerinin Diyarbakır’ın yanı sıra bölgedeki 6 ile daha hizmet verdiğini ve bu nedenle yılda ortalama 4 binin üzerinde katarakt ameliyatı gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği İdari Şefi Doç. Dr. Mehmet Fuat Alakuş, kliniklerinin tam teşekküllü bir bölge hastanesi konumuna geldiğini söyledi. Diyarbakır’ın yanı sıra bölgedeki 6 kente sağlık hizmeti verdiklerini belirten Doç. Dr. Alakuş, 3’üncü basamak hizmetlerine 10 yıl önce kısmen başladıklarını, ancak gelinen noktada bir bölge hastanesi konumuna geldiklerini kaydetti. Doç. Dr. Alakuş, kornea nakillerini 6 yıldır aktif olarak yaptıklarını ifade ederek, “600’ün üstünde kornea nakli gerçekleştirdik. Ayrıca 3’üncü basamak hastanelerinde yapılan retina ameliyatları kliniğimizde yapılmaktadır. Yaklaşık bir yıldır kliniğimiz eğitim kliniği ruhsatı aldı. Şu an 5 asistanımızla beraber bir eğitim kliniği görevini de yürütmekteyiz. 5 öğretim üyeniz var ve öğretim üyelerinin başında bulunduğu bir birimleşme sürecine girdik. 2 aydır da ilimizde kamu hastanelerinde ilk defa birim polikliniklerini kurduk. Retina, kornea, şaşılık polikliniği ve glokom birim polikliniği gibi 6 birim polikliniği açtık. Bu saydığım birimlerdeki hastalar kronik hastalar ve birçoğunun tedavileri ömür boyu sürmektedir” diye konuştu.

ARA REKLAM ALANI

‘TAMAMEN ÜCRETSİZ’

Vatandaşların özellikle bazı üst düzey ameliyatlarda ücret alınıp alınmadığını sorduğunu anlatan Alakuş, “Bunlar ücretli mi? Diye soruyorlar. Hayır. Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi Göz Kliniği’ndeki bütün ameliyatlar, kamunun desteklediği ameliyatlar tamamen ücretsizdir. Olması gereken budur. Yani bir ekstra diye dile getirmiyorum. Bu olması gereken bir hizmettir. Bu anlamda hem gelişiyor hem de sayımızı artırıyoruz. Yani 3’üncü basamak göz merkezi olduk kesinlikle diyebiliriz. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde ve merkezimizde de en çok yapılan ameliyatlar katarak ameliyatıdır. Yılda 4 binin üzerinde katarakt ameliyatı bizim hastanemizde yapılmaktadır. Bu çok büyük bir rakamdır. Bunun dışında korna nakilleri ve retina ameliyatları ve kapak ameliyatları, şaşılık ameliyatları da hepsi aktif olarak hastanemizde yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

AİLELERE DİJİTAL EKRAN UYARISI

Doç. Dr. Mehmet Fuat Alakuş, tablet ve telefon gibi dijital ekranların da çocuklar üzerinde olumsuz etki oluşturduğunu söyleyerek ailelere uyarıda bulundu. Alakuş, şunları söyledi: “Tablet, telefon gibi dijital ekran kullanımı çocuklarda çok yaygın ve aileler bazen bunun önüne geçemiyor. Ancak bizim kendi kliniğimizin yapmış olduğu bir çalışma da var. Amerika’da yapılmış olan bir çalışma da var. Dijital ekrana bakmak çocuklarda miyopi riskini artırıyor ve bu da çocukta görme bozukluğuna yol açan kırma kusurlarına yol açıyor. Bu yüzden ailelerimiz lütfen çocuklarını dijital ekrandan uzak tutsunlar. Bu sadece göz açısından böyle. Diğer ilgili kliniklerle de görüşüyoruz. Özellikle psikiyatride dikkat eksikliği hiper aktivite bozukluğu gibi hatta kısmi otizm gibi bulgulara yol açıyor. Ama bizim açımızdan önemi olan miyopiyi artırması. Gözlük numarasını artıran bir durumdur. Gözlük kullanmayanlarda da kırma kusuruna yol açabilecek bir durum. Bu anlamda kesinlikle dijital ekrandan uzak durmalarını öneriyorum. İkinci bir husus 40 yaşından sonra insanların mutlaka genel göz muayenesi olması, en azından bir göz tansiyonu kontrolü ve retina muayenesi olmasını öneriyorum.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.