Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Diyarbakır’da 480 Yıl Önce Yaptırılan İçme Suyu Şebekesinin Bir Kısmı Daha Bulundu

Diyarbakır’da 480 Yıl Önce Yaptırılan İçme Suyu Şebekesinin Bir Kısmı Daha Bulundu
REKLAM ALANI
14 Kasım 2023 18:15
184

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğünce yürütülen altyapı çalışması sırasında, 1543’te inşa ettirilen ve 1930’a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan, yaklaşık 14 kilometre uzunluğundaki hattın bir kısmı daha ortaya çıkarıldı.

DİSKİ ekipleri, altyapı çalışmaları sırasında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen ve 1930’a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan içme suyu şebekesinin bir bölümü daha bulundu.

ARA REKLAM ALANI

Daha önce merkez Sur ilçesindeki tarihi surların restorasyon çalışması ile İçkale’de Amida Höyük’teki arkeolojik kazılarda bulunan içme suyu şebekesinin bir kısmı daha ekiplerin yürüttüğü altyapı çalışmasında gün yüzüne çıktı.

DİSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, merkez Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi’ndeki Lice Afet Evleri civarında içme suyu şebekesi için altyapı çalışması yürüttüğü sırada, 1543’te inşa ettirilen ve 1930’a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan içme suyu şebekesine rastladı.

BULUNAN TARİHİ SU KANALI İÇİN ÇALIŞMALAR DURDURULDU

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, kentte yeni gelişen bölgelere içme suyu ve kanalizasyon hattı döşediklerini, bu kapsamda yürüttükleri çalışma esnasında tesadüfen tarihi bir kanala denk geldiklerini söyledi.

Tarihi su kanalı için çalışmaları durdurduklarını belirten Tutşi, kanalı koruma altına alarak ilgili yerlere resmi bildirimde bulunduklarını dile getirdi.

Yaptıkları araştırmada “Ab-ı Hamravat” adlı kanalın 480 yıllık geçmişinin bulunduğunu tespit ettiklerini bildiren Tutşi, şöyle konuştu: “Kanuni Sultan Süleyman, burada geldiğinde Diyarbakır’ın içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere su kanalının yapılması talimatını veriyor. Diyarbakır, tarihi bir şehir, yüzlerce tarihi eseri var. Bu kanalın da o tarihi eserler içerisinde yer almasını ve turizme açılmasını bekliyoruz. İnşallah tespit ettiğimiz kanalın büyük bir kısmı korunmuş olarak bulunur. Kanalda yapılan işçilik son derece kaliteli. Yaklaşık 500 yıllık bir kanaldan bahsediyoruz ve hala çok iyi durumda. Su kaybı olmasın diye kanalın düzgün işlemesi açısından harika bir işçilik var. Bunun gün ışığına çıkartılması ve turizme kazandırılmasına ilişkin ilgili birimler çalışacaktır.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.