Diyarbakır TAHAP: “Mağdur Edildiğimiz İçin Sektörümüz Risk Altındadır
Türkiye Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) Diyarbakır Şubesi, arı besleme şekeri ile ilgili yaşadıkları soruna dikkat çekti.
(HABER & FOTOĞRAF: SEYFETTİN EKEN)
Açıklama yapan Diyarbakır TAHAP Yönetim Kurulu Üyesi Remzi Balık, geçtiğimiz Mart ayında TAHAP genel başkanı ile 50 kilo arı besleme şekeri için 400 liradan anlaştıklarını belirterek “Aradan 7 aylık bir süre geçti ne şeker tedariki yapıldı ne de ücret iadesi. Türkiye üreticileri olarak geçtiğimiz bu zor süreçten mağduriyetimiz bilirkişi raporlarınca mevcut” dedi.
“ŞEKER TORBASI 2 BUÇUK KAT ZAMLANDI”
Ücretin ödendiği dönemde şeker çuvalının 400 lira olduğunu ifade eden Balık, şuan bir çuval şekerin 1050 lira olduğunu belirterek “Bu hususta ülkemizin bütün yöneticilerine sesleniyorum, sektörümüz tehdit ve risk altındadır. Diyarbakır ve cumhuriyet üreticileri olarak yetkililerin duruma el atmasını rica ediyoruz. Ödenen bu paraların nerelerde kullanıldığını, tutanaklar ve faturalar eşliğinde kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
“MEB’İN TABLETLERİNİ KENDİLERİ DAĞITMIŞ GİBİ GÖSTERDİLER”
“MEB’in dağıtmış olduğu tabletleri bile kendileri dağıtmış gibi bir hava yaratıyor” diyen Balık şunları söyledi: “İzmir Seferihisar’da Roman ailelere gidecek bin arılı kovanların sadece 100 kovanı teslim edilmiş olup bu kovanların içinde arı olması gerekirken boş kovanlar da gitmiştir. Şırnaklı üreticilere 200 küçükbaş koyun temini nerede? Özet olarak cumhuriyetimizin bütün yetkililerine sesleniyoruz üreten bir Türkiye için üreticilerimizin sesine kulak verin. Mağduriyetimiz mağduriyetinizdir. Bütün yetkili makamlara, cumhuriyetin tüm mercilerine sesleniyoruz, mağduriyetimize kulak verin, üreten bir Türkiye için.”
VATAN PARTİSİ’NDEN ARICILARA DESTEK
Arıcılara destek vermek için açıklamaya katılan Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ferdi Tanhan yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Yılbaşından beri bütün Türkiye’deki arıcılarımız perişan. İlkbaharda arılarımız kıştan çıktı. Kıştan çıkan arı üreticilerimizin çok iyi bildiği gibi açtır. Şeker ile beslenmesi gerekmektedir. Bu şeker, balın kalitesi veya tatlandırılması için değil arının hayatta kalması ve üremesi için şarttır. Bir arının yaşam süresi 45 gündür. Üremenin sürmesi arıcılık için bal üretiminin en temel meselesidir. Oysa arıcılarımız paralarıyla bile şeker bulamadılar. Bu durumu çözmesi gereken hükümetimiz ve bakanlığımız ise konuya ilgisiz kaldı. Arıcıları terk ettiler, önemsemediler. Açık söylüyorum bu durum Türkiye’nin gıda güvenliğini önemsememektir.”
“ÜRETİCİNİN GÖNDERDİĞİ PARALAR BUHAR OLUP UÇTU”
“Bunun üzerine bazı aracı kuruluşlar ve TAHAP Fedarasyonu gibi dernekler biz ucuza şeker vereceğiz diye ortaya çıktılar” diyen Tanhan “Geçtiğimiz Mart ayında arıcıdan şeker bedellerini peşin olarak topladılar. Arıcılarımız için çok büyük miktarda paralardan bahsediyoruz. Sadece Diyarbakır’dan 1.2 Milyon TL para gönderildi. 81 ili düşündüğünüzde miktarın büyüklüğünü siz hesap edin. 1 hafta içinde gönderilmesi gereken şekerler bahar geçti, yaz geldi, bakın şimdi sonbahardayız aylar geçti, ancak bir gram bile şeker yok ortada. Üreticinin gönderdiği paralar buhar olup uçtu. Arılarımız üreyemedi. Yavru arılar sakatlandı, çürüdü, öldü. Arıcının bal verimi düştü. Arıcı tefeciye el açtı, muhtaç oldu. Tarif edilemeyecek boyutlarda zarara uğradı” dedi.
“ÜRETİCİNİN DAVASI BİZİM DAVAMIZDIR”
Tanhan açıklamasının devamında şunları söyledi: “Şimdi üreticinin bu mağduriyetine sessiz kalan herkes Diyarbakır’a baksın. Arıcılar sizden bıktı. Üreticinin davası bizim davamız. Üreticiyi tefecinin avucuna düşürüp deri koltuklarda rahat rahat keyif sürebileceğini düşünenler yanılıyor. Bizim balımızı, arımızı telef eyleyip Türkiye’nin zenginliklerini iç etmeye çalışan kim varsa bilsin ki üreticin eli yakasında. Hukuki işlemlere başlıyoruz arıcının zararını fazlasıyla tanzim edeceğiz. Devletimizin ilgili kurumlarına, özellikle tarım bakanlığına sesleniyoruz. Sonbahar ve ilkbaharda arıcıya şeker desteği yapılsın. Arıcı bir takım çıkarcıların insafına terk edilmesin. Buradan bütün arıcılarımıza söz veriyorum. Zararları telafi edilecek. Ancak bir daha böyle zararlara karşılaşmamız için bizi yöneten şu programı, siyaseti değiştirmeliyiz. Arıcılar kovanlarını idare etmekle yetinmeyecek Türkiye’nin yönetiminde söz sahibi olacak. Üretim ekonomisinin inşası artık milletin meselesi, arıcının meselesi oldu. Ne var ki, sistem değişikliği için üreticinin yönelişi yetmiyor. Devletin kararı ve uygulaması gerekiyor.”
DOĞU PERİNÇEK İLE ARICILAR TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
Vatan Partisi İl Başkanı Tanhan, basın açıklamasının ardından Genel Başkan Doğu Perinçek’i telefonla arayarak arı üreticilerini konuşturdu. Perinçek, arıcıların yanında olduklarını ve bu sorunun çözümü için üzerine düşeni yapacaklarını söyledi.