Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Diyarbakır Cezaevindeki İşkence İddiasına Suç Duyurusu

Diyarbakır Barosu, İHD ve ÖHD, Diyarbakır T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutukluların işkenceye maruz kaldığını öne sürerek, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Cezaevindeki İşkence İddiasına Suç Duyurusu
REKLAM ALANI
16 Şubat 2022 18:39
1.711

Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan işkence, tehdit ve kötü muamele iddialarına dair adliye binası önünde açıklama yaptı. ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ve İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun’un yanı sıra çok sayıda avukat ve insan hakları savunucusu açıklamaya katıldı.

 

ARA REKLAM ALANI

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşme ve belgelerle işkencenin mutlak olarak yasaklandığına dikkati çeken ÖHD üyesi avukat Şemdin Şahin, “Gerek ulusal, gerekse de ulusal üstü hukukta hiç bir istisnai durum, savaş, siyasi iktidarsızlık, olağanüstü hal vs hiçbir koşul veya istisnai durum işkencenin uygulanmasına gerekçe yapılamaz. Bir başka deyiş ile neyle suçlanırsa suçlansın hiç kimseye işkence, insanlık dışı ve kötü muamelede bulunulamaz” dedi. Şahin, cezaevlerinde halen ölüm, sevk, işkence ve kötü muamele, tecrit, görüş engeli, haberleşme haklarının engellenmesi, disiplin soruşturmaları gibi hak ihlallerinin yaşandığını söyledi.

 

Hak ihlallerine dair kendilerine çok sayıda başvuru yapıldığını aktaran Şahin, en son Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklular ve aileler tarafından 31 Ocak’ta işkence ve kötü muameleye dair başvuru yapıldığını kaydetti. Başvuru üzerine cezaevinin ziyaret edildiğini ve 7 tutukluyla görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Şahin, “Mahpuslar, işkence, insanlık dışı ve kötü muamele, hakaret ve tehdit olaylarına ilişkin inceleme ve tespit yapılmasını, yapılacak inceleme ve tespitler doğrultusunda adli ve idari soruşturmaların başlatılarak ve kamuoyunun bilgilendirilmesini talep etmişlerdir. Heyetimiz tarafında yapılan görüşme, araştırma ve inceleme neticesinde; mahpuslar, infaz koruma memurlarınca işkence, insanlık dışı ve kötü muamelede bulunulduğunu, tehdit ve hakaretlere maruz bırakıldıklarını belirtmişlerdir” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.