DİKENT Başkanı Elbey’den Afet Açıklaması!
Kahraman Maraş merkezli depremden etkilenen illerde binlerce bina yıkıldı.
(HABER: SEYFETTİN EKEN)
Depremin etkilediği illerden Diyarbakır’da da birçok bina yıkılırken, bu binaların çoğu Diyarbakır il’ide yer alıyor.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesi’nde, depremden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ve resmi gazete kararıyla kentsel dönüşüm kararı alınmış, ancak proje TMMOB tarafından itiraz edildiği gerekçesiyle mahkeme kararıyla durduruldu.
Kentsel dönüşüm kararının askıya alındığı Kaynartepe Mahallesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (DİKENT) Başkanı Mehmet Ali Elbey, “2012 yılında “6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu yürürlüğe girdi.” Ve bu mevzuattan birçok vatandaşımızın bilgisi yok. Bu kanunun gerek bakanlığımız, gerek yerel yönetimlerimiz, gerekse de konu ile ilgili il müdürlüklerimizin Diyarbakır’lı vatandaşlara hangi konularda avantaj sağladığını belirtmelidir. Vatandaşlarımız, kentsel dönüşüm konusunda mutlaka aydınlansınlar, mutlaka bilinçlensinler. 6306 sayılı kanun kapsamı var, bunu devlet 2012 yılında yürürlüğe çıkardı. Devlet, buyurun, ömrünü yitirmiş, çarpık kentleşme de size böyle avantaj verdim. Bu avantaj müteahhitin vergilerden muaf olması, kira taşınma ücreti ayrıca 18 ay boyunca kira desteği. Geçtiğimiz günlerde kira destek fiyatlarının arttığını Çevre ve şehircilik iklim değişikliği bakanı Murat KURUM açıklamış olup, şimdi bizim yerel yönetimimiz bunu yaparken demişti biz Kaynartepe’den başlarken, ada ada gideceğiz. Biz bunu ada ada yapacağız. Birbirinden ayırmadan, komşuluk muhabbetini ayırmadan yapacağız” dedi.
Kentsel dönüşüm yapılan yerlerle ilgili olarak Elbey; “Herkesi aynı yerine yerleştireceğiz ama bunu biz yapacağız, biz üstleneceğiz. Tabi şehir plancıları buna engel olarak mahkemeye bir dilekçe sundular ve bu kararı durdurdular. Her ne kadar engel durumlar teşkil edilse de, Biz yarınlarımıza, geleceğimize çocuklarımıza AFET’e dayanıklı, modern ve yaşanılabilir bir inşa etmek istiyoruz ve bu durumun gayretindeyiz. DİKENT olarak 2015 kuruluş yılımızdan bu yana kentsel dönüşümü gerek şahsım, gerekse de il yönetim kurulumuz olarak tamamen takipçisiyiz” diye konuştu.
Binanın riskli olup olmadığıyla ilgili olarak Elbey; “Diyarbakır’da vatandaşlarımızın doğal afetlere karşı apartman ve sitelerinin gözle görülecek şekilde ayakta durduğunu sanmasınlar. Zemin etüdü, mimari rölöve, statik rölöve, jeoloji raporu gibi vatandaşlarımızdan ricam mutlaka apartmanlarında bulunan hasar tespitlerini yapıp bakanlık yetkilisi kurulu olarak belirlenen yapı denetim firmalarına, bina veya apartman sakinlerinden 1 kişinin yapması yeterlidir. Bunu öğrenmeden sakın yapmayın” şeklinde konuştu.
Elbey, vatandaşların oturulan binanın riskli olup olmadığının öğrenilmesi için yapılacak işlemleri de şu şekilde açıkladı; “ Millet ve birlik olarak afette verdiğimiz mücadelen her bir vatandaşa teşekkür ve şükranlarımı sunar, ayrıca bu durum gibi kentsel dönüşümü bu vaziyette “RANTSAL DEĞİL, MİLLİ GÖRÜŞ” olarak görülmesini temenni ederim.
1- Beton numunelerinin alınması testlerinin yapılması
2- ÇELİK Numulerinin alınması testlerinin yapılması ve raporlandırılması
3- KAROT KESİMİ
4- RÖNTGEN ÇEKİMİ numunesi alınması ve laboratuvar da incelenerek, sağlam ve değil ilgili raporun alınması. Vatandaşlar ve malik sahipleri bunları yaptırırken mutlaka bakanlık yetkili kuruluşu olup olmadığını gerekli mercilerden öğrenmeleri gereklidir. Allah ülkemize bir daha böyle bir afeti yaşatmasın. Ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim” ifadelerini kullandı.