Çevre Dostu EKAY İle Karacadağ Nefes Aldı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin 50 yıllık çöp sorununu çözdüğü Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) projesiyle Karacadağ ve çevresi kötü hava ve kokudan temizledi.
Büyükşehir Belediyesi, çevreye duyarlı belediyecilik anlayışla kentin kangrenleşmiş vahşi çöp depolama sorununu ortadan kaldırmak için çalışmalarına devam ediyor.
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığınca hazırlanan, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen proje ile Karacadağ bölgesinde oluşan duman, kötü koku ve çöpler nedeniyle oluşan sızıntı suyunun içme suyu kaynaklarına karışması engellendi.
EKAY Projenin hayata geçmesi Karacadağ bölgesinde yaşayan vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı.
EKAY büyük bir çevre sorununu çözüme kavuştururken bölgede bulunan entegre tesisi de vatandaşların istihdamına katkı sunuyor.
“HAYVANLAR DÜŞÜK YAPIYORDU”
Karacadağ bölgesinde ikamet eden Ferit Demir, vahşi depolama yöntemiyle bertaraf yapıldığı dönemde çöplerin etrafa dağıldığını söyledi.
Çöplerin yanması nedeniyle birçok olumsuzluklar yaşadığını belirten Demir, şöyle konuştu:
“Poşetlerinin etrafa yayılması, pis suyun akması nedeniyle hayvanlarımız zehirlenip düşük yapıyordu. Çöp nedeniyle belaya girmiştik. Başka yer de yoktu herkes çöplerini buraya getiriyordu. Civar köyler dumandan, sineklerden rahatsız oluyorduk.”
“ŞU AN PİKNİK DAHİ YAPABİLİRSİN”
Sorunun çözülmesinden mutluluk duyduklarını ifade eden Demir, konuşmasına şöyle devam etti:
“Dumandan yazın dışarıda damda, balkonda yatamıyorduk, sineklerden dışarıda oturup çay içemiyorduk. Şuan üstünü kapatmışlar düzenleme yapmışlar, koku,duman yok, bütün yangını söndürmüşler, mikrop yayılmayacak. Çevre düzenlemesi çok şahane, kademeli yapmışlar, sağa sola poşetler artık yayılmıyor. Önceden yanından geçemiyorken şu an o tepede piknik dahi yapabilirsin.”
“PİS DUMANDAN KOKUDAN KÖY HALKI OLARAK KURTULDUK“
Mehmet Nuri Demir ise, etrafa yayılan çöplerin hayvancılık faaliyetlerini engellediğini söyledi.
Uzun yıllardır bölgede hayvancılık yapılamadığını EKAY sayesinde tekrar hayvancılık yapmaya başladıklarını aktaran Demir, şunları aktardı:
“Yaylaya poşetler yayılıyordu, her sene binlerce küçük ve büyükbaş hayvan telef oluyordu. Çöpler yanınca çok pis koku, duman çıkıyordu. Eskiden burada oturamıyorduk. Projenin bizim köye çok büyük faydası oldu. Şimdi pis dumandan kokudan köy halkı olarak kurtulduk.”
SİGORTALI İŞİMİZ VAR
Murat Demir ise daha önceden çöp toplayarak geçimini sağladığı bu nedenle birçok riskle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Demir, şunları aktardı; “Başımıza bir olay geldiğinde; bir iğne veya cam battığında hastaneye dahi gidemiyorduk. Güvencemiz yoktu. Berbat bir görüntü kirliliği vardı. Buradan geçen herkes köyü aşağılıyordu. Çöpün üstünün kapanmasıyla güzel bir proje yaptılar.”
Entegre tesisinde bölge mahallelerden yaklaşık kendisiyle beraber 15 kişinin istihdam edildiğini belirten Demir, “Özel güvenlik işi yapıyorum; şuan sigortam, iş güvenliği, her şeyim var. Şuan dört dörtlük çalışıyoruz.” dedi.