Dolar 34,5256
Euro 36,1792
Altın 2.962,92
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C

“Biz Afeti Rant Değil, Milli Bir Görev Olarak Görüyoruz”

“Biz Afeti Rant Değil, Milli Bir Görev Olarak Görüyoruz”
REKLAM ALANI
18 Şubat 2023 19:19
1.315

Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (DİKENT) Başkanı Mehmet Ali Elbey, Merkezi Kahramanmaraş’taki depremlerden etkilenen Diyarbakır’da yapılan hasar tespit çalışmalarını değerlendirdi.

 

ARA REKLAM ALANI

Afeti rant değil, milli bir görev olarak gördüklerine değinen Elbey, DİKENT olarak, afetlerde her zaman devletin ve milletin yanında olduklarını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, 1’i boş, 7 binanın yıkıldığı Diyarbakır’da, 300 görevliyle hasar tespit çalışmaları sürdürülüyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda ağır hasar tespit edilen 363 yapıdan 31’inin acil olarak yıkılmasına karar verildi.

Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (DİKENT) Başkanı Mehmet Ali Elbey, Diyarbakır’daki hasar tespit çalışmaları, hasarlı ve hasarsız binalarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

“HASAR TESPİT KOMİSYONUNUNUN ÇALIŞMALARINI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

Hasar tespiti için Diyarbakır’da gelen 300 kişilik hasar tespit komisyonunun çalışmalarını yakından takip ettiklerine işaret eden Elbey, “Hasar tespit çalışmaları binanın durumuna göre yapılır. Binalarda kolonlar ve kirişler taşıyıcıdır. Kolon ve kiriş birleşim yerlerinde eğer kırık varsa ağır hasarlıdır. Eğer duvarlarda çatlaklıklar varsa yani kirişlerde çatlaklıklar varsa bu orta hasardır ve binaya girilebilir. Ama eğer kolon ve kiriş birleşim yerlerinde bükülme, kırılma varsa bu ağır hasardır. Bu binaya asla ve asla girilmemesi gerekir. Bodrum olmayan apartmanlarda zeminde çatlak varsa, binada kayma ve oturma varsa detaylı incelenmelidir. Ancak bodrumu olmayan binaların zemininde yarılma varsa bunlarında detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor. Ayrıca, Dikey kolonlar yani binayı taşıyan sütunlarda herhangi bir hasar varsa hatta ve hatta onların kirişle birleşim yeri yatay giriş ve dikey kolonların birleşim yerlerinde bir kırılma ve hasar varsa bu bina da ağır hasarlıdır. Duvardaki çatlaklıklar çok önemli değildir. Duvar dolgu niteliğinde, taşıyıcı özelliği yüzde 1 civarındadır” diye konuştu.

“HASAR TESPİTLERDE YÜZEYSEL RAPOR VERİLEMEZ”

DİKENT Başkanı Elbey, Gözlemledikleri kadarıyla, Diyarbakır’daki binaların çoğu eski binalar ve çarpık kentleşmenin varlığından söz ederek, şunları söyledi; “Bağlar’da ve Yenişehir’de yapılan binalarda genelde çökme olmuştur. Tabi bu deprem ve artçılarla beton yorulur ve temelden incelenmelidir. Burada bina kolon ve kirişlerde eğer kolon ve kiriş birleşim yerlerinde kırıklar, bükülme ve çatlaklıklar varsa bu binalar ağır hasarlıdır. Hasar tespitlerde yüzeysel rapor verilemez.

“BİNALARIN DUVARLARINDA SIVA ÇATLAĞINI HASARLI GÖSTERMEK DOĞRU DEĞİLDİR”

Çoğu binaların duvarlarında sıva çatlağını hasarlı göstermek doğru değildir. Detaylı incelenmeli ve bunlar hafif hasarlı niteliğinde maliklere rapor niteliğinde verilmelidir. Duvar çatlaklıkları onarımlarla geçebilecek durumlardır. Önemli olan kolon ve kirişlerdir. Bu deprem çok şiddetli depremdi. Allah tekrarını yaşatmasın ancak yıkılmayan binalar var. Hasar görmeyen binalar var. Hasar tespit komisyonu üyeleri başlarında bir mühendis olmak üzere Diyarbakır’a geldiler. Diyarbakır’da savcıların denetimi altında yıkılan binalarda beton numunesi alıyorlar. Alınan karotların nerede testi yapılır, kim yapar onu bilmiyoruz.

“AYAKTA KALAN BİNALAR DETAYLI İNCELENMELİ”

Zemin etütü ayrı bir konudur. Zemin etüdüne göre temel yapılır ve yıllar geçmesine rağmen bunlar yani ayakta kalan binalar detaylı incelenmeli, bunun yanı sıra malik sahiplerine Riskli/Risksiz raporu verilmeli. Bunlar zemin etüdüne göre yapılır. Tabi ki İlk başta bina yapılmadan bunlar yapılır. Biz Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği olarak bu afeti rant değil milli bir görev olarak görüyor, Her zaman devletimizin, halkımızın yanındayız”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.