BİSMİL’DEKİ SKANDAL PAZARA ODALARDAN SERT TEPKİ!
Bismil Kaymakamı ve belediye kayyumu Hamza Türkmen’in talimatıyla 25 Ocak’ta “Bismil Yöresel ve Hediyelik Eşya Pazarı” açılmasına tepkiler sürüyor.
Söz konusu pazarda yerel esnaf yer almazken, Kayseri, Afyon, Malatya, İzmit, Siirt gibi daha çok Diyarbakır dışından 30’a yakın firmanın açtığı standa ürünler satılıyor.
Diyarbakır’da 42 bin üyesiyle en örgütlü STK olan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, Bismil İlçesi’nde Valilik genelgesine rağmen açılan “Yöresel ve Hediyelik Eşya Pazarı”na tepki gösterdi. Söz konusu pazarda üretim tarihi ve son kullanma tarihi olmayan ürünlerin satıldığını ifade eden Ebedinoğlu, “Son yıllarda bu tip organizasyonları yapan bir şebeke var. Pazarın açılmasına izin veren kaymakamlarımız Valiliğin 4 yıl önceki genelgesini dikkate almak zorundadır. Esnaflarımız mağdur edilmiştir” dedi.
DESOB VE DTSO HAREKETE GEÇTİ
Bismil’de büyük tepkilere neden olan Pazar, Diyarbakır’daki en örgütlü STK’lar olarak bilinen Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Diyarbakır Ensaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni (DESOB) harekete geçirdi. Her iki kurumdan birer temsilci, pazara yer tahsisi yapan Bismil Kaymakamı Hamza Türkmen’in makamında ziyaret ederek, esnafın rahatsızlıklarının dile getirdi.
DESOB BAŞKANI EBEDİNOĞLU: “BUNLAR BİR ŞEBEKE”
Abori’ye açıklama yapan DESOB Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ebedinoğlu, organizasyonları yapanları bir “şebeke” olarak nitelendirdi. Ebedinoğlu, son yıllarda Diyarbakır’da bu tür organizasyonların arttığına vurgu yaparak, dönemin Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun 06.12.2017’de yayınladığı genelgenin de dikkate alınmadığını söyledi.
“TÜKETİCİ KANDIRILIYOR, ESNAF MAĞDUR EDİLİYOR”
Ebedinoğlu, şöyle devam etti; “Fuar adı altında son 4 yıldır Diyarbakır’da belli bir ekip birçok ismi kullanarak, siyasileri devreye koyarak, genel başkanımızın adını dahi kullanarak bu tür satış merkezlerini kuruyorlar. Hiçbir Diyarbakır esnafı bu ekibin içinde yok. Karadeniz’den, başka bölgelerden bir ekibin öncülük ettiği bir şebeke bunlar. Bu şebeke Diyarbakır’dan parayı alıp götürüyor ve tüketiciyi de kandırıyor. Bunların sattıkları da son kullanma tarihi geçmiş ürünler. Satılan ürünlerin üzerinde üretim tarihi veya son kullanma tarihi yok. Yasa “Gıda satışı, Tarım Bakanlığı’nın izniyle ancak yapılabilir” diyor. Hiçbir denetime tabi tutulmayan bu şebeke, bu ekip, maalesef Bismil’de kaymakamlık izniyle standlar açmış. Biz, bütün yetkililerin duyarlı olması gerektiğini belirtiyoruz. Bu konu ayrıca 4 yıl önce Diyarbakır Valiliği’nin iznine bağlanmıştı. Valilikten izin almadan kaymakamlarımız bu tür organizasyonlara izin veremez. Valiliğin resmi yazısı var elimizde. İzin veren yetkililerimize çağrı yapıyorum, bu tür organizasyonlarda bizlere danışsınlar. Esnaflarımız mağdur durumda.”
PAZAR, YARIN KALDIRILABİLİR
Daha 25 Ocak-7 Şubat tarihleri arasında devam edeceği belirtilen söz konusu pazarın, kamuoyunda oluşan tepkiler nedeniyle yarın (29 Ocak Cuma) sonlandırılacağı belirtiliyor.